דיני עבודה · הטרדה מינית · אפליה. יותר מ-25 שנות ניסיון

עובדת שהתלוננה על הטרדה מינית חויבה בפיצוי על לשון הרע

הטרדה מינית פסקי דין

מנהל חברה טען שעובדת הוציאה את דיבתו רעה כאשר טענה כי הטריד אותה מינית במהלך עבודתה בחברה. לטענת התובע, העובדת העלתה את הטענה בדבר הטרדה מינית במסגרת מכתב ששלחה באת-כוחה. לטענת התובע, העובדת עוולה כלפיו בשתי דרכים נוספות: כאשר הגישה תלונה על הטרדה מינית למשטרה (אשר נסגרה בסופו של דבר); ושנית, כאשר סיפרה על ההטרדה המינית, המוכחשת לטעמו, לעובד של החברה.

הטרדה מינית לשון הרעהתלונה למשטרה על הטרדה מינית נסגרה והמעסיק הגיש תביעת דיבה נגד העובדת שהתלוננה. האם תלונה למשטרה שנסגרה עקב חוסר אשמה, מהווה לשון הרע? האם העובדה שהעובדת סיפרה על ההטרדה המינית לעובד אחר מהווה לשון הרע? פסק דין חשוב גם למי ששוקל שיימינג על הטרדה מינית

"הרגשתי בושה שלא הרגשתי בחיים"

כך העידה אשתו של המנהל שעליו הוגשה התלונה על הטרדה מינית:

אנחנו חיים מזה 34 שנים בחיים. מעולם לא היו בינינו ספקות, מריבות בנושאים האלה. האמון הוא טוטאלי. פתאום בא דבר כזה ששומעים אותו לא רק מבעלך מה שהיא העלילה עליו, אתה שומע ליחשושים במשרד, אני הולכת לכל מיני מקומות שמכירים את בעלי ואנשים שואלים אותי "תגידי זה נכון?" אני הרגשתי בושה שלא הרגשתי בחיים.

אנשים שלא היכרתי אותם. אני נכנסתי למקומות ושואלים אותי ולכל אחד אני צריכה להסביר את כל הסיפור מחדש שבעצם היא העלילה עליו משהו שהוכח במיליון אחוז שהוא לא נכון והוא שקר. יש הוכחות חותכות שזה שקר.
הבכי בבית היה יומיומי, הכעס – היחסים טובים בינינו אבל הכעס היה גדול כי אמרתי לו כל הזמן 'חיקי, הבחורה לא ישרה, היא יום אחד תתהפך עלייך'. אני תפסתי אותה בשקרים במשרד". 

מה ההגדרה ללשון הרע

בחוק איסור לשון הרע מוגדר המונח לשון הרע כך: "לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול –
(1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם;
(2) לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו;
(3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;
(4) לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו…".

ומה זה "פרסום"?

סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע מגדיר פרסום במילים הבאות: פרסום, לעניין לשון הרע – בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות ציור, דמות, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר.
רואים כפרסום לשון הרע, בלי למעט מדרכי פרסום אחרות: אם היתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר זולת הנפגע; אם היתה בכתב והכתב עשוי היה, לפי הנסיבות להגיע לאדם זולת הנפגע".

העובדת שלחה את התלונה לאשתו של המנהל

המנהל טען שהעובדת הוציאה את דיבתו רעה בשלוש דרכים: מכתב ב"כ העובדת נשלח לאשתו; תלונה למשטרה מהווה פרסום; העובדת סיפרה על הטענה הכוזבת לעובד אחר.
התובע טען שהטענות שהעלתה העובדת חסרות שחר, ונועדו לסחוט אותו כדי לשלם כספים שאינם מגיעים לה, במסווה של גמר חשבון. עוד טען, כי לפני שהעובדת שלחה את המכתב היא דיברה עם עובד החברה על ההטרדה המינית.

התובע טען כי העובדת (באמצעות באת-כוחה) שלחה אותו בכוונה תחילה לאשתו, שכתובתה האלקטרונית בחברה היא תיבת המייל הכללית של החברה, לכן תוכנו הובא לידיעת כמה עובדים בחברה. בעקבות כך לקוחות החברה, מכרים, חברים שלו ואף משפחתו נחשפו לתוכן המכתב.

