לפניות

התובעת השתתפה בחתונה של אחד מעובדי החברה, ונפגעה מאחד העובדים שניסה לגעת בה בצורה מינית ובלתי הולמת ורדף אחריה לחנייה חשוכה. היא פנתה לאחראית הטרדות מיניות בחברה ובעקבות הבירור החברה מצידה ניסתה לייצר הפרדה בין התובעת לבין המטריד אך הפתרון היה חלקי ולא מספק. התובעת המשיכה לעבוד במסירות כפי שהייתה רגילה, הובילה פרויקט מחקר מרכזי וקיבלה הערכות רבות.

כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, הטרדה מינית בעבודה, ייעוץ משפטי וייצוג, גישור. ממונה חיצונית בבירורי הטרדה מינית במקומות עבודה.
לפניות

לאחר כמה חודשים חלו שינויים ביחס להתנהלות החברה אל מול המטריד ובמקביל הבינה התובעת מחבריה שבאים אליהם בטענות לגבי התנהלותם מול המטריד. התובעת החליטה, בלית ברירה, ומתוך רצון למצוא פתרון לנושא, לגשת למנכ”ל החברה. בפגישה אמר לה המנכ”ל מילות הערכה וסופרלטיבים, ובישר לה שקיבלה בונוס כספי נכבד על עבודתה. התובעת הודתה למנכ”ל אך ציינה שנושא המטריד עדיין לא נפתר מבחינתה, ולשם כך קבעו פגישה נוספת.

בשיחתם לאחר כמה ימים התובעת סיפרה לראשונה באופן אישי למנכ”ל על פרטי האירוע, על תחושותיה בחודשים האחרונים ורצתה להבין את היחס אל חבריה שתמכו בה. המנכ”ל השיב לתובעת כי החברה כלל לא הייתה צריכה לטפל במקרה, מכיוון שהאירוע התרחש מחוץ לשטח החברה, והוסיף כי למרות זאת החליטו שכן לטפל. עוד הוסיף המנכ”ל כי הטילו על העובד סנקציות קשות ואף קראו לו לשימוע לפני פיטורים אך לבסוף החליטו שלא לפטר אותו.

באותה שיחה, התובעת הרגישה שהמנכ”ל הפגין זלזול בוטה כאשר זלזל באי הנוחות ממנה היא סובלת, וגיחך כלפי רצונה כי הדברים כלל לא היו מתרחשים. התובעת זוכרת את ההבעות בפניו ובגופו כשענה לה מה היה מציע כ”חבר”. השיחה גרמה לתובעת לתחושה שהמנכ”ל רואה אותה ואת חבריה כאויבים של החברה.

התובעת טוענת כי שיחתה עם המנכ”ל, אשר לאחריה חשה מתח נפשי יוצא דופן, הינה בבחינת אירוע תאונתי חריג תוך כדי ועקב עבודתה. התובעת מציינת כי דלתו של המנכ”ל תמיד הייתה פתוחה בפניה אולם ברגע שהציבה בפניו דילמה וקושי אישי נתקלה בתגובה קרירה מבטלת ומקטינה. ההבנה שאין לתובעת מענה ואין לה משענת ואין לה על מי לסמוך היכתה בה כרעם ביום בהיר.

בעקבות האירוע התאונתי, מצבה הנפשי של התובעת החמיר, היא החלה לחוש תחושות של בלבול, דיכאון, חוסר יציבות, ניתוק, בושה והשפלה.

התובעת התפטרה מעבודתה ולאחר ההתפטרות החלה טיפול נפשי אצל פסיכולוגית ופסיכיאטרית, אשר טיפלה בתובעת בעקבות האירוע, וציינה כי התובעת נוטלת תרופות אנטי דיכאוניות בשל המשבר שחוותה בעבודה.

