דיני עבודה · הטרדה מינית · אפליה · יותר מ-25 שנות ניסיון

חיפוש

דיני עבודה · הטרדה מינית · אפליה · יותר מ-25 שנות ותק. אודות »

מתי צריך להודיע למעסיק על הריון?

מתי מודיעים על הריון למעסיק

וגם: אישור הריון למעסיק מתי? ואיזה אישור הריון צריך?

תוכן עניינים

עובדת צריכה להודיע למעסיק על ההריון בחודש החמישי להריונה.  כך קובע חוק עבודת נשים.

באיזה שבוע צריך להודיע למעסיק על הריון?

חודש חמישי לפי הספירה של קופת החולים או לפי ספירת האמהות שלנו? חוק עבודת נשים מדבר בחודשים ולא בשבועות, לא ראיתי התייחסות לאיזה שבוע בהריון לא בחוק ולא בפסיקה. אז למי ששואלת אותי תחילת חודש חמישי לספר על ההריון, מיד כשנכנסים לחודש חמישי, או סוף החודש, אין לי תשובה. הנטייה שלי להגיד בהתחלה.

הודעה למעסיק על הריון

עבודת לילה בהריון, שעות נוספות ועבודה במנוחה השבועית

כמובן שאפשר להודיע למעסיק על ההריון גם קודם, לפני חודש חמישי. מרגע שהעובדת הודיעה על הריונה, או משנודע למעסיק על ההריון בדרך אחרת יש מגבלות על העסקת העובדת בהריון.

אסור למעסיק להעסיק את העובדת בשעות נוספות ובמנוחה השבועית מהחודש החמישי להריון ואילך. לגבי עבודת לילה אסור להעסיק את העובדת בהריון בעבודת לילה, אם העובדת הודיעה למעסיקה בכתב, כי אין היא מסכימה לעבוד עבודת לילה.

מותר להעסיק עובדת בהריון בשעות נוספות או במנוחה השבועית, בתנאים הבאים:
אם העובדת הסכימה בכתב לעבוד שעות נוספות.
ומסרה למעסיק אישור רפואי של רופא מומחה ביילוד ובגינקולוגיה, כי אין מניעה שהיא תעבוד בשעות נוספות או במנוחה השבועית, ובכפוף לתנאי האישור.

לספר על ההריון מיד או לחכות עם ההודעה על ההריון?

לעתים שואלים, האם כדאי לספר למעסיק מיד בהתחלה על ההריון, או לחכות לחודש החמישי. למשל יש דיבורים על צמצומים, או יחס כלפי העובדת שמרמז על פיטורים קרבים. ואז העובדת מתלבטת האם לספר על ההריון מיד.

מצד אחד, אם תספר על ההריון מיד, העובדת אולי תמנע את ההזמנה לשימוע ואת הפיטורים כי אסור לפטר בהריון ואז היא מקטינה את הסיכוי שיפטרו אותה. ומצד שני, יש עובדות שחושבות שדווקא ההודעה על ההריון יכולה לדרבן על המעסיק להקדים ולהגיש בקשה להתיר את הפיטורים של עובדת בהריון. כמובן שכל מקרה לגופו וכך או כך, אנחנו לא באמת יודעות איך יגיב מעסיק.

היתרון שמעסיק יודע על ההריון

שימו לב מה קורה אם מעסיק שוקל לפטר אישה בהריון והוא לא ידע על ההריון כשהזמין אותה לשימוע. אז אמנם המעסיק יצטרך לבקש היתר לפיטורי עובדת בהריון ממשרד העבודה ווהרווחה. אבל בנסיבות שבהן הוא לא ידע על ההריון, אז  מטבע הדברים הסיכוי שלו לקבל היתר לעיתים גבוהים יותר. אם מעסיק לא ידע על ההריון והעובדת יושבת כבר בבית (נניח הודעה מוקדמת) בנסיבות כאלה המעסיק גם יכול לבקש היתר רטרואקטיבי לפיטורי אישה בהריון, מה שלא יקבל אם ידע על ההריון. על כל אלה תוכלו לקרוא בפוסט על פיטורי אישה בהריון שעבדה יותר מחצי שנה בעבודה.

אם ההריון הוא סוד גלוי במקום העבודה, ולא נמסרה הודעה על ההריון למנהל, כדאי לשקול להודיע. אז המנהל לא יוכל לטעון שהוא לא ידע על ההריון.

הודעה על הריון בראיון עבודה לא חייבים להודיע

בית הדין הארצי לעבודה פסק מעל ל-100,000 ₪ פיצויים לעובדת שפוטרה עקב ההריון. העובדת, שלא סיפרה בראיון העבודה כי היא בהריון, פוטרה כחודש לאחר שהחלה לעבוד כאשר המעסיק גילה שהיא בהריון והסתירה זאת ממנו.

לספר על הריון בראיון עבודה

בית הדין קבע שאין חובה ליידע את המעסיק על ההריון בראיון עבודה, אלא אם כן מדובר בנסיבות חריגות ויוצאות דופן. נקבע כי הנזקים שנגרמים למעסיק כתוצאה מההריון של העובדת אינם מצדיקים לחייב את העובדת להודיע על דבר ההריון מבעוד מועד. המעסיק צריך "לספוג" את הנזקים הכרוכים בכך שהעובדת שרק התחילה את העבודה בהריון: ההעדרויות העתידיות של העובדת, הצורך במציאת מחליף לתקופת חופשת הלידה.