זאת על אף שהעובדת ידעה היטב את כתובת הדואר האלקטרוני האישית שלו, ובכל זאת היא שלחה את המכתב דווקא לאשתו. לחלופין, העובדת יכלה לשלוח את המכתב בדואר רשום. למרות כל האמור, בחרה העובדת באופן מודע לשלוח את המכתב לכתובת האלקטרונית הכללית של החברה.
התובע טוען כי גם בעבודתה הקודמת של הנתבעת אירע מקרה דומה, כאשר באת-כוחה שלחה מכתב זהה למנהלה הקודם בדבר "התנהלות מבזה ומבישה" שאליה נחשפה, רק ששם עשתה זאת במעטפה סגורה ובדואר רשום.

התובע אף מפרט כי גם שם הועלו טענות בגין הטרדה מינית, שהסתיימו בלא כלום.

התלונה במשטרה נסגרה עקב היעדר אשמה פלילית

התובע היפנה לכך שבעקבות פנייתו פרקליטות המדינה שינתה את עילת סגירת התיק מ"חוסר בראיות" ל"היעדר אשמה פלילית". 

העובדת טענה כי שלחה את המכתב לאשתו "כי היא הממונה"

העובדת טענה כי מדובר בניצול לרעה של הליכי משפט, וכי כל מטרתו של התובע הינה לרמוס אותה ולפגוע בה. לעטנתה התובע העיר לה הערות סקסיסטיות על גופה, רגליה הארוכות וגודל החזה שלה, ואף שלח לה הודעת וואטסאפ שהוא "רוצה לראות אותה חתיכה". כמו כן, באחד מימי העבודה הוא הציג לנתבעת כדורי ויאגרה וסיפר לה כי הוא משתמש בהם, ויש בכך כדי לסייע לו בתפקוד המיני.
לטענת העובדת, שלחה את המכתב לאשתו כי היתה ממונה על הטרדה מינית, המשלוח לא מהווה פרסום לפי חוק איסור לשון הרע
המכתב אכן נשלח לאשתו של המנהל, כי היא משמשת כמזכירתו האישית, ואליה נשלחים כל המיילים המועברים לחברה או לתובע.
עוד ציינה העובדת כי אשתו של התובע היא הממונה על הטרדה מינית בחברה. לכן, שליחת המכתב מצידה אל אשתו היתה בתום-לב, והיא גם אינה מהווה פרסום כלשהו. ומה גם, שהמכתב נשלח לכתובת הדואר האלקטרוני הפרטית של אשתו, ולעיניה בלבד, ואין לה שליטה על התנהלותה של אשתו לאחר-מכן, ומה היא בדיוק עשתה עם המכתב.

העובדת אף טענה כי זכותה וחובתה להודיע על הטרדה מינית שהיא חוותה מצידו של התובע, ושבגינה היא נאלצה להתפטר מהעבודה בחברה. כמו כן, התובע הגיש תביעה נגדה רק בשל המילים "הטרדה מינית", שצוינו פעמיים במכתב. לטענתה, לא נכלל שום פירוט במכתב הדרישה בעניין הטענה להטרדה מינית, ולכן אף לא ברורה הטענה לביצוע עוולת לשון הרע.

העובדת: המכתב לא השפיל את התובע ולא שם אותו ללעג, עומדת לי הגנת אמת דיברתי

לטענת העובדת, אין לראות במכתב שנשלח בגדר לשון הרע, היות שהיא לא השפילה את התובע ולא שמה אותו ללעג. ומה גם, שעומדת לה הגנת "אמת דיברתי", שכן טענותיה הן אמת לאמיתה. כמו כן, היא טענה שאין בהגשת תלונה במשטרה כדי להכפיש את שמו של התובע ברבים.
אשר לחקירה במשטרה, העובדת טענה כי נערך עימות בינה לבין התובע. לשיטתה, לא ברור לה מדוע התיק נסגר לאחר פניית התובע בגין העילה של "העדר אשמה", היות שהתובע הודה במהלך העימות ביניהם בחלק מהמעשים הנטענים כנגדו. היא אף מפרטת שהיא הגישה השגה מצידה על שינוי עילת הסגירה.
אשר לנזק הנטען שנגרם לתובע, ציינה העובדת כי התובע עצמו פירסם לכל דיכפין שהנתבעת הגישה נגדו תלונה במשטרה, ומה גם שהוא מספר שהוא הגיש כנגדה תביעת לשון הרע, וכי הוא התכוון "לגמור אותה".