אין מחלוקת בדבר קיומו של אירוע השיחה הנ”ל.
התובעת מציינת במפורש שהיא לא קיבלה תמיכה מהמנכ”ל, מי שראתה בנוסף כחבר, ומציינת במפורש “אני קיבלתי את זה מאוד מאוד קשה” וכן העידה “שבר בכל איך שראיתי תפיסת העולם”. מדובר באירוע מוגדר במקום ובזמן, אירוע שיש לו חריגות אובייקטיבית שלא במהלך העניינים הרגיל של מקום העבודה (הרי לא בכל יום מתקיימת שיחה עם המנכ”ל לגבי אירוע אישי של הטרדה מינית).

בתצהירה כתבה התובעת:

אחרי אותה שיחה יצאתי מחדר והרגשתי שהקרקע נשמטת מתחת לרגליי, הרגליים חלשות, הרגשתי צפצופים באוזניים, ראיתי נקודות שחורות ולא הייתי מסוגלת לדבר. ניסיתי לצעוד למטבח לקחת לעצמי קצת מים אבל הרגשתי שאני לא יכולה לעמוד על הרגליים ואז כמו קרסתי על הכיסא, כאשר הידיים שלי נשענו על השולחן והחזקתי את הראש….

אני מחשיבה את עצמי אישה צעירה, פעילה בכל מישורי החיים שתפקדה על הצד הטוב ביותר, מקצועית ומוערכת ביותר בתחום עיסוקה, ללא כל רקע נפשי ורפואי כלל; העבודה והקריירה תמיד היו מקור לכוח ולגאווה אצלי והיו בראש מעייני. תמיד היה חשוב לי לתרום ולעשות את עבודתי על הצד הטוב ביותר ובכל מקום הייתי מוערכת כאדם ואשת מקצוע ותרומתי לכל חברה שעבדתי בה הייתה משמעותית. בשיחה זו נוצר אצלי משבר גדול בתחום זה שהיה חלק גדול ממי שאני.

השיחה עם המנכ”ל , בה הבנתי עד כמה שימשתי ככלי בידי החברה, גרמו לי לקושי נפשי רב, קריסה ומשבר אמון – נוכח העובדה כי מדובר במקום שבו כפי שהייתי רגילה תמיד ואף השקעתי את כל כולי, ייצרתי תוצרים טכנולוגיים משמעותיים ואף ראיתי את עצמי כשותפה לתהליכים, אך הופקרתי.

המחשבה שלי כל הזמן הייתה שהוא נמצא שם, שומר עליי, הוא הביא אותי, הוא יודע כמה אני משמעותית. שהיה לי ברור שכאילו ברגע שאני באמת לא רגילה לבקש עזרה אבל, שברגע שאני אפנה אליו לתמיכה קודם כל, הוא יביע אמפתיה, הוא יבין מה עובר עליי והוא יחשוב, ידאג נגיד שהוא לא יהיה בסביבת עבודה שלי הוא יפתור את זה..

והדברים מדברים בעד עצמם.

התובעת הרימה באופן חד משמעי את הנטל המוטל עליה להוכיח כי התקיים אירוע חריג בעבודה שלא היה במהלך העניינים הרגיל של מקום עבודתה.

בית הדין דחה את טענת המוסד לביטוח לאומי כי לא ניתן להגדיר את האירוע המתואר על ידי התובעת כאירוע במקום העבודה, שכן לא מדובר על אירוע ההטרדה מחוץ לחברה, שלאחריו המשיכה התובעת לעבוד כרגיל ולהיות יעילה בעבודתה.

לאור המסקנה כי התובעת חוותה אירוע חריג בעבודתה, יש מקום למנות מומחה רפואי בתחום הנפשי, אשר יחווה דעתו בשאלת הקשר הסיבתי בין האירוע החריג בעבודה לבין הליקוי הנפשי בו לקתה.

מהי תאונת עבודה

מאונת עבודה לפי חוק הביטוח הלאומי היא: תאונה שאירעה תוך כדי עבודתו של עובד ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו”. לפי הפסיקה, על התובע להוכיח שאירע בעבודתו אירוע חריג אשר יכול והביא לפגיעתו.

על מנת שתוכר פגיעה נפשית כ”תאונת עבודה” כמשמעה בחוק הביטוח הלאומי, על המבוטח להוכיח תחילה כי:

אירוע אובייקטיבי מיוחד בעבודה “הקשור לעבודה שניתן לאיתור בזמן ובמקום”.

