חוק עבודת נשים מעניק הגנה לנשים בהריון מהחודש הששי לעבודתן במקום העבודה וקובע כי אסור לפטרן אלא באישור משרד הכלכלה (משרד התמ”ת).
לכל המאמרים ופסקי הדין על פיטורים בהריון
ומה קורה אם העובדת בהריון ולא עבדה ששה חודשים? מותר לפטר ובלבד שמסיבות ענייניות ולא משיקולים פסולים
מקום עבודה מעסיק עובדת כמה חודשים, אינו מרוצה ממנה ומחליט לפטרה. ששה חודשים הם זמן מספיק כדי להתרשם מעובדת. אם מעביד מחליט לפטר עובדת בתקופה זו, גם אם היא בהריון, אין בכך פגם. מה אלו סיבות ענייניות? אי שביעות רצון, היעדר כימיה, אפילו קיצוצים.
מהו שיקול פסול בפיטורים בהריון?
אם הסיבה לפיטורים היא ההריון, או כדי לעקוף את החובה לפנות למשרד העבודה והרווחה בבקשה להיתר ולהספיק לפטר לפני ששה חודשים, או כי המעסיק כועס שהעובדת התחילה לעבוד ולא סיפרה לו על ההריון או תכנוניה להרות. אלו שיקולים פסולים. אבל בדרך כלל המעסיק לא יגיד לעובדת במפורש שזו הסיבה לפיטורים. מומלץ במקרים אלה של פיטורים בהריון בוותק של פחות מחצי שנה, לקבל ייעוץ משפטי על מנת לבחון את הסיבה לפיטורים, דרכי ההוכחה וסיכויי התביעה.

יש כמה שיקולים ואחד מהם הוא הריון
כשאחד השיקולים לפיטורים הוא הריון – ההחלטה מוכתמת באפליה. לפעמים יש סיבות ענייניות לפטר את העובדת בהריון, אבל בין יתר השיקולים של המעסיק בפיטורים נמצא גם עניין ההריון. ההריון אינו הסיבה היחידה לפיטורים, אבל הוא מכתים את ההחלטה לפטר ולכן יש בכך כדי לבסס טענה של אפליה ואפשר לתבוע פיצוי כספי. מודל ההכתמה אומץ על ידי בית הדין הארצי לעבודה שקבע כי די בכך שהעובד יוכיח שאחד השיקולים עליהם הסתמך המעביד הוא השיקול האסור, הפסול, גם אם שיקול זה לא היה מרכזי או מכריע, כדי לבסס עילת תביעה על אפליה.
לא צריך להוכיח כוונה להפלות
טענה נפוצה של מעסיקים בכתב ההגנה היא שלא היתה להם כוונה להפלות. כך, למשל, מעסיק שלא מקבל לעבודה עובדת בהריון כי הוא חושב שהעבודה לא מתאימה לאשה הרה. לפי פסיקת בית הדין לעבודה, אין לדרוש הוכחת כוונה של המעביד להפלות ודי להראות התנהגות פסולה.
לפני
6 חודשים בעבודה
אחרי
6 חודשים בעבודה
כוונה טובה אינה רלוונטית
נקבע גם שגם כוונה טובה אינה רלוונטית. למשל: תעברי לעבוד קרוב לבית שאז יהיה לך יותר נוח להגיע הביתה בזמן. זאת שעה שהעובדת כלל לא ביקשה זאת ובסופו של דבר קיבלה לניהול סניף חלש יותר של הנתבעת.
כשהשיקולים ענייניים אבל המעסיק ממהר לפטר כדי לעקוף את חוק עבודת נשים
מה קורה כאשר השיקולים לפטר עניינייים, לא קשורים להריון, אבל עיתוי הפיטורים קשור ברצונו של המעסיק להתחמק מן הצורך לקבל היתר לפיטורים, ולפטר לפני ששה חודשים בעבודה. לא מעט מקרים כאלה מגיעים לבתי הדין לעבודה. בפסק הדין בעניין ענבל הראל נגד טקניון גלובל מכתב הפיטורים, כמו גם מכתב הזימון לשימוע, נשלחו לביתה של העובדת בתקופת המחלה סמוך לוותק של ששה חודשים בעבודה.
בפסק הדין התקדימי בעניין מרגלית אפלבוים – ניצה הולצמן, שבו ייצגתי את התובעת, נפסק כי הראיות שנפרשו מוכיחות את רצונה הברור של המעסיקה לעקוף את הוראות חוק עבודת נשים, רצון שהוביל אותה לפטר את מרגלית מספר ימים לפני מלאת שישה חודשים להעסקתה. מדובר בקיום חוזה העבודה שלא בתום-לב. לפיכך הוטל פיצוי כספי בגובה הנזק הממשי של העובדת כתוצאה מפיטוריה. כך שבנוסף לשיקולי הפיטורים יש לבחון את עיתוי הפיטורים ואופן ביצועם.