מתי בכל זאת צריך להודיע למעסיק על ההריון בראיון העבודה?

כאשר ההריון הוא עובדה רלוונטית למשרה המוצעת , כלומר עבודה שבאופן מיוחד אינה יכולה להתבצע ע"י אישה בהריון, כך, לדוגמא:

כאשר מדובר בעבודה הכרוכה בחשיפה לקרינה האסורה על אישה בהריון.
או בעבודה לתקופה קצובה קצרה, כך שלהיעדרות העובדת במהלך ההריון או חופשת הלידה השלכה החורגת מההשלכות הרגילות של היעדרות עקב הריון או לידה. 

עם זאת בית הדין מבהיר כי אין די בכך שההיעדרות תיצור קושי או תטיל נטל כלכלי על המעסיק, שכן כאמור הנטל לשאת באלה מוטל על המעסיק – מדובר במצבים בהם היעדרות יוצרת קושי חריג שמצדיק הפליית נשים בהריון.

אישור רפואי על הריון

מתי צריך להודיע על ההריון מיד ולא לחכות לחודש חמישי?

במקומות עבודה שבהם יש חשיפה לחומרים מסוכנים (בנזול, זרנוך ותרכובותיו, מתיל כספית), או לקרינה. אז העובדת צריכה להודיע מיידית שהיא בהריון (ולא לחכות לחודש החמישי) לא יאוחר מחלוף 10 ימים מהיום שנודע לה על הריונה, בצירוף אישור רפואי.

המעסיק מבקש אישור הריון לפני חודש חמישי, צריך לתת לו?

מעסיק מבקש לפטר עובדת והיא מודיעה לו שהיא בהריון. המעסיק מבקש אישור רפואי, האם על העובדת לתת לו אישור הריון? האם המעסיק חייב לפנות למשרד העבודה לאישור ההריון גם בלי אישור רפואי? האם הודעה בעל פה על הריון מספיקה כדי לבסס חובה של המעסיק לפנות למשרד העבודה (הכלכלה) כדי לקבל היתר?

אין די באמירה של עובדת כי היא בהריון כדי להקים חובה על פי חוק עבודת נשים לקבלת היתר לפיטורים 

בית הדין הארצי קבע בפסק דין תקדימי (29.11.15) כי אם מעסיק מבקש מעובדת אישור רפואי על ההריון, עליה להציג אישור כזה, ורק אם הוצג, קמה חובה על המעסיק לפנות אל הממונה לפי החוק לקבלת היתר לפיטורים. 

אבל צריך לספר על הריון רק בחודש החמישי

נכון שבחוק עבודת נשים קיימת חובה על העובדת להודיע על ההריון בחודש החמישי להריון. ועדיין החובה להודיע בחודש החמישי אינה פוטרת את העובדת בהריון מהצגת אישור רפואי על ההריון כשהמעסיק מבקש לפטר עובדת הטוענת שהיא בהריון. המעסיק זכאי לדרוש אסמכתא כאשר מגבילים את יכולתו לפטר.

זאת אומרת שאמנם עובדת צריכה לספר על ההריון רק בחודש החמישי (אלא אם תנאי העבודה מחייבים להודיע קודם). אבל אם המעסיק מבקש לפטר אותה ובתוך כך מבקש אישור הריון, עליה לתת אישור הריון.

אם מעסיק מבקש אישור הריון העובדת צריכה להגיש לתת אישור ורק לאחר מכן קמה חובה על המעסיק לפנות למשרד העבודה לקבלת היתר לפיטורי אישה בהריון

אישור הריון למעסיק איזה מין אישור תופס?

למה הכוונה אישור הריון שצריך לתת למעסיק? לא בדיקת הריון ביתית, גם לא תוצאה של בדיקת דם. מה כן? המסמך צריך להיות מובן גם למי שלא עוסק ברפואה. אישור רפואי של רופא משפחה גם הוא מספיק כדי לאסור על החברה לפטר אישה בהריון ללא היתר ממשרד העבודה.

אישור הריון

מסמך בדיקת דם מספיק מבחינת ההודעה על ההריון?

מסמך בדיקת דם לא מהווה אישור רפואי תקף, גם לא בדיקת הריון.

איזה אישור הריון צריך להמציא?

נפסק כי מספיק אישור של רופא משפחה, לא חייבים אישור של רופא נשים. מסמך בדיקת דם לא מהווה אישור רפואי תקף, גם לא בדיקת הריון. בית הדין העיר כי על מסמך רפואי המוצג לפני המעסיק כאישור להריונה של עובדת להיות מובן וברור גם למי שאין עיסוקו בתחום הרפואה. מסמך בדיקת דם שאינה מפוענחת אינו עונה על הנדרש בהקשר זה.

שתפו

כותבת הפוסט עו"ד מיה צחור

כותבת האתר עו"ד מיה צחור

ניסיון של יותר מ-25 שנה בתביעות אפליה בעבודה, הטרדות מיניות בעבודה. ייצוג משפטי בבתי הדין לעבודה, ייעוץ משפטי .

אודות

לתיאום ייעוץ משפטי כיתבו בכמה מילים את נושא הפנייה ואחזור אליכם בהקדם.

לייעוץ משפטי השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם