תוכן עניינים רומן או ניצול מרות
נניח קשר מיני בהסכמה בין בעל מרות, או בעל השפעה בעבודה לבין עובדת הכפופה לו, או לפחות מעמדה פחות בכיר משלו. הנחת המוצא היא שההסכמה אינה אמיתית בגלל יחסי המרות, ולכן נטל ההוכחה מוטל על המנהל. המנהל הוא זה שצריך להראות שהקשר אינו תולדה של ניצול יחסי מרות בעבודה, שלא היתה הטרדה מינית בעבודה. בפוסט זה אני מביאה את הדרכים שנקבעו בפסיקת בית הדין לעבודה, איך מנהל יכול להראות שקשר בהסכמה אינו ניצול מרות.
ניצול יחסי מרות בהסכמה מה קובע החוק למניעת הטרדה מינית
מתלוננת שטוענת להטרדה מינית במקום העבודה צריכה להוכיח התנהגויות חוזרות בעלות אופי מיני, ושהראתה למטריד שאינה מעוניינת בהצעות או בהתייחסויות שהופנו אליה מצידו. כאשר המציע הוא בוס זה אחרת. החוק למניעת הטרדה מינית קובע שאם ההצעות המיניות מתקיימות במצב של ניצול מרות בעבודה במסגרת יחסי עבודה, העובדת לא צריכה להראות סירוב כדי שההצעות המיניות או שההתייחסויות המיניות ייחשבו הטרדה מינית.
מהי חזקת ניצול יחסי המרות?
אם הוכח שהיו יחסי מרות, קמה חזקה, הנחה ראשונית שהתקיים גם ניצול יחסי מרות. הנטל להפריך את הטענה כי התקיימה הטרדה מינית עובר לכתפי בעל המרות. אבל – החזקה ניתנת לסתירה, בהתאם לנסיבות וההקשר של היחסים.
מה משמעותה של חזקת ניצול המרות? כל רומן בעבודה הוא ניצול מרות?
בקשר בין בעל מרות לבין מי שכפופה לו בעבודה נקודת המוצא היא היא שהעובדת לא היתה מעוניינת בקשר המיני, אבל לא נתנה לכך ביטוי חיצוני. ההנחה נובעת מפערי הכוחות ביניהם. כך שגם אם היתה הסכמה מצידה, ההנחה הראשונית שזו לא היתה הסכמה אמיתית. המנהל הוא זה שצריך להוכיח שלא היה פה ניצול יחסי מרות. כלומר שהוא לא היתנה את יחסי המין בהטבה כלשהי, שמערכת היחסים היתה "רומן", קשר שוויוני בין שני אנשים בוגרים, בהסכמה ובכבוד הדדי. עליו להוכיח שזה לא קשר של מין מזדמן במקומות מסתור בעבודה, ובשעות העבודה.
כלומר, אם בתביעות רגילות נטל הראיה הוא על התובע, הרי שבתביעות על ניצול מרות בעבודה, אם העובדת מוכיחה שהתקיים קשר בהסכמה – נטל ההוכחה על המנהל שאין מדובר בהטרדה מינית של ניצול יחסי מרות.
יחסי מרות הגדרה. מיהו בעל המרות?
אין הגדרה בחוק למניעת הטרדה מינית למונח "מרות". אבל פסקי הדין נתנו למונח מרות פרשנות רחבה. לא רק מנהל ישיר. בעל מרות יכול להיות גם מנהל עקיף או עובד שיש לו כוח השפעה בעבודה, מבחינת הוותק, התפקיד והמעמד.
מהו הניצול של יחסי המרות? בכל יחסי מרות יש גם ניצול?
בית הדין הבהיר כי לא מספיק שיש מרות כדי להוכיח הטרדה מינית מסוג ניצול יחסי מרות. צריך להראות שהיה ניצול של יחסי המרות. ניצול משמעותו שימוש, המנהל משתמש בכוחו ובסמכותו להשפיע על מעמד העובדת בעבודה כדי להשיג ממנה טובת הנאה מינית. מטבע הדברים יחסים בין מנהל מעסיק לעובדותיו כרוכים בתלות מקצועית וכלכלית, בשל סמכות המנהל לקבל החלטות בקשר לעובדות או להשפיע על עתידן בעבודה. הפרשי גיל משמעותיים ופערי כוח ומעמד בולטים בין המנהל לעובדת מקימים חזקה ראייתית שהיה ניצול של המרות ביחסי עבודה. אבל מדובר בחזקה הניתנת לסתירה בהתאם לנסיבות וההקשר של היחסים.
ביחסי מרות האם צריך להוכיח איום מפורש של המנהל?
לא. עצם הפער בין הצדדים, בגיל, במעמד, בתפקיד, יוצר הנחה שהיה פה ניצול מרות. פערי הכוחות בין הצדדים מטילים בספק את היכולת להתנגד או לבסס רצון חופשי ועצמאי. לכן האיום לא צריך להיות ישיר, הוא נובע מעצם הפער, אפשר גם איום מרומז.
