קיראו בעמוד זה:
- קודם כל תאריכים
- נדחתה תביעה כי התובעת לא ידעה תאריכים
- מה יכול לעזור בהוכחה של הטרדה מינית? אם המתלוננת סיפרה על כך בזמן אמת למישהו
- יומן אישי
- האם נטל הראיה בתביעות הטרדה מינית גבוה מתביעה אזרחית רגילה
- ראיות בתביעות הטרדה מינית מסוג ניצול מרות
- בדרך כלל הימנעות מהבאת ראיות לחובת התובע
- הקושי הנפשי שבעצם הדיבור על המעשים המיניים
- המשמעות של אי הגשת תלונה על הטרדה מינית במשטרה, כבישת התלונה זמן רב
- להקליט?
כשאני מבררת בפגישת הייעוץ אם יש ראיות להטרדה המינית הנטענת, התשובה היא בדרך כלל מחקתי הכול. מוחקים כי הממונה דרש למחוק, או כי מדובר בעניינים שלא רוצים שאחרים יראו. או פשוט עבר זמן ונמחק, מי ידע שיום אחד המסרונים/הוואטסאפים/המיילים האלה יצטרכו לאשש טענה על הטרדה מינית והתנכלות.
ויש סיבה יותר פשוטה למה קשה להוכיח תביעות של הטרדה מינית בעבודה. כי הטרדה מינית לא נעשית בדרך כלל בנוכחות עוד אנשים, אלא בפרטיות, בין ארבעה קירות, בסיטואציה שאין לה קהל. אבל עדיין, אפשר להוכיח הטרדה מינית.

קודם כל תאריכים
אתם מחפשים בגוגל חומר על מה זה הטרדה מינית כי משהו קרה, והגעתם לאתר שלי, קחו עכשיו עט ורישמו. או רישמו ביומן שלכם בטלפון או במחשב, רק שיהיה לזה גיבוי: מה קרה ומתי קרה. תאריכים זה חשוב ביותר. לא משנה אם קוראים לזה הטרדה או לא, עוד לפני שבכלל חושבים על להתייעץ, רישמו.
נדחתה תביעה כי התובעת לא ידעה תאריכים
פסק דין שניתן בבית הדין האזורי לעבודה דחה תביעה על הטרדה מינית, בין היתר כי התובעת סיפרה על מעשי ההטרדה המינית באופן לאקוני וכללי ובלי שפירטה. בחקירתה לא ידעה לומר מתי ההטרדות המיניות התרחשו, באיזה תאריך מדובר.
אז אם עובד או עובדת מרגישים שהם מוטרדים, דבר ראשון צריך לנהל יומן, לרשום, בלי קשר אם מתכוונים לעשות משהו עם ההטרדה המינית, לפני שאפילו מבררים על האירוע שקרה נחשב להטרדה מינית לפי החוק למניעת הטרדה מינית.
מה יכול לעזור בהוכחה של הטרדה מינית? אם המתלוננת סיפרה על כך בזמן אמת למישהו
אז נגיד האסאמאסים נמחקו ויומן אין וגם הזיכרון בתאריכים לא מהמשובחים, מה עוד יכול להוכיח הטרדה מינית. אם בזמן התרחשות אירועי ההטרדה המינית המתלוננ/ת סיפרו על כך לחברים, משפחה, פסיכולוג, רופא. לא עכשיו, בדיעבד, אחרי הייעוץ, אלא בזמן אמיתי, כאשר ההטרדה המינית התרחשה.
בית הדין הארצי לעבודה קבע כי כאשר קוראים לעדות בן משפחה או חבר או חברה, כאלה שדיברו איתם בזמן שהאירועים התרחשו, זו עדות חשובה שיכולה לשפוך אור על מה עבר על המתלוננ/ת בזמן אמיתי. נקבע כי אין מדובר בעדות שמועה.
