לפניות

התובעת טענה לשלושה מקרים של הטרדה מינית, וכי בגלל סירוביה החוזרים ונשנים להצעות הנתבע, הוא להתנכל אליה עד שפוטרה מהעבודה. על כך תבעה 360,000 שקל.

בית הדין בדק: האם המעשים הנטענים נחשבים בהגדרתם להטרדה מינית, האם אכן קרו, ואם כן מה גובה הפיצוי שמגיע לתובעת.

אירוע ההטרדה המינית הראשון: תשלחי לי תמונות, תגידי בוקר טוב, בואי לארוחת בוקר ביום ששי

לטענת התובעת, בדרך חזרה למשרד הנתבע סיפר לתובעת שהוא בודד ושאין לו יחסי אישות עם אשתו כי היא חולת סרטן. בהמשך הדברים שאל אותה אם היא יכולה לעזור לו למלא את החסר והוא בתמורה יתמוך בה בכל צרכיה. הנתבע ידע כי התובעת רוצה לרכוש רכב והציע לעזור לה כספית ברכישת הרכב ואף להעלות את שכרה, רק אם תסכים לקיים עמו יחסי אישות. לדבריה, היא התנגדה להצעה וביקשה להיות רק בקשרי עבודה כי יש לה חבר.

כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, הטרדה מינית בעבודה, ייעוץ משפטי וייצוג, גישור. ממונה חיצונית בבירורי הטרדה מינית במקומות עבודה.
לפניות

התובעת הציעה, מטוב ליבה לתמוך לאשתו בזמן קשה זה. עוד תיארה התובעת כי בחודש ספטמבר, יצאה לטיול בארץ מולדתה עם בנותיה. במהלך הטיול הנתבע הטריד אותה בבקשות חוזרות ונשנות לשלוח תמונות מהטיול, כאשר היא ניסתה להתחמק ממנו, אבל לא הייתה לה ברירה משום שהוא הבוס חדש שלה. הנתבע הכחיש את הטענות העובדתיות הנ”ל.

הנתבע אישר כי לאחר שהתובעת נקלטה לעבודה הוא הזמין אותה לארוחת צהריים, שמטרתה היתה להכיר את התובעת טוב יותר לאור חשיבות תפקידה. “בדרך מכובדת ביקשתי לדעת את מצבה האישי, כגון מספר ילדים, זמן עלייתה לארץ, משפחתה בארץ וכו. והכל ממקום טוב
וכוונה טובה”. הנתבע הוסיף: “אני לא חתרתי לשום מקום, אלא לדעת שהיא מתאימה כמו שצריך לעבודה”.

בית הדין: הנתבע לא הניח את דעתנו בדבר הסיבה לזימון התובעת למעין ראיון עבודה, אחרי
שכבר התקבלה לעבודה, במסגרת ארוחת צהריים אישית. לא מצאנו טעם
לשאלות אישיות, הלא רלבנטיות, אותן שאל את התובעת במסגרת ארוחת הצהריים. עם זאת אין בדברים האמורים בלבד, כדי לקבוע הדברים עולים כדי הטרדה מינית, אם כי מלמדים על רוח הדברים.

פניותיו החוזרות של הנתבע אל התובעת ודרישתו לקבל תמונות מאת התובעת, שנמצאת בחופשה משפחתית, ולמראה שלהן, כתב לה שהיא “יפהפייה” “מדהימות” ו”נסיכה יפה מאוד”, הן פניות המתמקדות במיניותה ועולות בגדר הטרדה מינית.

טענות הנתבע לפיו אופי הפניות אל התובעת והמילים בהן התייחס אל התובעת, אינן חורגות מיחסי עבודה תקינות- אינן מקובלות עלינו. אף אם הנתבע רגיל לדבר בצורה שכזו, ומילים אלה הן חלק מהלקסיקון שלו, אין בכך כדי להכשיר את הדברים. אף כאשר נשאל הנתבע אודות פניות ספציפיות, לדוגמא מדוע שלח לתובעת הודעה לפיה “אם אני לא אומר בוקר טוב אני לאו אומר”, השיב הנתבע באופן מיתמם כי הוא “לא רואה במילה בוקר טוב הטרדה”.

עדותו של הנתבע בניסיון להסביר את פשר הפניה אל התובעת לבלות עמו בארוחת בוקר ביום בו היא לא עובדת, לא נמצאה מהימנה על ידנו והתרשמנו כי הנתבע ניסה לתרץ, ללא הצלחה, את הודעותיו, שיש בהם במכלול הדברים והתנהגותו של הנתבע כלפי התובעת ופניותיו אליה כל העת, משום הטרדה מינית.
נקבע כי בפניות הנתבע אל התובעת במהלך החופשה שלה, פניות החוזרות ונשנות, שלא לומר דרישותיו, לקבל תמונות ואיחולי בוקר טוב, ובשים לב לתגובותיו של הנתבע למראה התמונות כאמור, עולים בגדר הטרדה מינית.