מותר לקיים קשר רומנטי במקום העבודה?
איך מנהל יכול לסתור את חזקת ניצול המרות ולהוכיח שלא היתה הטרדה מינית?
המנהל צריך להראות פעולות הדדיות שמצביעות על "עניין משותף לרומן אמיתי", כלשון בית הדין.
המנהל צריך להביא סממנים למערכת יחסים שאינה רק בתחומי מקום העבודה, אלא גם חיצונית למקום העבודה. הכוונה לקשר זוגי שהוא חיצוני למקום העבודה הן מבחינת מיקום והן מבחינת הבילוי מחוץ לשעות העבודה.
המנהל צריך לדווח על מערכת היחסים במקום העבודה.
המנהל צריך לפעול להפרדת המרות.
מה עושים אם אי אפשר לדווח על הרומן הסודי? הבעייתיות שעולה מחובת הדיווח
מניסיוני בייעוץ למנהלים ולעובדים ועובדות המנהלים קשר מיני בהסכמה, יש מצבים שעניין הדיווח בלתי אפשרי, לדוגמא:
העובדת לא רוצה שידווח במקום העבודה כי זה קשר סודי שהיא אינה רוצה שאיש יידע עליו. מה על המנהל לעשות במקרה כזה?
הממונה על הטרדה מינית במקום העבודה מקורבת לאחד הצדדים ולא רוצים שהיא תדע דבר.
דיווח מחייב הפרדת מרות וגם המנהל וגם העובדת מאוד רוצים להישאר בתפקידם.
לעיתים בכלל אין אפשרות לתפקיד אחר, בגלל אופי מקום העבודה, כך שדיווח משמעותו הפסקת עבודה. מי הולך הביתה?
באיזה שלב צריך לדווח על הקשר בבהסכמה? שהרי אי דיווח הופרדה יכול להיות עבירת משמעת במקום העבודה, גם אם לא הטרדה מינית. ממתי זה נחשב קשר שצריך לדווח עליו?
בחברה גדולה במקומות עבודה גדולים אפשר להעביר אחד מהם או את שניהם. ייתכן גם ששניהם יבקשו מהמעסיק להישאר בתפקידם. עצם המאמץ להביא לביטול והפרדה מצמצם את החשש לניצול יחסי מרות. כמובן שדיווח והפרדה אינם מעשיים במקום עבודה קטן.
בית הדין הכיר בכך שלעיתים הפרדה ודיווח אינם אפשריים
בית הדין הארצי לעניין הדיווח וההפרדה וקבע כי לא על הדיווח וההפרדה לבדם יישק דבר. בית הדין הכיר בכך שישנן נסיבות שבהן עניין ההפרדה והדיווח אינם אפשריים.
בית הדין: "יש להכיר בחולשות אנוש, ולפיכך, במציאות ..של פחד מגילוי הקשר על ידי בעלה, ובלבטים שליוו את הנתבע במהלך הקשר כאיש שומר מסורת ובעל משפחה, אשר נמנע מקרבה אישית לכפופים אליו – לא מצופה ממי מהם ליתן דיווח פומבי-פורמאלי לקשר ביניהם. לפיכך אין לראות בעובדה שלפיה נמנע הנתבע מהגשת דיווח פורמאלי לממונים עליו על קיום הקשר שנרקם בינו לבין התובעת, כראיה לכך כי הקשר שנרקם בסופו של יום, הוא תולדה של ניצול יחסי מרות".
האם גם בכיר בעל השפעה צריך לדווח על הקשר המיני בהסכמה?
במרות מכוח יחסי השפעה אין היפוך נטל הראיה. בניגוד למרות של מנהל ישיר או עקיף. בעל השפעה גם אינו מחויב ברף מחמיר של חובת דיווח על היחסים.
אז מתי זה ניצול יחסי מרות בהטרדה מינית ומתי רומן?
כמו בהרבה דברים, גם כאן מה שקובע בשאלת ההטרדה המינית הוא ההקשר ומכלול הנסיבות. לכן אם רוצים לבחון האם הקשר הוא ניצול יחסי מרות, כלומר הטרדה מינית, או רומן "כשר", מבחינה משפטית, מוטב לגשת לייעוץ משפטי אצל עורכת דין ניצול מרות בעבודה.
ונניח זה רומן עם הבוס ולא הטרדה מינית. מה קורה כשזה נגמר, מי הולך הביתה?
לא קשה לנחש. לא מעט מהפונות אליי מספרות כי התנהל רומן בהסכמה, אין להן טענה לגבי ניצול יחסי מרות, בטח שלא לגבי הטרדה מינית (הוא לא הטריד אותי, הסכמתי, יזמתי, אפילו קצת התאהבתי), אבל כאשר בסופו של דבר הקשר הסתיים מי שמשלם את המחיר ומאבד מקום עבודה זו העובדת.לא כי המנהל אמר לה עכשיו אין קשר אז את הולכת הביתה, אלא כי מטבע הדברים פשוט אי אפשר לנהל יחסי עבודה תקינים וענייניים אחרי רומן שהסתיים.