לטענתה אין קשר בין ההליך שהתנהל עם מעסיקהּ הקודם לבין ההליך הנוכחי, ואותו הליך לא עסק בטענות להטרדה מינית, בניגוד לטענת התובע.

שלושה שלבים לפסק הדין בעניין הטרדה מינית לשון הרע

הטרדה מינית שיימינג

בית הדין: לא הוכחה הטרדה מינית

בית הדין דחה את הטענה להטרדה מינית. לפיכך נשמט לחלוטין הבסיס לטענותיה של הנתבעת כנגד התובע. הקביעה והאמירה ולפיה התובע "הטריד מינית" את הנתבעת, היא אמירה שאינה נכונה בפן העובדתי, ואף בפן המשפטי. לכן לנתבעת לא עומדת הגנת "אמת דיברתי".

משלוח התלונה להטרדה מינית לאשתו של המנהל – פרסום לשון הרע

העובדת שלחה בעבר מיילים לכתובת האישית של התובע בחברה, ולכן לא מובן מדוע נשלח מכתב הדרישה לכתובת של אשתו. לא הוכח כי העובדת עשתה זאת בכוונה תחילה, ומתוך רצון להזיק לתובע. מצד שני ברי כי היה עליה לנקוט בדרך זהירה ומושכלת יותר. מכל מקום, כך או כך, המדובר ב"פרסום" של דברי לשון הרע כמשמעו בחוק איסור לשון הרע, ולא בפנייה אישית של הנתבעת לתובע.

נקבע כי ביום שבו התקבל מכתב הדרישה אצל אשתו, וכחלק מנוהל עבודה שגרתי, הוא הודפס על ידה והונח במקום ציבורי, שבו עובדי החברה יכלו לעיין בו, ובהאשמות שמצוינות בו כנגד התובע וביחס להטרדה המינית הנטענת כלפי הנתבעת. למעשה, כך גם אירע בפועל, והוכח כי עובדי החברה אכן נחשפו למכתב.

נדחתה הטענה שהעובדת שלחה לאשתו כי היתה הממונה

המכתב לא נשלח לאשתו של המנהל בתוקף תפקידה כממונה הטרדה מינית, ואין כל פניה או אזכור במכתב, או בקשה כלשהי, אל אשתו ומכוח אותו תפקיד.

בית הדין קבע שהעובדת הוציאה את דיבתו של התובע בשלוש הזדמנויות

בעצם משלוח מכתב הדרישה בדרך לא זהירה ולא ראויה, שהביאה לפרסום טענת ההטרדה המינית בפני עובדי החברה;

בכך שסיפרה לעובד אחר על ההטרדה המינית;

וכאשר התלוננה במשטרה אודות הטרדה מינית. 

האם עומדות לעובדת הנתבעת ההגנות הקבועות בחוק אישור לשון הרע?

המחוקק הגדיר מראש מצבים מסוימים שבהם יהא זה מוצדק להעדיף את חופש הביטוי וזכויות ואינטרסים ציבוריים חשובים נוספים על פני השם הטוב וכבוד האדם.

במקרה שלפנינו, הנתבעת טוענת כי עומדות לצידה הגנות הקבועות בחוק איסור לשון הרע, כי התנהלה בתום-לב, וכי הפרסום נעשה בתום לב באחת הנסיבות האלו, המוכרות בחוק איסור לשון הרע: 

הפרסום נעשה לשם הגנה על עניין אישי כשר של הנאשם או הנתבע, של האדם שאליו הופנה הפרסום או של מי שאותו אדם מעונין בו ענין אישי כשר;
הפרסום היה בהגשת תלונה על הנפגע שהוגשה לרשות המוסמכת.

לגבי עניין אישי כשר

התובעת צריכה להוכיח שתוכן הפרסום נועד להגן על אותו עניין אישי, שהפרסום נעשה רק לציבור הרלוונטי, ושהפרסום נעשה בתום לב. 