יובהר כי אין המדובר בהטרדה מינית ברף הגבוה, אולם מדובר בהטרדה כמונחו בדין. לכך מתווספת העובדה שהנתבע הזמין את התובעת לארוחת צהריים אישית כדי להכירה יותר לעומק לכאורה. עם זאת התובעת לא הוכיחה כי במהלך הנסיעה המשותפת במסגרת ארוחת הצהריים, הציעה לה הנתבע להיות עמו ביחסי אישות נוכח מחלת הסרטן של אשתו. כמו כן וכפי שפירטנו לעיל יש לראות בהצעות הנתבע לתובעת ביום שישי, ללכת איתו לארוחת בוקר, משום הטרדה מינית.

אירוע ההטרדה המינית השני לא הוכח, התובעת לא העידה את העובדת שלטענתה סיפרה לה

לטענת התובעת, הנתבע ביקש ממנה להתלוות אליו לארוחת צהריים עסקית עם לקוחות שהגיעו מטורקיה. מאחר שזה חלק מתפקידה, הסכימה התובעת להלוות אליו לארוחת הצהריים. בסיום הארוחה, הנתבע לקח את הלקוחות למלון שלהם ומשם המשיכו הנתבע והתובעת להמשרד. בדרך, ניסה הנתבע את מזלו שוב ושאלה אותה: “את אוהבת סקס? ולמה את לא יכולה להיות איתי?”, ועוד מספר שאלות בעלות אופי מיני. כמו כן שאל הנתבע: “איך מספיק לה המשכורת? איך את חיה בסכום כזה? אני יכול לעזור לך…” התובעת ניסתה להסביר לו כי היא לא מעוניינת והיא לא נמשכת אליו.
הנתבע הציע לתובעת להביא לה פרחים כדי שיהיה לה רגש כלפיו: “את רוצה שאני אביא לך פרחים כדי שיהיה לך רגש אלי?” והמשיך ושאל: “למה? למה?”. התובעת הדגישה כי היא לא מעוניינת בקשר אחר, אלא רק שתקבל את שכרה בזמן.


לטענת התובעת, היא ידעה כי זה רק עניין של זמן שאם לא תיענה להצעותיו היא תפוטר, שכן בשיחה עם אחת העובדות אותה שיתפה בחיזורי הנתבע כלפיה וזו אמרה לה כי כך נוהג הנתבע עם העובדות שלא נענות לחיזוריו. לטענת התובעת, לא הייתה לה ברירה אלא להמשיך ולעבוד שכן היא הסתמכה על שכרה, רכשה בית והתחייבה
לתשלומי משכנתה, רכשה רכב ופירנסה את בנותיה. היא קיוותה שהנתבע יפסיק להטריד אותה. לטענתה היא הייתה עובדת טובה ומסורה ואף עשתה עבודות נוספות מעבר לתפקידה. לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים בעלי אופי מיני, החלה התובעת להרגיש לא נעים במקום העבודה והיא קיבלה התקפי דיכאון וחרדה, כאבי ראש וגפיים עזים והיא החלה ליטול תרופות. באחד הימים התובעת התמוטטה נפשית ולא יכלה לקום ממיטתה.

הנתבע הכחיש את הדברים. לטענתו, לא ברור מדוע לא שיתפה התובעת מי מעובדי הנתבעת אודות ההטרדות המיניות הנטענות אלא המשיכה לעבוד בחברה. התובעת לא ציינה שמה של העובדת שלכאורה הנתבע חיזר אחריה ולא צירפה תצהיר מטעמה. עוד טען כי אם סבלה התובעת יכלה להגיש תלונה בצינורות מקובלים. אין קשר סיבתי בין המצב הרפואי שטענה התובעת לבין עבודתה אצל הנתבעת.

בית הדין קבע כי התובעת לא הוכיחה שהאירוע השני אכן התרחש. היא לא הציגה כל ראיה לתמיכה בגרסתה, לרבות זימון העובדת, שאותה שיתפה בחיזורי הנתבע. המסמכים
הרפואיים אליהם הפנתה התובעת, המלמדים לדבריה כי בעקבות ניסיונות החיזור,
החלה להרגיש לא טוב גופנית ואף התמוטטה במשך מספר ימים כאשר לדבריה,
הרופאים ציינו כי מדובר במחלת ורטיגו שהתפרצה בעקבות לחץ נפשי , אלא שעיון באישור הרפואי מלמד כי באותו מעמד ציין הרופא כי התובעת סובלת “מסחרחורת סיבובית המחמירה
בשינוי תנוחה ומלווה בבחילות מהבוקר”, כאשר לדברי הרופא, סחרחורת מסוג ורטיגו היא לא נעימה ונובעת ממצבים שונים, ביניהם לא נמנה “לחץ נפשי”, כטענת התובעת.