זה אירוע מיוחד לגביו של דחק נפשי בלתי רגיל, שנגרם לו בגלל האירוע.

קשר סיבתי בין האירוע ודחק נפשי יותר מ-50% סבירות.

מהו “אירוע האובייקטיבי המוגדר בזמן ובמקום”?

די בהוכחת אירוע מיוחד היוצא מגדר שגרת העבודה הרגילה, אין נדרשת הוכחתו של אירוע חריג.

אשר לאופן ההערכה הראשוני של סיווג האירוע כ”אירוע מיוחד”, וזאת טרם מינויו של מומחה רפואי, נקבע ההכרח שאותו אירוע יהיה מוגדר במקום ובזמן, ועל פני הדברים ניתן להעריך שהטביע את חותמו על נתובע וגרם לו לדחק נפשי שאינו רגיל לו. אותו דחק נפשי בלתי רגיל צריך קודם להיקבע סובייקטיבית לגבי התובע עצמו, דהיינו יש לבחון כיצד השפיע עליו האירוע בעבודה ולא כיצד ראוי היה שאותו אירוע ישפיע עליו בעבודה.

תנאים לסיווג האירוע כאירוע מיוחד

 סיווג האירוע כ “אירוע מיוחד” בשלב הראשוני, מצריך קיומם של שני תנאים מצטברים כמותיים באופיים: 

תנאי אובייקטיבי
חריגה, גם מסוימת, משגרת עבודה רגילה במקום עבודה. דהיינו האם האירוע עלול לגרום, על פניו, לדחק נפשי בכלל.

תנאי סובייקטיבי
השפעה נפשית אפשרית של האירוע על המבוטח הספציפי. כלומר: האם האירוע עשוי לגרום לדחק נפשי אצל המבוטח הספציפי.

בהתאם לכך, ההערכה הנוגעת לסיווג האירוע כ”אירוע מיוחד”, כפי שהיא נעשית בשלב הראשוני של בירור התביעה, טרם למינוי מומחה רפואי, מבטאת למעשה שקלול לכאורי “על פני הדברים” של שני גורמים: 

היקף מוערך תנאי אובייקטיבי, מידת ריחוק האירוע משגרת עבודה. השפעה נפשית אפשרית על אדם סביר במקרה דומה.

היקף מוערך של תנאי סובייקטיבי, אם ניתן ללמוד מהראיות בקשר לאופן התגובה הסובייקטיבי של המבוטח לאירוע ולעוצמתה.

אותו דחק נפשי בלתי רגיל צריך להיקבע קודם כל סובייקטיבית לגבי התובע עצמו. זאת, נוכח ההכרה במגבלותיה של יכולת ההערכה הראשונית הנוגעת למידת החריגות או הייחוד של האירוע, בהיבט האובייקטיבי והסובייקטיבי כאחד, ונוכח ההכרה בכך שיכול ובמקרים מסויימים יתעורר קושי להעריך, ללא סיוע של מומחה רפואי, האם האירוע המדובר עלול לגרום, על פני הדברים, לדחק נפשי בכלל (התנאי האובייקטיבי) ו/או האם הוא עשוי היה לגרום לדחק נפשי אצל המבוטח הספציפי (התנאי הסובייקטיבי) או כיצד יש לשקלל בין השניים  – הרי שיש ללכת בנתיב שהותווה זה מכבר: במקום בו מקנן ספק או קושי באשר לסיווג האירוע. נתיב המוביל למינוי מומחה רפואי, חלף הדחיה של התביעה על סיפה, בנסיבות של ספק בדבר “חריגות” או “ייחוד” האירוע .