יומן אישי
ינתקלתי במקרים שבהם המתלוננת ניהלה יומן אישי ורשמה את מה שקרה ואת תחושותיה. יומן אמיתי, לא לצרכים של תביעה עתידית או איסוף ראיות. אבל יומן זה דבר מאוד אישי ופרטי ולא תמיד רוצים לחשוף את מה שכתוב שם, אפילו שזה יכול לעזור בתביעה. לכן עדיף לנהל יומן של תאריכים, ואותו להציג בשלב הראשון.
כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, הטרדות מיניות בעבודה, ייעוץ משפטי וייצוג, גישור, בירור הטרדה מינית במקומות עבודה.
לפניות
האם נטל הראיה בתביעות הטרדה מינית גבוה מתביעה אזרחית רגילה
לא. בתי המשפט קבעו שבתביעות הטרדה מינית מדובר באותו נטל ראיה, לא גבוה מזה של תביעות רגילות בעניינים אחרים. בית הדין סבור שלא צריך רמה מוגברת של הוכחה.
ראיות בתביעות הטרדה מינית מסוג ניצול מרות, היפוך נטל הראיה
בתביעות הטרדה מינית מסוג ניצול מרות בעבודה – בית הדין לעבודה מבין את הקשיים הכרוכים בהבאת ראיות. אם מדובר למשל במערכת יחסים שאחד הצדדים לה נשוי, כמעט בטוח שכל המסרונים נמחקו כליל.
פסקי הדין קבעו כי בתביעות על פי החוק למניעת הטרדה מינית, בית הדין לעבודה יבחן קודם כל את ראשית הראיה בהתאם לנטל הוכחה ראשוני כמו במשפט רגיל. כלומר, התובעת, למשל, צריכה להוכיח שהיתה זו מערכת יחסים עם בעל מרות. החזקה היא שמדובר בהטרדה מינית מסוג ניצול יחסי מרות. עכשיו על בעל המרות לסתור את טענת התובעת בדבר ניצול יחסי המרות.
בית הדין קבע היפוך נטל הראיה (שהנתבע, ולא העובדת, צריך להוכיח שלא היה ניצול יחסי מרות) מתוך הכרה בקושי בהוכחת תביעות העוסקות בהפליה; פערי הכוחות ופערי המידע שבין העובד לבין המעסיק; הרצון לתמרץ מעסיקים לשמור על החוק.
בדרך כלל הימנעות מהבאת ראיות לחובת התובע
הפסיקה מכירה בקושי של תובעות להביא ראיות על הטרדה מינית. קודם כל זה עניין שקשה לדבר עליו, נושא מביך ואינטימי המציף רגשות. דבר שני, מי שיש לו את המסמכים הוא בדרך כלל המעסיק. כך שאם התובע לא יביא ראיות, זה לא בהכרח יעמוד לחובתו.
בית הדין מודע לכך שלמנהל בעל המרות יהיה יותר קל להביא עובדים הסרים למרותו שיעידו לטובתו, לעומת העובד/ת הנמצאת בעמדת חולשה יחסית ותתקשה בהבאת עובדים שיעידו לטובתה.
הקושי הנפשי שבעצם הדיבור על המעשים המיניים
בנוסף, בית הדין לעבודה התייחס לקושי הנפשי שבעצם הדיבור על מעשים שנעשו כלפי המתלוננת. עלולה להתלוות לכך תחושה של ביזוי ועוגמת נפש, כמו גם חשש מתגובתם של קרוביה של המתלוננת. אני כותבת עובדת, הכוונה כמובן גם לעובד התובע בעילה של הטרדה מינית.
המשמעות של כבישת התלונה זמן רב
מתלוננות רבות לא ממהרות להתלונן […]המשך קריאה בעניין כבישת תלונה על הטרדה מינית.
להקליט?
כן. מותר. הקלטה שבה אחד מהמשתתפים בשיחה יודע עליה אינה פסולה. זה באופן כללי. אם מחליטים להקליט כדאי לשקול ללכת לייעוץ משפטי לראות מה צריך להקליט ואיך לנהל נכון את השיחה.