שירה כהן, מנהלת אזור במנפאואר, ביקשה לשוב לעבודתה לאחר חופשת הלידה. מנהלה הודיע מספר ימים לפני שובה כי תפקידה בוטל בשל שינויים ארגוניים, ושאין תפקיד חלופי בחברה ההולם את כישוריה. לכן עליה לשבת בבית עד שתימצא לה עבודה מתאימה.
קיראו עוד באתר עו"ד מיה צחור:
- ואם המעסיק מעדיף המחליפה? ואומר לעובדת שבי בבית ואשלם לך?
- 60,000 שקל פיצוי לעובדת שתפקידה שונה לאחר חופשת לידה בשל שינוי ארגוני
כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, אפליה בעבודה, פיטורים בהריון ואחרי חופשת לידה, הטרדה מינית בעבודה. ייעוץ משפטי וייצוג, גישור.
לפניות
העובדת ראתה בכך הודעת פיטורים ופנתה לביה”ד בבקשה להשיבה לעבודה בתפקידה כפי שהיה טרם יציאתה לחופשת לידה, או לתפקיד אחר דומה, באותם תנאים. רק לאחר מכן, החלה החברה להציע לה תפקידים שונים בחברה, שלטענת העובדת נפלו ברמתם המקצועית מתפקידה כמנהלת אזור והיו כרוכים בהרעה מוחשית בתנאי העסקתה.
המעסיקה לא עשתה מאמץ רציני וכנה
בית הדין האזורי בתל אביב (השופטת נטע רות) פסק: במהלך חופשת הלידה, תפקידה של שירה אויש בידי עובדת אחרת (בלא ידיעתה של שירה) ומכאן שתפקידה לא בוטל דה-פקטו. מנפאואר לא עשתה מאמץ רציני לאתר תפקיד חלופי עבור כהן עד לפנייתה לבית הדין, דבר המלמד על כך שהיא אכן ויתרה על עבודת התובעת.
בית הדין:
בנסיבות אלה, שעה שנאמר לעובדת לשבת בביתה לתקופה בלתי מוגדרת, יש לראות בכך הודעת פיטורים. זאת אף אם המילה פיטורים אינה נאמרת במפורש. לא די בהצעות עבודה שבאו לאחר הפניה לבית הדין, אלא היה על החברה לעשות מאמץ כנה.
התובעת לא היתה מחויבת לקבל את הצעות מנפאואר שניתנו לאחר הפניה לבית הדין.
על המעביד חובה אקטיבית לאפשר לעובדת להשתלב במקום עבודתה עם שובה מחופשת הלידה. היעדר המאמץ מהווה אפליה. התובעת הועמדה במצב נחות על-ידי מנפאואר בהשוואה למצבם של עובדים אחרים..שאינם שונים ממנה בשונות רלוונטית בכל הנוגע ליכולת ההשתלבות והקידום בעבודה, וזאת אך ורק בשל היעדרותה ממקום העבודה, עת מימשה את זכותה החוקית כהורה וכאם.
בית הדין חייב את החברה לשלם לעובדת פיצוי בסכום של 25,000 ש”ח בגין הפרת חוק עבודת נשים ופיצוי בסך 40,000 ש”ח על הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. תיק עב’ (תל אביב) שירה כהן – מנפאואר ישראל בע”מ ואח’, ניתן ביום 5.11.09.