אין להקשות את מבחן האירוע החריג

הפסיקה קבעה במקרה אחר כי המבחן המשפטי של האירוע החריג, שאם התרחש מצביע לכאורה על קיומו של קשר סיבתי בינו לבין האוטם, חייב להיות מתואם עם המבחן הרפואי לפיו הוא נקבע; ולפיכך, מן הבחינה המשפטית, אין לקבוע את מבחן האירוע החריג באופן המצמצמו מעבר למה שהמומחה היועץ הרפואי היה רואה כאירוע חריג.
אם ייאמר אחרת, כלומר אם יקשה בית-הדין את מבחן האירוע החריג מעבר לדרישת המומחה הרפואי לעניין זה, ייווצר מצב אבסורדי לפיו יידחו תביעות על-ידי בית-הדין על הסף מהסיבה הרפואית בשל היעדר אירוע חריג, כלומר בשל היעדר קשר סיבתי בין האירוע בעבודה לאוטם, שעה שעל-פי חוות-דעתו המקצועית של המומחה היועץ הרפואי, אפשר שהיה נקבע לגבי אותו אירוע הקשר הסיבתי בינו לבין אוטם שריר הלב.
לגבי יישום האמור במקרה שלפנינו, ייאמר כי על הנפגע חובת הוכחת האירוע בעבודה, פירוט נסיבותיו והרקע לו. הערכת חריגותו של אותו אירוע מסורה לבית-הדין וגם במקרה של ספק באם מדובר באירוע חריג אם לאו יש להעביר התיק למומחה.

מה ההגדרה של הטרדה מינית בעבודה

מהן התנהגויות הנחשבות להטרדה מינית? מהאתר של עו"ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בתביעות הטרדה מינית בעבודה   המשך קריאה »

ייעוץ משפטי הטרדה מינית בעבודה

בעמוד זה הסבר על מטרת הייעוץ המשפטי גם למתלוננים/ות וגם למי שנגדם מוגשת תלונה על הטרדה מינית בעבודה.  יש לי   המשך קריאה »

מעסיק זה לא בית משפט (אבל אין לו ברירה)

ראשי פרקים לפוסט: תקופה ארוכה ניסחתי בליבי את המאמר שעליי לכתוב על חוסר צדק משווע ממעלה ראשונה, ששמו בירור הטרדה מינית   המשך קריאה »

הטרדה מינית מסוג התייחסויות חוזרות

בפוסט זה תקראו: כשאני כותבת מכתב למעסיק או ממונה ובו אני מפנה את תשומת ליבו לכך שהטריד עובדת שלו מינית,   המשך קריאה »

הצעות חוזרות בעלות אופי מיני: מתי זו הטרדה מינית

בעמוד זה תקראו: למה הכוונה “הצעה בעלת אופי מיני”? בעמוד זה אני כותבת על ההגדרה בחוק למניעת הטרדה מינית, סעיף   המשך קריאה »

ניצול יחסי מרות

אין לשלול את החזקה בדבר ניצול יחסי מרות גם אם המתלוננת החליטה להתפטר מעבודתה לפני אירועי ההטרדה המינית. הזכות לסביבת עבודה בטוחה ומוגנת מתקיימת   המשך קריאה »

ניצול יחסי מרות האם צריך להוכיח פחד

מתן אפשרות לשלילה קטגורית של יחסי מרות מרגע שבו נודע לצדדים כי יחסי העבודה עומדים להסתיים בטווח זמן קרוב, עלול   המשך קריאה »

ניצול מרות: יחסי השפעה במקום העבודה

בית הדין הארצי טבע בפסק דין מסוף 2022 מונח חדש המתאר יחסי כוחות בהקשר של הטרדה מינית וניצול יחסי מרות.   המשך קריאה »

רומן בעבודה או ניצול מרות?

בעמוד זה תקראו: כלל הוא שמתלוננת הטוענת להטרדה מינית במקום העבודה תידרש להוכיח קיומן של התנהגויות חוזרות בעלות אופי מיני,   המשך קריאה »

הטרדה מינית: ההקשר הפסיכולוגי של ניצול יחסי מרות

במרס 2008 ארגנתי כנס לציון 10 שנים לחוק למניעת הטרדה מינית בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, במסגרת הקליניקה שניהלתי לזכויות נשים   המשך קריאה »

בתי המשפט על טענת ההגנה הנפוצה: העובדת יזמה, פיתתה

זאת טענת ההגנה הנפוצה של ממונים שמוגשת נגדם תלונה על הטרדה מינית. פסקי דין קבעו כי אין מקום לקבוע כלל   המשך קריאה »

ומה אם זו רק הצעה מינית אחת ויחידה?

