דיני עבודה · הטרדה מינית · אפליה. יותר מ-25 שנות ניסיון

פיטורים בגלל העדרויות למחלת ילד – אפליה

פיטורים אחרי חופשת לידה2

מעסיק קורא לעובדת לשיחה שבה הוא מתרעם על היעדרויותיה הממושכות לצורך מחלת ילד. מתוך תביעה שהיגשתי: למה את, ולא בעלך, לא נשארת בבית כשהילד חולה? למה את לא שולחת את הילד לסבא וסבתא ובאה לעבודה?

יש מעסיקים שלא מקבלים אמהות לעבודה עד שהם לא מוודאים שהילד הקטן נמצא עם מטפלת ולא בגן. או מי לוקח אחריות על הילד אם תיעדר, אם יש מטפלת, או סבתא זמינה. זו אכן בעיה, לא לכל הנשים יש בן זוג שיכול לתת כתף, ובטח שלא מימון למטפלת. חוץ מזה שלא עניינו של המעסיק, או לא צריך להיות עניינו, מה הסידור לילד.

חופשת מחלה ילד מה קובע החוק

עובדת יכולה לזקוף ימי מחלה של ילד, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלה, ימי היעדרות, ובלבד שלילד לא מלאו 16 שנה.

מספר ימי ההיעדרות המותר על חשבון מחלת ילד הוא 8 ימים. התנאי למימוש הזכות לימי מחלת ילד הוא אחד מאלה:

מחלת ילד בן הזוג עובד ולא נעדר מעבודתו בגלל מחלת ילד.

מחלת ילד או שבן הזוג הוא עובד עצמאי שלא נעדר מעסקו עד 8 ימים בשנה;

אבל אם הילד נמצא נמצא בהחזקתו הבלעדית של העובד/ת, או שהעובדת היא הורה עצמאי של הילד – עד 16 ימים בשנה.

פוטרה בגלל היעדרויות למחלת ילד 

אם חד הורית מאזור אשקלון נעדרה בתחילת חודשי עבודתה חמישה ימים בשל מחלת ילדתה התינוקת והחסירה מספר פעמים כמה שעות בשל יציאות מוקדמות או הגעה מאוחרת. בין היתר כי אחיה השמרטף לא הצליח להחליף לילדה חיתול.

המעסיק, חברה לייבוא ושיווק צעצועים, החליט שדי לו וזימן את העובדת לשיחת פיטורים.

את יכולה להתחייב שיש לך גיבוי אם תיאלצי להיעדר? אם את אומרת שתמצאי מטפלת אז יש על מה לדבר. העובדת השיבה שהיא לא יכולה לממן מטפלת.

בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קבע כי:
מקום בו הפסקת עבודה נעשית מסיבות של הורות, אחריות משפחתית וכיו"ב, יחשב הדבר אפליה אסורה. התובעת הינה אם חד הורית אשר הטיפול בביתה נופל באופן בלעדי על כתפיה, היעדרויותיה בנסיבות שכאלו מחוייבת המציאות, מותרת על פי חוק דמי מחלה ומוגנת על פי חוק השוויון. 

היעדרות עובד מהעבודה יכולה שתצדיק פיטורים אם ההיעדרות אינה מוצדקת ונמשכת זמן רב.

איסור האפליה מחמת הורות בא לעודד יציאת נשים לשוק העבודה, תוך דחיקת התפיסה הרווחת בנוגע לחלוקת התפקידים במשפחה. הדברים נכונים שבעתיים כאשר מדובר באם חד הורית אשר לה אין בן זוג היכול לקחת חלק במטלות ההוריות.

נכון שלמעסיק יש אינטרס שהעבודה תתבצע באופן רצוף וסדיר, אבל יש להעדיף במקרה זה את האינטרס של אם חד הורית.

פיטוריה של התובעת נעשו בניגוד לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום שכן פוטרה גם בשל היעדרויותיה בזמן מבצע עופרת יצוקה. 

באשר לגובה הפיצוי בית הדין פסק פיצוי נמוך במיוחד – 5,000 שקל פיצוי על אפליה ו-5,000 שקל פיצוי על פיטורים בעופרת יצוקה. בית הדין הסביר כי התובעת באופן עקבי לא התאמצה לגלות איזו שהיא מחוייבות לעבודה בכלל ומעבר לשעות המקובלות.

לדעת בית הדין אפשר היה לצפות כי מי שנושאת בתפקיד של מנהלת חשבונות, שנעדרת תקופה כה ארוכה, תגלה עניין מה קורה במקום העבודה מעבר לביקור חד פעמי. 

כמובן שאין בכך כדי לנקות את ההחלטה לפטר את התובעת מהשיקולים הפסולים שהכתימו אותה, אך יש בכך כדי להעמיד את הפיצוי על סכום נמוך וסמלי.

לייעוץ משפטי השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
חיפוש