בפגישת הייעוץ אני מבינה שאמנם לעובדת אין טענות על הטרדה מינית או ניצול יחסי מרות, אם כי כל הסממנים העובדתיים מצביעים על כך שמדובר בניצול יחסי מרות, לפי אמות המידה שנקבעו על ידי בתי המשפט (מין מזדמן, היעדר דיווח, הטבות פה ושם).
לפעמים מתברר בייעוץ המשפטי שזה לא היה רומן אלא ניצול יחסי מרות בעבודה
העובדת לא מודעת לכך שקשר בהסכמה בינה לבין הבוס אינו רומן, אלא ניצול יחסי מרות לעיתים לוקח לעובדת שנים להיווכח בדיעבד, שאותו קשר שאותו היא ראתה כ"רומן", לא היה אלא הטרדה מינית תוך ניצול יחסי מרות. למשל, כאשר העובדת ניסתה במשך הזמן להפסיק את הקשר, הדבר היה לא אפשרי בגלל יחסי העבודה. עובדה, הרומן הסתיים והיא בחוץ. ולפעמים זה באמת קשר שבינו לבין מרות אין שום דבר ובכל זאת מתעוררת בעיה, לעבוד יחד אי אפשר יותר.
פס"ד: בניגוד לרושם שניסתה התובעת ליצור, היה זה רומן
בפסק דין שניתן בבית הדין האזורי באר שבע נשללה הטרדה מינית בקשר בין מנהל לעובדת הכפופה לו. בית הדין דחה את הרושם שביקשה התובעת ליצור כאילו הנתבע כפה עצמו עליה וניצל אותה, ואילו היא היתה צד פאסיבי, ללא יוזמה ושיתוף פעולה, אלא מופעלת ליחסי מין.
יחס מועדף ברומן לא מצביע בהכרח על ניצול יחסי מרות
גם אם נהנתה התובעת מיחס מועדף במקום העבודה, אך טבעי הדבר בהתחשב ביחסי הקִרבה שבינה לבין הנתבע, ואין זה מצב שבו לכאורה מתנה בעל המרות את קידומה בעבודה של הכפופה לו בקיום יחסי מין ביניהם.
פס"ד בתביעת בגין ניצול יחסי מרות בעבודה: המנהל הוכיח קשר זוגי
פסק דין נוסף שדחה טענה של הטרדה מינית ניתן בעניינה עובדת שעבדה אצל הנתבע במשך עשר שנים כמזכירתו והגישה נגדו תביעה על הטרדה מינית והתנכלות במקום העבודה. נקבע כי הנתבע הוכיח שזה היה קשר זוגי של ממש במשך כמה שנים.
התובעת מצדה ראתה בקשר בין השניים קשר של ידועים בציבור, מינתה את הנתבע כאפוטרופוס לבנה, קשרה קשרי ידידות וחברות עם משפחתו ונעזרה בנתבע, בין אם מבחינה כלכלית ובין בהליכים ועניינים משפטיים שונים.
התובעת החליטה באופן עצמאי על סיום הקשר הזוגי בין השניים, כאשר נמצא כי יחסי העבודה בין הצדדים הסתיימו בהסכמה. לפיכך, לא הוכחה עילת תביעה מכוח החוק למניעת הטרדה מינית ו/או החוק לשוויון ההזדמנויות בעבודה.
עורכת דין יחסי מרות: הרומן הסתיים אין עבודה? מה עושים?
זאת שאלה לייעוץ משפטי. אפשר לטעון רק כנגד הפסקת העבודה, ולגייס לשם כך את חוק שוויון הזדמנויות בעבודה האוסר אפליה, וכן את עקרונות תום הלב. ואפשר לכלול בתביעה גם טענות על טיב הקשר. האם היה קשר שבנוי בעיקר על מין? האם הממונה דיווח? האם הפריד מרות? מה עשה מקום העבודה כאשר ידע על הקשר? אולי בכל זאת תימצא עילה מכוח החוק למניעת הטרדה מינית.
בייעוץ המשפטי בוחרים בפעולה שמתאימה לנסיבות העניין וההקשר המשפטי, והכי חשוב – לעובדת עצמה.
פס"ד: עובדת תשלם פיצוי של 55,000 שקל כי נדחתה טענה של ניצול יחסי מרות
בפסק הדין התייחס בית הדין לשאלת ניצול יחסי המרות וקבע כי מערכת היחסים היתה רומן ולא הטרדה מינית מסוג ניצול יחסי מרות. היו יחסים במשך שנים בין העובדת לבוס שלה, מתנות, צימרים,. העובדת טען כי הבוס אנס אותה אך טענה זו נזנחה בסיכומים. התברר כי העניין התפוצץ כאשר העובדת גילתה שהבוס מנהל מערכת יחסים עם עוד עובדת.
המסקנה היא שלא כל רומן שלא עלה יפה הוא ניצול יחסי מרות.
הטרדה מינית: הפסיכולוגיה של יחסי המרות
ביחסי מרות תמונה מלאת פערים וסתירות. אישה הדומה לכל אחת