בחוק למניעת הטרדה מינית כתוב שרק הצעות חוזרות בעלות אופי מיני ייחשבו להטרדה מינית. הגדרה נוספת של החוק למניעת הטרדה מינית היא:   המשך קריאה »

פסק דין בתביעה שייצגתי: מעסיק ישלם פיצוי חסר תקדים על פגיעה בכבודו של עובד וגם יחזיר אותו לתפקידו

בית הדין פסל את החלטת מנכ"ל החינוכית להעביר עובד מתפקידו, בשל אות הקלון שדבק בו כאילו ביצע הטרדה מינית והפגיעה   המשך קריאה »

התייחסות מבזה או משפילה ביחס למיניות או לנטייה מינית: הסבר ופסקי דין

קיראו בעמוד זה: שש הגדרות מהי הטרדה מינית בחוק למניעת הטרדה מינית. עמוד זה מוקדש להסבר על ההגדרה החמישית והיא:   המשך קריאה »

פסק דין: אמירה גסה אחת אינה סיבה לפיטורים

עובדות פסק הדין בקצרה: התובע שימש מאמן שחיה של קבוצת הבוגרים של הנתבעת, במשך 14 שנה.  במקביל להליכים לחידוש חוזה   המשך קריאה »

פסק דין: לא כל אמירה גסת רוח ושוביניסטית היא הטרדה מינית

פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (אוגוסט 2016) עסק באמירות של מנהל כלפי עובדת וקבע כי הן   המשך קריאה »

300,000 שקל לעובדת על סביבת עבודה רוויית תכנים מיניים

ראשי פרקים לפסק הדין בפוסט זה: העובדת, מזכירה רפואית בבית חולים שבבעלות המדינה, עבדה בכפיפות למנהל במשך כ-8 שנים. כשנה   המשך קריאה »

בעילה אסורה בהסכמה, אונס ומעשי סדום – האם נכללים בהגדרות ההטרדה המינית?

נניח יחסי מין מלאים למשל בין בוס למי שכפופה לו. האם התנהגותו של הממונה תיחשב להטרדה מינית לפי החוק למניעת   המשך קריאה »

300,000 שקל פיצוי לעובדת סיעודית שנאנסה על ידי מעסיקה

בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קיבל במלואה תביעה כספית של עובדת סיעודית, אזרחית מולדבה, שטענה להטרדה מינית בעבודה, מעשים   המשך קריאה »

פסק דין: פיצוי של 40,000 שקל לעובדת סיעודית על הטרדה מינית

“גרסה מתפתחת אופיינת לנפגעי עבירות מין. יש לשרש את השיח על ‘דרך נכונה’, ‘רצויה’ או ‘מקובלת’ להתמודד עם פגיעה מינית.   המשך קריאה »

פסק דין: גידופים מיניים אינם “מעשה קונדס”

בפסק הדין (27.8.18, השופט אורן שגב) נדונו השאלות הבאות: האם התובע נחשף להטרדות מיניות מצד עובד הנתבעת? האם הנתבעת פעלה בעניין בהתאם   המשך קריאה »

פסק דין: האם מתירנות מינית מצד תובעת רלוונטית בשאלה אם היתה הטרדה מינית

המנהל: מה היה קורה אם מישהו היה רוצה לעזור לך לתת כסף כל הזמן… את יודעת יש לי בניין דירות   המשך קריאה »

לא כל התייחסות לנטייה מינית היא הטרדה מינית מסוג התייחסות מבזה ומשפילה

בעניין שנדון בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב התובע טען כי הממונה השמיע לעברו אמירות המייחסות לו נטיות הומוסקסואליות, בהתייחסויות   המשך קריאה »

קרא לעובדת זנזונת וישלם 50,000 שקל פיצוי

נפסק פיצוי של 50 אלף שקל על הטרדה מינית לעובדת במועצה מקומית, שטענה כי גזבר המועצה כינה אותה בכמה הזדמנויות   המשך קריאה »

