בדף הזה ריכזתי שאלות נפוצות על פיטורים בזמן הריון, לאחר ששה חודשי עבודה. כשאשה עובדת במקום עבודה שישה חודשים, אסור לפטר אותה בזמן הריון, גם אם האשה בהריון רק כמה ימים.
לפני
6 חודשים בעבודה
אחרי
6 חודשים בעבודה
פיטרו אותי כמה ימים לפני חצי שנה בעבודה אבל אחרי ההודעה המוקדמת אני אעבוד יותר מחצי שנה. האם גם אז המעביד צריך לבקש היתר?
כן! אם ההודעה המוקדמת לפיטורים גולשת אל מעבר לחצי שנה, המעביד צריך לבקש היתר לפיטורים בזמן הריון ממשרד התמ”ת.
פוטרתי יום לפני שישה חודשים בעבודה. מה עושים?
אם הפיטורים בהריון בעיתוי הזה נועדו לעקוף את חוק עבודת נשים ולא להגיש בקשה להתיר את הפיטורים ממשרד התמ”ת, זו אפליה פסולה. תשקלי ייעוץ משפטי.
המעביד הודיע לי שהוא מתכוון לפטר אותי. הודעתי לו בשיחה שאני בהריון והוא אמר שאם הוא לא ידע הוא לא צריך לבקש היתר.
לא נכון. המעביד צריך לבקש היתר ממשרד התמ”ת לפיטורים בהריון. העובדה שהוא לא ידע תוכל לסייע לו במשרד התמ”ת על מנת להוכיח אולי שאין קשר בין הפיטורים לבין ההריון, אבל עדיין יש מקום גם לטענותייך במשרד התמ”ת.
יכול להיות שמשרד התמ"ת יחליט רק על סמך מכתב המעסיק?
משרד התמ”ת ישמע את המעביד, ואחר כך אותך – ואז יחליט אם לתת היתר לפיטורים כשאת בהריון. בלי שמיעת שני הצדדים אין החלטה.
פסק דין תקדימי בתביעה שהיגשתי בשם עובדת בהריון
פיטורי עובדת בהריון, לפני חצי שנה בעבודה, בגלל ההריון, מהווים אפליה, והעובדת זכאית לפיצוי כספי. כשמעסיק ממהר לפטר לפני ששה חודשים בעבודה, כדי שלא לבקש היתר לפיטורים – זו גם אפליה המזכה בפיצוי כספי .
לפסק הדין
המעביד אמר לי שבטוח שהוא ישיג היתר, כי הפיטורים לא קשורים בהריון.
אין דבר כזה בטוח ישיג היתר. כל מקרה הוא לגופו. משרד התמ”ת שומע את המעביד, אותך ואז מקבל החלטה. גם אם הפיטורים לא קשורים בהריון עדיין יש למשרד התמ”ת שיקול דעת לגבי הפיטורים, האם נוצרו נסיבות המחייבות את פיטוריה של האשה בהריון.
המעביד טוען שהסיבה לפיטורים שלי הם קיצוצים. יש סיכוי שמשרד התמ"ת לא יאשר את הפיטורים?
למשרד התמ”ת יש שיקול דעת נרחב. אם הפיטורים קשורים בהריון, אם הפיטורים נעשו בגלל ההריון, אין לו שיקול דעת והוא חייב שלא לתת היתר. בכל מקרה אחר יש לו שיקול דעת נרחב.
קיראו עוד באתר של עו"ד מיה צחור:
- פיטורים לפני חצי שנה בעבודה
- פיטורים המצריכים היתר אחרי ששה חודשים בעבודה
- האם צריך לתת אישור הריון למעסיק
- האם צריך להודיע על ההריון בראיון העבודה?
במשרד הכלכלה אמרו לי לכתוב מכתב בתגובה לבקשה להיתר של המעביד
ברור שהמעביד ניסח את הבקשה להיתר עם עורך דין. האם עליי לקחת עורך דין?
גם אם תיקחי עורך דין למשרד התמ”ת, לבירור עצמו, רוב הסיכוי שלא יתנו לו לדבר. אם את מחליטה לקחת ייעוץ משפטי, עשי זאת לצורך כתיבת המכתב ובירור עם העורך דין אילו טענות את יכולה לטעון במשרד התמ”ת כדי לנסות למנוע את הפיטורים בהריון.
משרד התמ"ת לא אישר את הפיטורים ואני צריכה להמשיך לעבוד במקום שלא רוצה אותי. אני לא מסוגלת. מה זכויותיי אם אעזוב? האם המעביד יצטרך לשלם לי עד הלידה?
פגעו בזכויות שלכן?
לא החזירו אתכן לתפקיד לאחר חופשת לידה? פיטרו אתכן בהריון?
רגע לפני שרצים למעסיק לקרוא באוזניו מה אומר החוק ולהראות לו מה שהוא עושה “לא חוקי”, תקראו למה לספור עד עשר.
אם תחליטי שלא לעבוד יותר כי נפגעת מהמהלך של המעביד, מהטענות שהוא השמיע במשרד התמ”ת, את עלולה למצוא את עצמך כמתפטרת ולאבד את זכויותייך, בין היתר פיצויי פיטורים.