וכך נקבע:

העובדת לא יכולה לטעון שיש לה "עניין אישי כשר" לפרסם דברים שאינם אמת. זה בפרט נכון בהאשמות חמורות, שהוכחו כלא נכונות.

פרסום לציבור רלוונטי: הנתבעת אינה יכולה לטעון כי הפרסום הופנה רק "לאותו ציבור רלוונטי", כי לא היתה סיבה הגיונית, שעובדי החברה ייחשפו לאותן האשמות-שווא.

הפרסום נעשה בתום לב. בית הדין קבע כי העובדת הנתבעת פעלה בחוסר תום לב.

ההגנה על תביעות לשון הרע בגין תלונה למשטרה

אין ספק שמסירת תלונה לפיה אדם עבר עבירה פלילית כלפי אדם אחר, ובמקרה שלנו, תלונה לפיה אשה הותקפה מינית, היא על פניה לשון הרע כמובנו בחוק איסור לשון הרע.

הטרדות מיניות שיימינג רשתות חברתיות

עם זאת, מדובר בהוצאת לשון הרע בנסיבות שבהן קיים אינטרס חברתי חיוני ב"זרימת מידע" לרשויות החוק. על כן, דיני לשון הרע פורשים, באופן מסורתי, "מטריית מגן" מעל ראשיהם של מי שהתלוננו למשטרה, ובלבד שהגישו את תלונתם בתום לב.
בגבולות הסבירות וההגינות, יש לאמץ פרשנות רחבה לסעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע, על מנת להבטיח את המטרה החשובה של הגשת תלונות למשטרה ללא מורא. דומה כי לא צריך להכביר מלים בדבר החשיבות שבשמירת הגישה החופשית להגשת תלונות במשטרה. האינטרס הציבורי מחייב נקיטת זהירות רבה בכל הנוגע להפעלת סנקציות בגין הגשת תלונות. זאת, גם בהתחשב בקשיים הרגשיים והחברתיים הכרוכים ממילא לא אחת בהגשת תלונה, ולא כל שכן תלונה בגין עבירת מין, והחשש מ"אפקט מצנן".

עידוד הפניה למשטרה במקרים המתאימים נותן ביטוי להעדפה הנודעת לבירור תלונות באופן גלוי, על-פני השתקתן או טיפול בהן באמצעות עשיית דין עצמי או "במחשכים", באופן נסתר.
פרספקטיבה נוספת על הדברים נוגעת לאינטרס של רשויות האכיפה בקבלת מידע, מהמתלוננים ומצדדים שלישיים שונים, אינטרס אשר עשוי להיפגע מקום שבו קיים חשש מפניה לרשויות בשל חשיפה אפשרית לתביעות לשון הרע. השופט ברק קבע כי ההגנה תחול גם מקום שבו אדם מאמין כי הנילון ביצע עבירה, אף אם אמונתו מוטעית היא.

הדברים אמורים גם בתלונה שהוגשה מתוך כוונה לפגוע בנילון, מתוך מה שהוא כינה "מוטיב מרושע", מאחר ש"לממונים על חקירות פשעים ועבירות יש עניין בקבלת מידע אמיתי, גם אם המניע למסירתו הוא פסול, ויש על-כן לציבור עניין, כי מי שמוסר מידע, שהוא מאמין בנכונותו, ייהנה מהגנת החוק".

מתי לשון הרע בהגשת תלונה במשטרה על הטרדה מינית

בהתאם לכך בית המשפט העליון קבע כי קביעה שתלונה הוגשה בחוסר תום לב צריכה להיות שמורה למקרים חריגים, שבהם אין ספק כי המתלונן יודע שתלונתו אינה אמת.
בענייננו, איננו סבורים כי הוכח כלל ועיקר על ידי התובע, כי המדובר במקרה חריג שבו הנתבעת ידעה שתלונתה אינה אמת.

אף שהתלונה נסגרה בחוסר אשמה – זה לא לשון הרע

גם העובדה שהתלונה במשטרה נסגרה, אינה יכולה להוביל בהכרח למסקנה כי המדובר באותו חריג. כך גם לא העובדה שהתלונה נסגרה בעילת היעדר אשמה פלילית. איננו סבורים כי עובדות אלה בהכרח מובילות למסקנה כי הנתבעת ידעה שתלונתה אינה אמת, במובן של תלונת-שווא שהיא מופרכת מכל וכל.