כמו כן עיון באישור הרפואי מלמד כי התובעת לא התלוננה בפני הרופא אודות לחץ נפשי בו היא שרויה כדבריה באותה העת. לנתבע היא כתבה באותו היום שהיא לא הרגישה טוב והייתה במיון, ומצאו לה מחלה בשם “ורטיגו”. בהודעות האמורות לא היה כל סימן כי התובעת שרויה בלחץ
נפשי, שיש בו כדי להוכיח את קרות אירוע ההטרדה השני, שטענה.

האירוע השלישי – בגילך את מקבלת מחזור?

התובעת טענה כי התלוותה לנתבע לנסיעה עסקית לספרד, והסכימה לכך כי זה חלק מעבודתה כפקידת יבוא ויצוא, וידיעתה את השפה האנגלית. היא הבינה שאין לה הרבה אפשרויות מלבד להסכים. התובעת הייתה אחראית לתיאום החדרים והזמינה כמובן חדרים נפרדים לכולם. במהלך הטיסה, הטריד הנתבע מינית את התובעת מספר פעמים. כאשר הם הגיעו למלון, שאל אותה הנתבע מה בכוונתה לעשות והיא השיבה כי היא הולכת להתקלח ולאחר מכן היא הולכת לקנות מספר מוצרי היגיינה. בעודה מתקלחת נשמעו דפיקות בדלת, היה זה הנתבע שחזר בשנית מאחר שידע כי היא נכנסה להתקלח, אולי חשב שהפעם יתמזל מזלו. התובעת הזדרזה לצאת מהמקלחת, התלבשה ופתחה את הדלת. בזמן התארגנותה הוא שהה בחדרה ובלית ברירה הלך עמה לקניות. התובעת ביקשה לרכוש מוצרי היגיינה לנשים וכאשר ראה הנתבע את מה שרכשה, שאל: “האם אני עדיין מקבלת מחזור?” וכאשר ענתה בחיוב המשיך לשאול: “בגילך את עדיין מקבלת מחזור”?. התובעת חשה נבוכה ומופתעת. כאשר הגיע הלילה, שאל אותה הנתבעת האם הוא יכול לבוא “לחמם אותה” התובעת הופתעה מהשאלה ושלחה פרצוף מופתע והיא ענתה “מה??” והוא ענה “לחמם”. התובעת אמרה מיד “לא” והוא המשיך בשלו וכתב לה: “למה”. התובעת השיבה “ככה” והנתבע השיב “חבל” והמשיך ואמר: “חבל… בא לי… לא בא לך….” ואז שלח בעקבות זאת תמונה של פרצוף בוכה.


עוד טענה התובעת כי הנתבע הפתיע אותה בחדר במלון ללא הודעה מוקדמת, נשכב על מיטתה בניסיון לפתות אותה, דבר שהסב לה אי נעימות, חרדה ופחד שמא תצטרך להתמודד עם תקיפה מינית.
הנתבע הכחיש את הטענות להטרדה מינית בחו”ל. באשר למילים “לחמם אותך”, הנתבע טען שהיה זה בתגובה לכך שאמרה קר לה, וממילא אין בכך הטרדה מינית. בהתבע אישר שהגיע לחדרה של התובעת, והסביר כי הגיע לחדד מספר נקודות שלא הובנו בפגישה מאחר שהוא לא דובר שפה אנגלית. בנוגע להתנכלות הנטענת, טענו הנתבעים כי התובעת “לא סיפקה את הסחורה” ולא התאימה עצמה לתפקיד. הנתבע ניסה לדבר עמה בכל דרך, אך ללא הועיל, כאשר השיח לא כלל צעקות.

בית הדין קבע כי העובדת הוכיחה את קרות אירוע ההטרדה השלישי.

ניתן היה למצוא מקום ראוי יותר לקיים פגישת עבודה, מאשר חדרה האישי של התובעת. אף אם הייתה התובעת שולחת הודעה ברורה לפיה “קר לה”, עדיין היינו רואים בהודעות ששלח לאחר מכן הנתבע, משום הטרדה מינית. אין גם לקבל טענותיו של הנתבע לפיו, אם היה אמת בדבר ההטרדה, הייתה צריכה התובעת להתנגד למעשים. כמו כן טענות הנתבע לפיו, הדברים נאמרו בצחוק, אינן מקובלות עלינו. התרשמנו כי התובעת הופתעה מהפניה ולא הרגישה עמה בנוח. מכל מקום, אף אם פרשנותו הסובייקטיבית של התובע, הייתה כי מדובר בבדיחותה, לא התרשמנו כי היה לה מקום במסגרת העבודה.