הטרדה מקבעת והטרדה מדירה

התייחסות מבזה ומשפילה, ההגדרה החמישית בחוק למניעת הטרדה מינית, מוגדרת כך: “התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או   המשך קריאה »

בוטל בערעור פסק דין שקבע פיצוי של מיליון שקל על ניצול יחסי מרות

בית הדין קבע פיצוי חריג על הטרדה מינית לעובדת בחברת הסעות שנוצלה מינית על ידי סדרן רציפים. הנתבע בחושיו זיהה   המשך קריאה »

הטרדה מינית: מהי התנכלות

מה תקראו בעמוד זה: החוק למניעת הטרדה מינית אוסר התנכלות. התנכלות מוגדרת כפגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או   המשך קריאה »

שתיית אלכוהול מגופה של מלצרית (באדי שוט) – הטרדה מינית

מנהל בר בתל אביב קרא למלצרית בסיומה של המשמרת והזמין אותה, מול לקוחות הבר שאיתם התיידד באותו הערב, לעשות עמם   המשך קריאה »

הטרדה מינית מהי מסגרת יחסי עבודה?

כשמדובר בהצעות מיניות חוזרות או בהתייחסויות מיניות חוזרות, התנהגות המציע תיחשב להטרדה מינית גם אם העובד לא הראה כי אינו   המשך קריאה »

הטרדה מינית בעבודה – שאלות ותשובות

כל האינפורמציה בהרחבה על הטרדה מינית במקום עבודה, מאמרים והסברים מהניסיון, כתבתי בדף הראשי הטרדה מינית בעבודה. כאן ריכזתי שאלות נפוצות   המשך קריאה »

הטרדה מינית בעבודה מה אפשר לעשות

חמש אפשרויות עומדות בפני נפגעי הטרדה מינית במקום העבודה וזכותם לממש את כל האפשרויות, כלומר אפשר גם וגם: תלונה על   המשך קריאה »

תביעה כספית על הטרדה מינית בעבודה – הפיצוי

בעמוד זה תקראו: 120,000 שקל זהו סכום הפיצוי המירבי ללא הוכחת נזק שאפשר לתבוע בבית הדין לעבודה בתביעה על הטרדה   המשך קריאה »

הטרדה מינית: למה תביעה כספית ולא משטרה

מאמר זה כתבתי בדצמבר 2013, בעקבות סגירת תיק החקירה נגד העיתונאי עמנואל רוזןקול דממה דקה זה אנדרסטייטמנט לאוושת סיומה של פרשת   המשך קריאה »

מדוע הגשת תביעה כספית עדיפה לעיתים על תלונה במשטרה

כאשר מתלוננת באה אליי עם סיפור של הטרדה מינית, ואני פורשת לפניה את האפשרויות העומדות בפניה במקרה של הטרדה מינית   המשך קריאה »

הליכי הדיון בתביעות נזיקיות על הטרדה מינית

החוק למניעת הטרדה מינית מאפשר לתבוע, בנוסף לפיצוי ללא הוכחת נזק על הטרדה מינית בסכום של 120,000 שקל, פיצוי נזיקי    המשך קריאה »

הטרדה מינית: מה בין דרישה כספית לסחיטה

במאמר שפורסם ב”הארץ” (25.10.06), שכותרתו “לא כולן שוות 50,000” (הכותרת של עורכי הארץ), הסברתי שדרישה לפיצוי כספי בגין הטרדה מינית,   המשך קריאה »

פשרה כספית עם מקום העבודה והמטריד

בדרך כלל לפני שמגישים תביעה אזרחית יש פנייה מוקדמת לצד השני, שלאחריה מוחלט אם לגשת לערכאות. הפנייה המוקדמת יכולה להניב   המשך קריאה »

פיצוי כספי, לא דמי שתיקה

מה זה בעצם משא ומתן לפשרה כספית על הטרדה מינית, מה היתרונות לנפגע/ת ההטרדה המינית. אין ממש בביקורת הציבורית כאילו   המשך קריאה »