ההליך הפלילי אינו דומה להליך האזרחי בעניין הטרדה מינית

המישור הפלילי, לחוד, והמישור האזרחי, לחוד. המדובר במערכת שיקולים שונה, ואיננו יודעים מהם גדר שיקוליה של משטרת ישראל בסגירת ההליך. 
בניגוד לשלב של מכתב הדרישה, או הדברים שצוינו על ידי הנתבעת לפני העובד האחר, הרי שלפני המשטרה יכלה הנתבעת לציין את אמונתה כי התובע ביצע בה עבירה. כל זאת, גם אם אמונתה נמצאה (ככל הנראה) בסופו של דבר על ידי משטרת ישראל, ככזאת שהיא מוטעית.
שהרי, כבר נקבע כי דרישת תום הלב הקשורה בהגנה בדבר הגשת תלונה לרשות מוסמכת, מבטאת "איזון בין שמירה על שמו הטוב של אדם, לבין הצורך לאפשר לציבור להתלונן בפני המשטרה על עבירות שבוצעו, מבלי לחשוש כי הגשת התלונה תחשוף את המתלונן לתביעה בגין לשון הרע".

בעניין דרישת תום הלב הקבועה בהגנות שבסעיף 15 לחוק, נקבע כי "התוכן המדוייק של דרישת תום הלב אינו בהכרח אחיד בכל המקרים, גם לא במסגרת חוק איסור לשון הרע, והוא מושפע מן החלופה הקונקרטית שבסעיף 15 שלצידה הוא ניצב ומן האינטרס המוגן באותה חלופה. כלומר, מטרותיהן השונות של החלופות שנקבעו בסעיף 15, עשויות ליצור הבדלים בין תוכן דרישת תום הלב במקרים השונים".

במקרה שלפנינו, אנו סבורים כי תום הלב אמור להיבחן בצורה נפרדת, בין השלב שבו מוטחת אשמה לפני קהל כזה או אחר בציבור הרחב, לבין השלב שבו מועלית טענה לפני רשויות החוק.

חזרה עיקשת וחסרת בסיס על תלונת הטרדה מינית שהוכחה כבר כמוטעית

נפנה גם לאבחנה שהועלתה בפסיקה בין "חזרה עיקשת וחסרת בסיס על תלונה שהוכחה כבר כמוטעית", לבין "תלונתו השגרתית של אזרח, החושד בתום-לב במעשה עבירה של אחר והמופנית למשטרה".
אנו סבורים כי המדובר באחרון מבין השניים, ונפנה שוב לעניין פלונית, שם הודגש כי יש לבחון את התלונה לאור האמונה הסובייקטיבית בנכונותה, ולאור סבירות החשד אשר הוביל להגשתה. כמו כן, נקבע כי ישנה חשיבות לבחינת המניע אשר עמד מאחורי הגשת התלונה.

ייתכן כי מגיש/ת תלונה ייחשב תם-לב, גם אם החשד שצוין לפני המשטרה היה בלתי סביר בפן האובייקטיבי (מבחינת הראיות והעדויות וכד'), היות שככל שהוא משוכנע יותר באמיתות חשדו בפן הסובייקטיבי, כך תקטן הדרישה בדבר סבירות החשד מבחינה אובייקטיבית.

אדם יכול להגיש תלונה מתוך מניע להזיק לנילון, אך עדיין תלונת אמת בפיו.

בעניין זה נקבע כי "על אף שככלל כוונת זדון ותום לב אינם דרים בכפיפה אחת… הרי שנוכח החשיבות הציבורית בדיווח למשטרה על חשד לביצוע עבירה, ייתכן מצב שבו המתלונן ייחשב כאילו פעל בתום לב, גם אם המניע להגשת התלונה היה מניע 'זדוני' ".
יש אף לזכור, כי התובע הודה במשטרה שהוא כתב לנתבעת שהוא 'רוצה לראות אותה חתיכה', וכי השניים שוחחו על כדורי ויאגרה. הגם שגרסתה ופרשנותה של הנתבעת לגבי אותם אירועים נדחתה לחלוטין על ידינו, הרי שלא ניתן לומר על טענותיה של הנתבעת, כי הן היו כל כך בלתי סבירות, עד כי הגשת תלונה בגינן אינה בתום לב, חרף אמונתו הסובייקטיבית של מגיש התלונה.