התנכלות

עוד טענה, כי בהמשך סבלה מהתנכלות מצד הנתבע, לאחר שחזרו מספרד עקב סירובה להיענות לחיזוריו. גם כאשר היה מדובר בענייני עבודה, סירב הנתבע לשוחח עמה ובאחת הפעמים צעק לעברה “מה את מטומטמת אין לה כלום בקופסא”. בוקר אחד הגיעה התובעת לעבודה וכאשר התיישבה בכיסא שלה הרגישה דקירה בישבנה.
לתדהמתה גילתה שבכיסא שלה ננעץ ברזל באורך כעשרה ס”מ- במטרה להפחיד או לאיים או לפגוע בה. היא גם מצאה בחניה בחניון שמישהו דקר את שני גלגלי הרכב הקדמיים, בכוונה לגרום לה לנזק או להפחיד או לגרום לה לעזוב את העבודה. הנתבע סירב לבקשת התובעת לתקן את הגלגלים והיא נאלצה להזמין גרר. הנתבע סירב לממן את תיקון התקרים והגרר.
לגבי החברה הנתבעת, נטען כי המעסיקה לא קיימה את החובות שלה על פי הוראות חוק למניעת הטרדה מינית ועל פי תקנות למניעת הטרדה מינית, לא נקטה הליכים משמעתיים תוך 7 ימים מיום ידיעת ההתנכלות; לא נקטה אמצעים סבירים כדי למנוע את ההטרדה או ההתנכלות ולא טיפלה ביעילות במקרה ההתנכלות שידעה ולא עשתה כל שביכולה כדי למנוע הישנות המעשים; לא קבעה דרך יעילה להגיש תלונה בשל הטרדה מינית או ההתנכלות לבירור תלונה כמצוות החוק, לא פרסמה תקנון במקום בולט לעין, לא מינתה אחראית על הטרדה מינית.

בית הדין קבע כי התובעת הוכיחה כי הנתבע התנכל לה וכי שינה יחסו אליה, כאשר הדברים גם
עולים מתוכן ההתכתבות בין הצדדים. בתחילה טען הנתבע כי לתובעת היה תפקיד
חשוב בנתבעת, ואף מטעם זה זימן אותה לשיחה אישית כדי להכירה. אלא שמההודעות שצירפה התובעת ניתן להבחין כי התובעת מתלוננת על אירועים שאירעו במקום העבודה כאשר הנתבע מגיב לה באופן שונה ומנוכר, בניגוד לאופן ההתייחסות שלו בהודעות שקדמו ואוזכרו לעיל.
כך, כעולה מראיות והעדויות שהובאו בפנינו, כי אכן בזמן יחסי העבודה, נקלעה
התובעת למצבים בהם היה מצופה שהנתבע כמעסיקה, יפעל לבררם, או אפילו יעשה ניסיון לבררם, אולם התרשמנו כי הנתבע לא עשה דבר בנדון. הנתבע הכחיש בתצהיר את קרות אירוע ההתנכלות, אך בחקירה הנגדית אישר לפתע הנתבע כי האירועים אירעו, אולם הכחיש את מעורבותו בהם לכאורה.
לגבי טענת ההתנכלות, הנתבעת לא הסבירה מדוע לא הייתה שבעת רצון מהתובעת ומה הם הנזקים אותם לכאורה הסבה לנתבעת. אף על פי שהנתבעת לא חלקה על כך שהתובעת פוטרה
הנתבעת לא פירטה בפנינו, ובוודאי לא הוכיחה מה הסיבה שהביאה לפיטורי התובעת.
לאור הנימוקים שהובאו לעיל, ובשם לב לקביעתנו לפיה התובעת הוטרדה מינית במקום העבודה על ידי הנתבע, אנו גם קובעים כי הנתבע התנכל לתובעת כאשר מקור ההתנכלות היה בהטרדה המינית.

הפיצוי על ההטרדות המיניות ועל ההתנכלות

בגין מעשי ההטרדה המינית וההתנכלות עתרה התובעת לתשלום סך כולל של 360,000 .₪ לאחר ששקלנו מכלול הדברים ובשים לב לעובדה כי אף על פי שהפניות וההתייחסות אל התובעת היו בגדר הטרדה מינית אולם ניתן לראות בפניות והתייחסויות אלה ברף הנמוך, כמו כן ולאור קביעתנו כי התובעת סבלה מהתנכלות כלפיה שמקורה בהטרדה, הגענו למסקנה כי
יש להעמיד את הפיצוי בגין שני האירועים וההתנכלות שהוכחו בסך של 30,000 שקל.

הפרת חובות מעסיק, פיצוי של 10,000 שקל בלבד

בית הדין קבע כי הנתבעת הפרה את חובותיה כמעסיקת התובעת ובכלל, על פי הוראות החוק למניעת הטרדה מינית והתקנות ההטרדה מינית, שהותקנו מכחו. בתוך כך, הפר הנתבעת את חובותיה לנקוט אמצעי מנע, לרבות בדרך של פרסום או מסירה תקנון לדוגמה וכן את חובותיה למינוי אחראי על החוק.
על כן אנו קובעים כי בשל העובדה כי הנתבעת הפרה את חובותיה על פי דין כמעסיקה, עליה לפצות את התובעת בסך של 10,000 שקל.