גישור בעניין הטרדה מינית הזדמנות לתיקון

במסגרת עיסוקי בתחום אני מגישה תביעות על הטרדה מינית בבתי הדין לעבודה, לפיצוי כספי או לצווים מבית הדין נגד התנכלות   המשך קריאה »

עזיבת מקום העבודה בגלל תלונה על הטרדה מינית

החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר מהי הטרדה מינית וגם נותן אפשרויות לפעולה: תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה, תביעה כספית   המשך קריאה »

ראיות בתביעת הטרדה מינית

קיראו בעמוד זה: כשאני מבררת בפגישת הייעוץ אם יש ראיות להטרדה המינית הנטענת, התשובה היא בדרך כלל מחקתי הכול. מוחקים כי הממונה   המשך קריאה »

כבישת תלונה על הטרדה מינית, גרסה מתפתחת

התופעה של כבישת התלונה בעבירות מין, ובכלל זה מעשי הטרדה מינית במסגרת העבודה, אינה נדירה, ולעניין זה הסברים אפשריים מסוגים שונים.   המשך קריאה »

בג”ץ: עובדת שהוטרדה והתפטרה זכאית לזכויות כאילו פוטרה

בצעד נדיר ביטל בית המשפט העליון (פברואר 2019) פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה, שקבע כי עובדת שהתפטרה בשל   המשך קריאה »

בירור תלונה על הטרדה מינית שלב אחר שלב

היגשת תלונה על הטרדה מינית?הוגשה נגדך תלונה על הטרדה מינית?איך זה אמור להתנהל, מה חובות המעסיק. בעמוד הזה הבאתי את   המשך קריאה »

בירור הטרדה מינית בלי תלונה, בשל שמועה

בפוסט זה תקראו: נניח שמועה נניח יש שמועה במקום העבודה שממונה מנהל מערכת יחסים אישית עם עובדת הכפופה לו. אם   המשך קריאה »

האם יש חיסיון על מידע שנמסר לאחראית בבירור הטרדה מינית

מי יכולה לשמש במקום העבודה יש בירור על הטרדה מינית בעבודה, נניח יש שמועה שהמנהל שלך מנהל יחסים עם עובדת   המשך קריאה »

20,000 שקל פיצוי על אי בירור תלונה על הטרדה מינית

עורכת דין במשרד עורכי דין הגישה תביעה כספית נגד שותף במשרד עורך דין ששם עבדה. התביעה הוגשה על כך שהמשרד   המשך קריאה »

על מעסיק נטל מוגבר למניעה הטרדה מינית במקומות עבודה שבהם סיכון להטרדות מיניות

חובות המעסיק בשלב הראשון הוא לנקוט אמצעי מנע סבירים על מנת למנוע הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי עבודה. היקף   המשך קריאה »

מתי אפשר לתבוע את מקום העבודה המעסיק על הטרדה מינית

עובדים ועובדות המתלוננים על הטרדה מינית בעבודה מבקשים לתבוע פיצוי כספי על ההטרדה המינית עצמה ועל הנזק שנגרם להם. למשל: נזק נפשי,   המשך קריאה »

אחראית חיצונית לבירור תלונות על הטרדה מינית

בעמוד זה תקראו: במסגרת עבודתי והתמחותי בנושא הטרדה מינית בעבודה אני מציעה את עצמי לתפקיד אחראית (ממונה) במקומות עבודה לבירור   המשך קריאה »

הטרדה מינית: כשמעסיק לא ממלא חובותיו

שורה של חובות מוטלות על המעסיק – מקום העבודה מכוח החוק למניעת הטרדה מינית והתקנות למניעת הטרדה מינית. קיראו כאן   המשך קריאה »

הטרדה מינית הפרת חובות מעסיק: בית הדין חייב תובע להגיש תביעה גם נגד המטרידה

החוק למניעת הטרדה מינית נותן לנפגע/ת הטרדה מינית אפשרות לנקוט בהליכים משפטיים שונים לפי בחירתו/ה: נקיטת הליך פלילי; תלונה במקום   המשך קריאה »