לא רק שהנתבעת פרסמה על התובע דברים שאינם אמת, אלא שדומה כי היא היתה צריכה להמתין עד לחקירת המשטרה, טרם שיועלו על ידה טענות כה קשות כנגד התובע. כך למשל, מכתב הדרישה יכול היה לציין כי הנתבעת הגישה תלונה נגד התובע במשטרה

הפרסום נעשה בצורה בלתי ראויה, כך שהביא לפגיעה מעבר לנדרש ומעבר לצורך בתובע. בגלל האאופן הרשלני והבעייתי שבאמצעותו נשלח מכתב הדרישה, עובדים בחברה השייכת לתובע, נחשפו שלא לצורך להאשמות בעלות גוון פלילי מובהק שהועלו כנגדו.

לא נסתרה הגנת התום הלב שבפנייה למשטרה. התובעת האמינה שהוטרדה מינית

אשר להגנת סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע בגין הגשת התלונות למשטרה, נמצא כי חזקת תום הלב לצורך הגנה זו עומדת לזכות הנתבעת וכי לא עלה בידי התובע לסתור אותה. הוכח כי הנתבעת האמינה מבחינה סובייקטיבית בדבר החשד שהיא ייחסה לתובע, כאשר לא מדובר בחשד בלתי סביר וכי לא היה על הנתבעת לנקוט אמצעים נוספים לבירור טרם הגשת התלונה. אף לא נמצא כי הנתבעת התכוונה בהגשת התלונה לפגוע במידה גדולה מאשר שהייתה סבירה לשם הגנת הערך המוגן בנדון.

מסקנה מחמירה בעניין זה ובדיקה קפדנית של סבירות החשד, תוביל לכך שאזרחים יחששו להגיש תלונות במשטרה, פן תוגש נגדם תביעה לפיצויים. מכאן, ברורה הזהירות שיש לנקוט עת בוחן בית הדין את תום לבו של מגיש התלונה, שהרי מסננת זו היא המכריעה אם יזכה המתלונן בהגנה על פי החוק, אם לאו.

לסיכום נושא זה – חזקת תום הלב לצורך ההגנה הקבועה בסעיף 15(8) לחוק עומדת לזכות הנתבעת:
לא עלה בידי התובע לסתור את חזקת תום הלב;
הוכח כי הנתבעת האמינה מבחינה סובייקטיבית בדבר החשד שהיא ייחסה לתובע;
לא מדובר בחשד בלתי סביר;
לא היה על הנתבעת לנקוט אמצעים נוספים לבירור, טרם הגשת התלונה;
איננו סבורים שהנתבעת התכוונה בהגשת התלונה לפגוע במידה גדולה מאשר שהיתה סבירה לשם הגנת הערך המוגן בנדון.

הפיצוי על לשון הרע בגלל תלונה על הטרדה מינית

סעיף 7א לחוק איסור לשון הרע קובע את שיעור הפיצוי ללא הוכחת נזק, ואף קובע שיעור מוגדל ככל שמוכח כי הנתבע/ת פרסמ/ה את הדברים "בכוונה לפגוע".
אשר לפיצויים שאותם מוסמך בית המשפט לפסוק למי שנפגע מעוולת לשון הרע, הרי שנקבע כי מגמתם היא כפולה:
מטרה תרופתית;
ליתן סיפוק לנפגע, גם לצורך הכרה שנעשתה כלפיו עוולה, בכך שפגעו ללא הצדקה בשמו הטוב;
וגם על שהפיצוי יוכל לשפר את מצבו ולקרבו במידת האפשר, ככל שכסף יכול לעזור, למצב שהיה לפני כן.