מה ההגדרה של הטרדה מינית בעבודה

מהן התנהגויות הנחשבות להטרדה מינית? מהאתר של עו"ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בתביעות הטרדה מינית בעבודה   המשך קריאה »

ייעוץ משפטי הטרדה מינית בעבודה

בעמוד זה הסבר על מטרת הייעוץ המשפטי גם למתלוננים/ות וגם למי שנגדם מוגשת תלונה על הטרדה מינית בעבודה.  יש לי   המשך קריאה »

מעסיק זה לא בית משפט (אבל אין לו ברירה)

ראשי פרקים לפוסט: תקופה ארוכה ניסחתי בליבי את המאמר שעליי לכתוב על חוסר צדק משווע ממעלה ראשונה, ששמו בירור הטרדה מינית   המשך קריאה »

הטרדה מינית מסוג התייחסויות חוזרות

בפוסט זה תקראו: כשאני כותבת מכתב למעסיק או ממונה ובו אני מפנה את תשומת ליבו לכך שהטריד עובדת שלו מינית,   המשך קריאה »

הצעות חוזרות בעלות אופי מיני: מתי זו הטרדה מינית

בעמוד זה תקראו: למה הכוונה “הצעה בעלת אופי מיני”? בעמוד זה אני כותבת על ההגדרה בחוק למניעת הטרדה מינית, סעיף   המשך קריאה »

ניצול יחסי מרות

אין לשלול את החזקה בדבר ניצול יחסי מרות גם אם המתלוננת החליטה להתפטר מעבודתה לפני אירועי ההטרדה המינית. הזכות לסביבת עבודה בטוחה ומוגנת מתקיימת   המשך קריאה »

ניצול יחסי מרות האם צריך להוכיח פחד

מתן אפשרות לשלילה קטגורית של יחסי מרות מרגע שבו נודע לצדדים כי יחסי העבודה עומדים להסתיים בטווח זמן קרוב, עלול   המשך קריאה »

ניצול מרות: יחסי השפעה במקום העבודה

בית הדין הארצי טבע בפסק דין מסוף 2022 מונח חדש המתאר יחסי כוחות בהקשר של הטרדה מינית וניצול יחסי מרות.   המשך קריאה »

רומן בעבודה או ניצול מרות?

בעמוד זה תקראו: כלל הוא שמתלוננת הטוענת להטרדה מינית במקום העבודה תידרש להוכיח קיומן של התנהגויות חוזרות בעלות אופי מיני,   המשך קריאה »

הטרדה מינית: ההקשר הפסיכולוגי של ניצול יחסי מרות

במרס 2008 ארגנתי כנס לציון 10 שנים לחוק למניעת הטרדה מינית בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, במסגרת הקליניקה שניהלתי לזכויות נשים   המשך קריאה »

בתי המשפט על טענת ההגנה הנפוצה: העובדת יזמה, פיתתה

זאת טענת ההגנה הנפוצה של ממונים שמוגשת נגדם תלונה על הטרדה מינית. פסקי דין קבעו כי אין מקום לקבוע כלל   המשך קריאה »

ומה אם זו רק הצעה מינית אחת ויחידה?

בחוק למניעת הטרדה מינית כתוב שרק הצעות חוזרות בעלות אופי מיני ייחשבו להטרדה מינית. הגדרה נוספת של החוק למניעת הטרדה מינית היא:   המשך קריאה »

פסק דין בתביעה שייצגתי: מעסיק ישלם פיצוי חסר תקדים על פגיעה בכבודו של עובד וגם יחזיר אותו לתפקידו

בית הדין פסל את החלטת מנכ"ל החינוכית להעביר עובד מתפקידו, בשל אות הקלון שדבק בו כאילו ביצע הטרדה מינית והפגיעה   המשך קריאה »

התייחסות מבזה או משפילה ביחס למיניות או לנטייה מינית: הסבר ופסקי דין

קיראו בעמוד זה: שש הגדרות מהי הטרדה מינית בחוק למניעת הטרדה מינית. עמוד זה מוקדש להסבר על ההגדרה החמישית והיא:   המשך קריאה »

פסק דין: אמירה גסה אחת אינה סיבה לפיטורים

עובדות פסק הדין בקצרה: התובע שימש מאמן שחיה של קבוצת הבוגרים של הנתבעת, במשך 14 שנה.  במקביל להליכים לחידוש חוזה   המשך קריאה »

פסק דין: לא כל אמירה גסת רוח ושוביניסטית היא הטרדה מינית

פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (אוגוסט 2016) עסק באמירות של מנהל כלפי עובדת וקבע כי הן   המשך קריאה »

300,000 שקל לעובדת על סביבת עבודה רוויית תכנים מיניים

ראשי פרקים לפסק הדין בפוסט זה: העובדת, מזכירה רפואית בבית חולים שבבעלות המדינה, עבדה בכפיפות למנהל במשך כ-8 שנים. כשנה   המשך קריאה »

בעילה אסורה בהסכמה, אונס ומעשי סדום – האם נכללים בהגדרות ההטרדה המינית?