המעסיק לא קיבל היתר לפיטורים והגיש ערעור על החלטת הממונה על חוק עבודת נשים במשרד התמ"ת בבית הדין לעבודה. האם עליי לקחת עורך דין?
את לא חייבת, את יכולה. הפרקליטות מייצגת את הממונה על חוק עבודת נשים ולא אותך. עלייך להגיש כתב הגנה מטעמך. אפשר לשקול באותה הזדמנות הגשת כתב תביעה נגד המעביד אם הוא הפר באיזשהוא אופן את זכויותייך.
אני בחודש התשיעי, משרד התמ"ת קרא לי לשימוע בבקשה שהגיש המעביד להתיר את הפיטורים. אני עם צירים ולא יכולה לבוא. האם אפשר לקרוא לי אחרי הלידה?
מרגע שילדת למשרד התמ”ת אין סמכות לאשר את הפיטורים ובקשת המעסיק תידחה איפוא. המעביד יהיה חייב להחזירך לעבודה למשך שישים יום לפחות אחרי חופשת הלידה. ואם תחליטי שאת לא חוזרת, כלומר לא רוצה יותר לעבוד שם, תיחשבי למתפטרת.
המעביד ביקש היתר לפיטורים ואמר לי לשבת בבית, שבינתיים הוא יבקש היתר וישלם לי שכר. התברר לי שהוא רוצה היתר רטרואקטיבי מהיום שבו אני יושבת בבית, ושאם יקבל היתר, אני אצטרך להחזיר לו את הכסף. יש לו סיכוי?
קודם כל זכותך לדרוש לעבוד. העובדה שהמעסיק מושיב אותך בבית זו הפרת החוק, על אף שהוא משלם לך שכר. עלייך לעבוד. בעניין היתר רטרואקטיבי בדיעבד: למשרד התמ”ת אין סמכות לאשר פיטורים רטרואקטיביים, אלא אם נוצרו נסיבות חמורות של אי אמון, למשל אם המעסיק יוכיח שגנבת או מעלת. או אם העסק חדל לפעול ויש הליכים של פירוק או פשיטת רגל.
פוטרתי ללא היתר. מה לעשות עכשיו? אני צריכה לבקש לחזור לעבוד (כי ממש לא רוצה לחזור לשם), או יכולה להגיש תביעה כספית?
עובדת שמפוטרת בניגוד לחוק עבודת נשים לא צריכה לדרוש לחזור לעבודתה. היא יכולה להגיש תביעה כספית.
יש לי הקלטות של עובדים אחרים שמוכיחים את טענותיי שהמעביד סתם מספר על קיצוצים ובעצם אני ה"מקוצצת" היחידה. איך אני מגישה את ההקלטות? להשמיע עם הסמארטפון שלי?
המבררת במשרד התמ”ת (עכשיו קוראים לזה משרד הכלכלה) תפנה אותך למכון תמלולים. תוכלי למסור שם את ההקלטה, אפילו במייל, והם יתנו את התמליל למבררת אצל הממונה. עלות ביצוע התמליל חלה על משרד הכלכלה, את כלל לא מתבקשת לשלם על זה.
כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, אפליה בעבודה, פיטורים בהריון ואחרי חופשת לידה, הטרדה מינית בעבודה. ייעוץ משפטי וייצוג, גישור.
לפניות
המעסיק הגיש "ספר" למשרד הכלכלה עם המון סיבות לפיטורים, חלקן נראות לי ממש לא משכנעות. אני צריכה להגיב לכל דבר?
כן. עלייך להגיב לכל טענה וטענה שהעלה המעסיק. ששום מילה שלו לא תישאר ללא תגובה שלך.
המעביד טוען שאין לו יותר אמון בי אחרי שראה שאני מתנגדת לפיטורים ואפילו מתווכחת איתו על הפיטורים שלי בהריון. הוא שלח אותי הביתה והוסיף את עניין חוסר האמון כטענה מרכזית לפיטורים.
מעסיקים רבים עושים זאת. משתמשים בקונפליקט שנוצר בעקבות הפיטורים בהריון ועמידתה של העובדת ההרה על זכותה להמשיך לעבוד, כדי לבסס טענה של אי אמון. במספר פסקי דין דחו בתי הדין לעבודה את הטענה הזו, וקבעו כי חוסר אמון פירושו מעילה וכדומה ולא מתח סביב הפיטורים בהריון. אבל כל מקרה כמובן לגופו.
כמה זמן לוקח התהליך במשרד הכלכלה?
יכול לקחת חודש ואפילו כמה חודשים. זה תלוי גם בהיקף החומר שלפניו.
אחרי שהייתי בבירור אמרו לי שהולכים להביא את הדברים שלי בפני המעסיק כדי שיגיב. אני לא רוצה שהמנהל יראה מה טענתי בבירור, הוא ישנא אותי. יש לי זכות לדרוש זאת?
לא ממש. כל טענה שאת מעלה זכותו של המעביד להגיב כשם שלך הזכות להגיב לכל טענה שלו.