מטרה עונשית חינוכית

הפיצויים בגין לשון הרע נועדו גם לחנך את הקהל ולהחדיר לתודעתו כי שמו הטוב של אדם, בין אם איש פרטי, ובין אם איש ציבור, אינו הפקר, הווה אומר: פיצויים שיש בהם מגמה עונשית מחנכת ומרתיעה.
אשר לשיעור הפיצוי, נקבע בפסיקה כי בפסיקת פיצויים בגין לשון הרע יתחשב בית המשפט, בין היתר:
בהיקף הפגיעה,
במעמדו של הניזוק בקהילתו
בהשפלה שסבל
בכאב והסבל שהיו מנת חלקו
ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד.
הבחינה היא אינדיווידואלית… בכל מקרה יש להתחשב בטיב הפרסום, בהיקפו, באמינותו, במידת פגיעתו, ובהתנהגות הצדדים.
בבואו לגזור את הדין או לפסוק פיצויים רשאי בית המשפט להתחשב לטובת הנאשם או הנתבע גם באלה:
לשון הרע לא היתה אלא חזרה על מה שכבר נאמר, והוא נקב את המקור שעליו הסתמך;
 הוא היה משוכנע באמיתותה של לשון הרע;
 הוא לא נתכוון לנפגע;
 הוא התנצל בשל הפרסום, תיקן או הכחיש את הדבר המהווה לשון הרע או נקט צעדים להפסקת מכירתו או הפצתו של עותק הפרסום המכיל את לשון הרע, ובלבד שההתנצלות, התיקון או ההכחשה פורסמו במקום, במידה ובדרך שבהן פורסמה לשון הרע, ולא היו מסוייגים.

כוונה לפגוע

"כוונה לפגוע" – התובע עותר לפסיקת כפל הפיצוי הסטטוטורי ללא הוכחת נזק הקבוע בסעיף 7ג לחוק איסור לשון הרע, בגין פרסום לשון הרע "בכוונה לפגוע" לכל אחד מהפרסומים. אשר לפסיקה, נקבע כי הביטוי "כוונה לפגוע" בפרסום לשון הרע לצורך פסיקת כפל הפיצוי הסטטוטורי הקבוע בחוק, אחיד לפרשנות המונח לעניין אחריות פלילית.