נניח יחסי מין מלאים למשל בין בוס למי שכפופה לו. האם התנהגותו של הממונה תיחשב להטרדה מינית לפי החוק למניעת   המשך קריאה »

300,000 שקל פיצוי לעובדת סיעודית שנאנסה על ידי מעסיקה

בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קיבל במלואה תביעה כספית של עובדת סיעודית, אזרחית מולדבה, שטענה להטרדה מינית בעבודה, מעשים   המשך קריאה »

פסק דין: פיצוי של 40,000 שקל לעובדת סיעודית על הטרדה מינית

“גרסה מתפתחת אופיינת לנפגעי עבירות מין. יש לשרש את השיח על ‘דרך נכונה’, ‘רצויה’ או ‘מקובלת’ להתמודד עם פגיעה מינית.   המשך קריאה »

פסק דין: גידופים מיניים אינם “מעשה קונדס”

בפסק הדין (27.8.18, השופט אורן שגב) נדונו השאלות הבאות: האם התובע נחשף להטרדות מיניות מצד עובד הנתבעת? האם הנתבעת פעלה בעניין בהתאם   המשך קריאה »

פסק דין: האם מתירנות מינית מצד תובעת רלוונטית בשאלה אם היתה הטרדה מינית

המנהל: מה היה קורה אם מישהו היה רוצה לעזור לך לתת כסף כל הזמן… את יודעת יש לי בניין דירות   המשך קריאה »

לא כל התייחסות לנטייה מינית היא הטרדה מינית מסוג התייחסות מבזה ומשפילה

בעניין שנדון בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב התובע טען כי הממונה השמיע לעברו אמירות המייחסות לו נטיות הומוסקסואליות, בהתייחסויות   המשך קריאה »

קרא לעובדת זנזונת וישלם 50,000 שקל פיצוי

נפסק פיצוי של 50 אלף שקל על הטרדה מינית לעובדת במועצה מקומית, שטענה כי גזבר המועצה כינה אותה בכמה הזדמנויות   המשך קריאה »

הטרדה מקבעת והטרדה מדירה

התייחסות מבזה ומשפילה, ההגדרה החמישית בחוק למניעת הטרדה מינית, מוגדרת כך: “התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או   המשך קריאה »

בוטל בערעור פסק דין שקבע פיצוי של מיליון שקל על ניצול יחסי מרות

בית הדין קבע פיצוי חריג על הטרדה מינית לעובדת בחברת הסעות שנוצלה מינית על ידי סדרן רציפים. הנתבע בחושיו זיהה   המשך קריאה »

הטרדה מינית: מהי התנכלות

מה תקראו בעמוד זה: החוק למניעת הטרדה מינית אוסר התנכלות. התנכלות מוגדרת כפגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או   המשך קריאה »

שתיית אלכוהול מגופה של מלצרית (באדי שוט) – הטרדה מינית

מנהל בר בתל אביב קרא למלצרית בסיומה של המשמרת והזמין אותה, מול לקוחות הבר שאיתם התיידד באותו הערב, לעשות עמם   המשך קריאה »

הטרדה מינית מהי מסגרת יחסי עבודה?

כשמדובר בהצעות מיניות חוזרות או בהתייחסויות מיניות חוזרות, התנהגות המציע תיחשב להטרדה מינית גם אם העובד לא הראה כי אינו   המשך קריאה »

הטרדה מינית בעבודה – שאלות ותשובות

כל האינפורמציה בהרחבה על הטרדה מינית במקום עבודה, מאמרים והסברים מהניסיון, כתבתי בדף הראשי הטרדה מינית בעבודה. כאן ריכזתי שאלות נפוצות   המשך קריאה »

הטרדה מינית בעבודה מה אפשר לעשות

חמש אפשרויות עומדות בפני נפגעי הטרדה מינית במקום העבודה וזכותם לממש את כל האפשרויות, כלומר אפשר גם וגם: תלונה על   המשך קריאה »

תביעה כספית על הטרדה מינית בעבודה – הפיצוי

בעמוד זה תקראו: 120,000 שקל זהו סכום הפיצוי המירבי ללא הוכחת נזק שאפשר לתבוע בבית הדין לעבודה בתביעה על הטרדה   המשך קריאה »

הטרדה מינית: למה תביעה כספית ולא משטרה

מאמר זה כתבתי בדצמבר 2013, בעקבות סגירת תיק החקירה נגד העיתונאי עמנואל רוזןקול דממה דקה זה אנדרסטייטמנט לאוושת סיומה של פרשת   המשך קריאה »