תפקיד בית הדין בהנחלת נורמות למניעת הטרדה מינית

בכנס שאירגנתי במסגרת תפקידי כמנהלת הקליניקה לזכויות נשים בעבודה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, הזמנתי את נשיאת בית הדין הארצי   המשך קריאה »

התיישנות בתביעות על הטרדה מינית

עד ליום 1 בינואר 2012 היתה ההתיישנות על תביעות מכוח למניעת הטרדה מינית – שלוש שנים בלבד. הגבלת ההתיישנות בתביעות   המשך קריאה »

פיצוי לעובדת שהועברה מתפקידה כי המנהל נמשך אליה

פיצוי של 100 אלף שקל נפסק לסגנית מנהל בבית ספר חרדי שהועברה מתפקידה בשל משיכה של המנהל אליה ולחציה של   המשך קריאה »

הטרדה מינית בהייטק

העיתון דה מארקר פירסם כתבת עומק בנושא הטרדות מיניות בהייטק הישראלי. בדף זה אביא ציטוטים עיקריים שלי מתוך תשובות לשאלות   המשך קריאה »

החוק והתקנות למניעת הטרדה מינית

בקישורים הבאים תוכלו לעיין בחוקים ובתקנות למניעת הטרדה מינית בעבודה, התשנ”ח – 1998. החוק למניעת הטרדה מינית התשנ”ח – 1998 חוק   המשך קריאה »

החוק למניעת הטרדה מינית – נוסח החוק

החוק למניעת הטרדה מינית, נוסח החוק באדיבות אתר נבו.   המשך קריאה »

תקנות למניעת הטרדה מינית ותקנון הטרדה מינית

תקנות למניעת הטרדה מינית תשנ”ח 1998 והתקנון לדוגמה, באדיבות אתר נבו.   המשך קריאה »

מיולי 2022: אסור לשאול עובד או מועמד על עבר פלילי

ביום 12.7.2022 נכנס לתוקף חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, שנועד להגדיר מחדש את נקודת האיזון הראויה בין: הצורך לקיים מאגר   המשך קריאה »

האם אפשר לתבוע אישית ממונה על הטרדה מינית

 עובדת חברה שמונתה מטעם המעסיק לשמש ממונה על מניעה של הטרדה מינית ובירור תלונות על הטרדה מינית, עתרה לבית הדין   המשך קריאה »

למי הסמכות לדון בתביעה נזיקית לאחר הרשעה במעשה מגונה

לפי החוק למניעת הטרדה מינית לבית הדין לעבודה סמכות עניינית ייחודית לדון בתביעות בגין הטרדות מיניות, אשר נמנו בסעיף 3 לחוק למניעת   המשך קריאה »

30,000 שקל פיצוי ממנהל שהטריד מילולית, החברה תשלם רק 10,000

התובעת טענה לשלושה מקרים של הטרדה מינית, וכי בגלל סירוביה החוזרים ונשנים להצעות הנתבע, הוא להתנכל אליה עד שפוטרה מהעבודה.   המשך קריאה »

עובדת שהתלוננה על הטרדה מינית חויבה בפיצוי על לשון הרע

מנהל חברה טען שעובדת הוציאה את דיבתו רעה כאשר טענה כי הטריד אותה מינית במהלך עבודתה בחברה. לטענתו של התובע,   המשך קריאה »

פיטורי מרצה בגלל קשר מיני עם סטודנטית

פסק דין בעניין בפיטוריו של התובע מעבודתו כחבר סגל במכללה האקדמית תל חי בעקבות קשר מיני שניהל עם סטודנטית שלימד   המשך קריאה »

התעמרות בעבודה לעומת התנכלות על רקע הטרדה מינית

המונח “התנכלות” מתייחס לתופעה של “פגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או בתלונה או בתביעה, שהוגשו על הטרדה מינית”.   המשך קריאה »

פסד: חברה תשלם 185,000 שקל על הפרת חובות כמעסיקה והתנכלות

כך התנהל בירור תלונה על הטרדה מינית, שנעשה במהלך ישיבת השימוע לפיטורים. אלו הדברים שאמרה המנהלת למתלוננת: בית הדין קבע   המשך קריאה »