כלומר, יש להוכיח שהתקיימה התנהגות זדונית מצד המפרסם וכוונה של ממש מצדו לפגוע במושא הפרסום באמצעות הפרסום, ואין די בהוכחת צפייה ברמה קרובה לוודאות לאפשרות התרחשות הפגיעה
בתצהירו פירט התובע את הנזקים הניכרים שנגרמו לו בשל האשמותיה של הנתבעת. בכלל זה, הפרסומים של הנתבעת הגיעו לאוזניו של מכריו ומשפחתו, ערערו את מצבו הנפשי והחברתי ואף את יציבות משפחתו והזוגיות שלו עם אשתו. עוד הוא תיאר, כי אותן האשמות גרמו לו לוויכוחים רבים עם אשתו, מתחים ועוגמת נפש על לא עוול בכפו, תוך כדי שהוא משקיע מאמצים ואנרגיות כדי להסביר שהוא חף מפשע.
דברים דומים נמסרו במסגרת תצהיריהם של אשת התובע ובנו, שניהם אף עובדים בחברה. על אותו הנזק העידה לפנינו ציפורה בהרחבה, ונפנה לעדותה:
מעדותם של ציפורה ואוהד עלה כי התובע הוא זה שסיפר להם על התלונה במשטרה. איננו מוצאים כל פסול בכך, והמדובר בפעולה טבעית של מי שהועלה כנגדו חשד כבד (ושאינו נכון בסופו של דבר, כאמור לעיל), והוא מספר על כך ליקירים ולקרובים אליו. למותר גם לציין, כי מובן וברור הוא שאין בכך כדי לייתר את הנזק שנגרם לתובע.
נפנה שוב לעדותו של התובע: "ש. כל מי שהעיד כאן אמר שאתה סיפרת לו על התלונה במשטרה? ת. ממש לא. חנה ראתה וקראה. לאשתי סיפרתי ברגע שזה היה על השולחן. איציק ידע לפני שהיא הגישה את התלונה. ברגע שהיא קיבלה את התלוש היא אמרה לו שהיא הולכת להגיש תלונה נגדי במשטרה".
גם איננו מוצאים פסול ביחס לטענות התובע לנזק שנגרם לו, וביחס לעובדה נוספת שעלתה מעדותו – על כך שהוא סיפר למר דוד פילו (המעסיק הקודם של הנתבעת ומי שעוסק בתחום העסקי של החברה), על טענת ההטרדה המינית שהעלתה כנגדו הנתבעת, ועל כך שהוא הולך לתבוע אותה בגין כך.
גם כאן, איננו סבורים כי העובדה שהתובע סיפר על האשמות הנתבעת כנגדו, לאדם אחר, כדי להעלים את הקושי הניכר שנגרם לו, ובעיקר מול היקירים והחשובים בעיניו – משפחתו, כמו גם עובדיו ומכריו. עם זאת, לא הוכח כלל על ידי הנתבעת, כי התובע סיפר על כך לאנשים רבים אחרים, וטענתה כי התובע סיפר בעצמו על האשמותיה כלפיו, "לכל דכפין", אין לה כל בסיס.
על כן, אנו קובעים כי הנזק הלא הממוני הניכר, שנטען בהרחבה על ידי התובע, לא נסתר כלל על ידי הנתבעת. נתון נוסף שיש להתייחס אליו הוא מספר הפרסומים, משעה שדחינו את טענותיו של התובע לגבי תלונת הנתבעת במשטרה. אשר לשני הפרסומים הנותרים (מכתב הדרישה ושיחת הנתבעת עם יצחק), הרי שהוכח על ידי התובע כי הקהל שנחשף אליהם הוא עובדי החברה – אלעד, אנטולי, חווה ויצחק.
כלומר, כמות האנשים שנחשפו להאשמות היא מצומצמת יחסית, ואין עסקינן בפרסום בראש חוצות (פיזי או וירטואלי), שפנה לקהל רחב. מנגד, ואשר לנתבעת – היא לא פירטה, ואף לא הוכח על ידה, כי בשל נסיבה כזאת או אחרת, יש לשקול הקלה בשיעור הפיצוי.
אומנם, הנתבעת ציינה בעדותה כי היא נמצאת בטיפולים פסיכולוגיים וכי חל אצלה משבר בחיי הזוגיות. יחד עם זאת, טענות אלה מוקדו בהטרדה המינית שנטענה על ידה כלפי התובע, ולא ביחס לתביעת לשון הרע, כשלעצמה. הטענות האלה אף לא גובו בראיות או באסמכתאות של ממש, ואנו דוחים אותן במלואן.
יחד עם זאת, במקרה שלפנינו, איננו סבורים כי הוכחה "התנהגות זדונית, של כוונה "של ממש" לפגוע" מצידה של הנתבעת. טענה ספקולטיבית זאת כלל לא הוכחה על ידי התובע, ואף איננו סבורים כי הוכח שהנתבעת פעלה כלפי התובע בכוונה תחילה להזיק לו, או מתוך מניע פסול (תחרות עסקית וכיו"ב).
כאמור לעיל, הזכרנו כי אין לקבוע תעריף אחיד לפיצוי בגין לשון הרע, וכל מקרה נידון לנסיבותיו. אף נתנו את דעתנו לתוכן הפרסומים ונסיבותיהם;
למבחנים שנקבעו בפסיקה לבחינת שיעור הפיצוי, והחלתם בנסיבות המקרה; וכן לאמות המידה שהותוו בפסיקה. לאחר בחינת מכלול השיקולים, הנסיבות הרלוונטיות וטענות הצדדים ובראי אמות המידה הנוהגות בפסיקה, מצאנו להעמיד את גובה הפיצוי שייפסק לתובע על סך כולל של 35,000 ₪.

פוסטים אחרים בנושא הטרדה מינית בעבודה:
עורכת דין הטרדה מינית בעבודה
עורך דין הטרדה מינית בעבודה

אני עורכת דין מתמחה בהטרדה מינית בעבודה, בעלת ניסיון של יותר מ-25 שנה בדיני עבודה, אפליה בעבודה, הטרדה מינית בעבודה. הובלתי תיקים עקרוניים בבתי הדין לעבודה בעניין הטרדה מינית בעבודה..

לקריאה »
לייעוץ משפטי השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם.
לייעוץ משפטי השאירו פרטים ובכמה מילים את נושא הפנייה ואחזור אליכם בהקדם.
חיפוש