מדוע הגשת תביעה כספית עדיפה לעיתים על תלונה במשטרה

כאשר מתלוננת באה אליי עם סיפור של הטרדה מינית, ואני פורשת לפניה את האפשרויות העומדות בפניה במקרה של הטרדה מינית   המשך קריאה »

הליכי הדיון בתביעות נזיקיות על הטרדה מינית

החוק למניעת הטרדה מינית מאפשר לתבוע, בנוסף לפיצוי ללא הוכחת נזק על הטרדה מינית בסכום של 120,000 שקל, פיצוי נזיקי    המשך קריאה »

הטרדה מינית: מה בין דרישה כספית לסחיטה

במאמר שפורסם ב”הארץ” (25.10.06), שכותרתו “לא כולן שוות 50,000” (הכותרת של עורכי הארץ), הסברתי שדרישה לפיצוי כספי בגין הטרדה מינית,   המשך קריאה »

פשרה כספית עם מקום העבודה והמטריד

בדרך כלל לפני שמגישים תביעה אזרחית יש פנייה מוקדמת לצד השני, שלאחריה מוחלט אם לגשת לערכאות. הפנייה המוקדמת יכולה להניב   המשך קריאה »

פיצוי כספי, לא דמי שתיקה

מה זה בעצם משא ומתן לפשרה כספית על הטרדה מינית, מה היתרונות לנפגע/ת ההטרדה המינית. אין ממש בביקורת הציבורית כאילו   המשך קריאה »

גישור בעניין הטרדה מינית הזדמנות לתיקון

במסגרת עיסוקי בתחום אני מגישה תביעות על הטרדה מינית בבתי הדין לעבודה, לפיצוי כספי או לצווים מבית הדין נגד התנכלות   המשך קריאה »

עזיבת מקום העבודה בגלל תלונה על הטרדה מינית

החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר מהי הטרדה מינית וגם נותן אפשרויות לפעולה: תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה, תביעה כספית   המשך קריאה »

ראיות בתביעת הטרדה מינית

קיראו בעמוד זה: כשאני מבררת בפגישת הייעוץ אם יש ראיות להטרדה המינית הנטענת, התשובה היא בדרך כלל מחקתי הכול. מוחקים כי הממונה   המשך קריאה »

כבישת תלונה על הטרדה מינית, גרסה מתפתחת

התופעה של כבישת התלונה בעבירות מין, ובכלל זה מעשי הטרדה מינית במסגרת העבודה, אינה נדירה, ולעניין זה הסברים אפשריים מסוגים שונים.   המשך קריאה »

בג”ץ: עובדת שהוטרדה והתפטרה זכאית לזכויות כאילו פוטרה

בצעד נדיר ביטל בית המשפט העליון (פברואר 2019) פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה, שקבע כי עובדת שהתפטרה בשל   המשך קריאה »

בירור תלונה על הטרדה מינית שלב אחר שלב

היגשת תלונה על הטרדה מינית?הוגשה נגדך תלונה על הטרדה מינית?איך זה אמור להתנהל, מה חובות המעסיק. בעמוד הזה הבאתי את   המשך קריאה »

בירור הטרדה מינית בלי תלונה, בשל שמועה

בפוסט זה תקראו: נניח שמועה נניח יש שמועה במקום העבודה שממונה מנהל מערכת יחסים אישית עם עובדת הכפופה לו. אם   המשך קריאה »

האם יש חיסיון על מידע שנמסר לאחראית בבירור הטרדה מינית

מי יכולה לשמש במקום העבודה יש בירור על הטרדה מינית בעבודה, נניח יש שמועה שהמנהל שלך מנהל יחסים עם עובדת   המשך קריאה »

20,000 שקל פיצוי על אי בירור תלונה על הטרדה מינית

עורכת דין במשרד עורכי דין הגישה תביעה כספית נגד שותף במשרד עורך דין ששם עבדה. התביעה הוגשה על כך שהמשרד   המשך קריאה »

על מעסיק נטל מוגבר למניעה הטרדה מינית במקומות עבודה שבהם סיכון להטרדות מיניות

חובות המעסיק בשלב הראשון הוא לנקוט אמצעי מנע סבירים על מנת למנוע הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי עבודה. היקף   המשך קריאה »

מתי אפשר לתבוע את מקום העבודה המעסיק על הטרדה מינית

עובדים ועובדות המתלוננים על הטרדה מינית בעבודה מבקשים לתבוע פיצוי כספי על ההטרדה המינית עצמה ועל הנזק שנגרם להם. למשל: נזק נפשי,   המשך קריאה »

אחראית חיצונית לבירור תלונות על הטרדה מינית

בעמוד זה תקראו: במסגרת עבודתי והתמחותי בנושא הטרדה מינית בעבודה אני מציעה את עצמי לתפקיד אחראית (ממונה) במקומות עבודה לבירור   המשך קריאה »

הטרדה מינית: כשמעסיק לא ממלא חובותיו

שורה של חובות מוטלות על המעסיק – מקום העבודה מכוח החוק למניעת הטרדה מינית והתקנות למניעת הטרדה מינית. קיראו כאן   המשך קריאה »

הטרדה מינית הפרת חובות מעסיק: בית הדין חייב תובע להגיש תביעה גם נגד המטרידה

החוק למניעת הטרדה מינית נותן לנפגע/ת הטרדה מינית אפשרות לנקוט בהליכים משפטיים שונים לפי בחירתו/ה: נקיטת הליך פלילי; תלונה במקום   המשך קריאה »

תפקיד בית הדין בהנחלת נורמות למניעת הטרדה מינית

בכנס שאירגנתי במסגרת תפקידי כמנהלת הקליניקה לזכויות נשים בעבודה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, הזמנתי את נשיאת בית הדין הארצי   המשך קריאה »

התיישנות בתביעות על הטרדה מינית

עד ליום 1 בינואר 2012 היתה ההתיישנות על תביעות מכוח למניעת הטרדה מינית – שלוש שנים בלבד. הגבלת ההתיישנות בתביעות   המשך קריאה »

פיצוי לעובדת שהועברה מתפקידה כי המנהל נמשך אליה

פיצוי של 100 אלף שקל נפסק לסגנית מנהל בבית ספר חרדי שהועברה מתפקידה בשל משיכה של המנהל אליה ולחציה של   המשך קריאה »

הטרדה מינית בהייטק

העיתון דה מארקר פירסם כתבת עומק בנושא הטרדות מיניות בהייטק הישראלי. בדף זה אביא ציטוטים עיקריים שלי מתוך תשובות לשאלות   המשך קריאה »

החוק והתקנות למניעת הטרדה מינית

בקישורים הבאים תוכלו לעיין בחוקים ובתקנות למניעת הטרדה מינית בעבודה, התשנ”ח – 1998. החוק למניעת הטרדה מינית התשנ”ח – 1998 חוק   המשך קריאה »

החוק למניעת הטרדה מינית – נוסח החוק

החוק למניעת הטרדה מינית, נוסח החוק באדיבות אתר נבו.   המשך קריאה »

תקנות למניעת הטרדה מינית ותקנון הטרדה מינית

תקנות למניעת הטרדה מינית תשנ”ח 1998 והתקנון לדוגמה, באדיבות אתר נבו.   המשך קריאה »

מיולי 2022: אסור לשאול עובד או מועמד על עבר פלילי

ביום 12.7.2022 נכנס לתוקף חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, שנועד להגדיר מחדש את נקודת האיזון הראויה בין: הצורך לקיים מאגר   המשך קריאה »

האם אפשר לתבוע אישית ממונה על הטרדה מינית

 עובדת חברה שמונתה מטעם המעסיק לשמש ממונה על מניעה של הטרדה מינית ובירור תלונות על הטרדה מינית, עתרה לבית הדין   המשך קריאה »

למי הסמכות לדון בתביעה נזיקית לאחר הרשעה במעשה מגונה

לפי החוק למניעת הטרדה מינית לבית הדין לעבודה סמכות עניינית ייחודית לדון בתביעות בגין הטרדות מיניות, אשר נמנו בסעיף 3 לחוק למניעת   המשך קריאה »

שיחה עם המנכ”ל שזילזל וגיחך בעניין הטרדה מינית הוכרה כתאונת עבודה

התובעת השתתפה בחתונה של אחד מעובדי החברה, ונפגעה מאחד העובדים שניסה לגעת בה בצורה מינית ובלתי הולמת ורדף אחריה לחנייה   המשך קריאה »

עובדת שהתלוננה על הטרדה מינית חויבה בפיצוי על לשון הרע

מנהל חברה טען שעובדת הוציאה את דיבתו רעה כאשר טענה כי הטריד אותה מינית במהלך עבודתה בחברה. לטענתו של התובע,   המשך קריאה »

פיטורי מרצה בגלל קשר מיני עם סטודנטית

פסק דין בעניין בפיטוריו של התובע מעבודתו כחבר סגל במכללה האקדמית תל חי בעקבות קשר מיני שניהל עם סטודנטית שלימד   המשך קריאה »

התעמרות בעבודה לעומת התנכלות על רקע הטרדה מינית

המונח “התנכלות” מתייחס לתופעה של “פגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או בתלונה או בתביעה, שהוגשו על הטרדה מינית”.   המשך קריאה »

פסד: חברה תשלם 185,000 שקל על הפרת חובות כמעסיקה והתנכלות

כך התנהל בירור תלונה על הטרדה מינית, שנעשה במהלך ישיבת השימוע לפיטורים. אלו הדברים שאמרה המנהלת למתלוננת: בית הדין קבע   המשך קריאה »