לפניות

במרס 2008 ארגנתי כנס לציון 10 שנים לחוק למניעת הטרדה מינית בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, במסגרת הקליניקה שניהלתי לזכויות נשים בעבודה. בכנס השתתפו נשיאת בית הדין הארצי ורדה וירט לבנה, שדיברה על פסק הדין התקדימי בעניין ניצול יחסי מרות שפורסם כמה ימים קודם לכן (ראו עמוד יחסי מרות בעבודה), דר’ אורית קמיר ממובילות החוק למניעת הטרדה מינית, והדר’ צביה זליגמן, פסיכולוגית קלינית, מנהלת מרכז לטיפול בטראומה מינית במרכז הרפואי סוראסקי בתל אביב.

באתר אני מביאה את הדברים של דר’ צביה זליגמן כפי שנרשמו על ידי סטודנטית בקליניקה. אני מביאה אותם פה כדי להאיר את הסוגיה של ניצול יחסי מרות ואת הפערים והסתירות שהיא מעוררת. פסקי דין של בתי הדין האזוריים לעבודה מאמצים את דבריה המלומדים של זליגמן. ראו למשל בפסק הדין הזה שניתן בנובמבר 2015.

האידאל מתנפץ

בהרצאה זו נסביר מה קורה במערכת יחסי המרות שיש בהם ניצול. עוסקת 15 שנה בטיפול בנפגעי תקיפה מינית. אנשים רבים מסרבים להכיר בניצול מיני ביחסי מרות ובאפשרות שהניצול פוגעני וטראומטי. זה מצער אבל מובן, כי גם הקרבן פעמים רבות מתקשה ומסרבת להכיר בניצול.

לא פעם אני פוגשת אישה שמגיעה עם בעיה של קשיי תפקוד ודיכאון. מספרת על קשר מיני עם הבוס אך לא מתייחסת לכך כניצול שהוא מקור המצוקה שלה. נשים שמתקשות להכיר בכך שהקשר היה נצלני, אבל הקושי הוא לא אישי אלא חברתי. אנחנו רוצים להאמין שאנחנו שולטים בחיינו, מכוונים את פעולותינו. אבל כשמכירים בניצול יחסי מרות מתנפץ האידיאל כי לא מצליחים להבין איך אישה אסרטיבית לא נאבקת בכל כוחה ומצייתת ומשתפת פעולה. לא ברור גם איך אישה שנוצלה מינית או נאנסה מסוגלת להרגיש קשר עמוק כלפי התוקף שלה.

אהבה למרות הכעס וקושי להתייצב מולו ולהעמידו לדין

הדינאמיקה של יחסי המרות יש גם קושי אובייקטיבי. קשה לשרטט את קווי המתאר של יחסי מרות, איך הם הופכים להיות פוגעניים? ככל שאנחנו מנסים להבין אנחנו מגלים תמונה מלאת פערים וסתירות. כדי לעמוד על המהות יש להבין את דינמיקת יחסי המרות במהלכם אישה הדומה לכל אחת מאיתנו הופכת להיות קורבן. מה קורה במערכת היחסים הזאת שהופך אותם ליחסים מנצלים ופוגעניים? כיצד הנפגעת מגיבה להסגת הגבול של בעל המרות? איך זה משפיע על הסיפור שהיא מספרת לעצמה ולאחרים על הפגיעה שעברה? צביה עוסקת יותר מ-15 שנה בטיפול בנפגעי תקיפה מינית (נכון ל-2008).

מערכת יחסים של קירבה ואמון

המציאות מלמדת כי ניצול מיני תחת יחסי מרות מתרחש במערכת יחסים של קרבה ואמון. התוקף מרעיף מחמאות ונותן תחושה של כוח והעצמה. הפגיעה היא מחושבת מתוחכמת כך שהתוקף הופך את הנפגעת לקורבן מרצון. תחת יחסי מרות אין צורך בשימוש בכוח פיזי. הסמכות, המעמד וזכויות היתר של התוקף מאפשרות לו להשיג את מבוקשו. הוא לא פועל מתוך אבדן שליטה או סערת יצרים, אלא מתוך תכנון ושליטה. דינמיקה של יחסים אלו מאפשרת לתוקף להשאיר את הקורבן חסרת אונים מול כוחו וגדולתו ולכן הוא לא זקוק לכוח פיזי כדי לגרום לה לציית לדרישותיו.


“לא היה צריך להפעיל כוח..לקח ממני את הכוח ואז עשה בי כרצונו..לא יכולתי להתנגד או לברוח..”

תהליך שיטתי

מדובר בתהליך שיטתי שבו המרות והציות הופכים לשעבוד וכפייה שמתוארים שוב ושוב ע”י נשים שנפגעו על ידי מעסיקן, הציבורי או הפרטי. הסיפורים של כל הנשים והגברים שנפגעו במקומות העבודה דומים מאוד.

זכויות יתר לקורבן, יחס מיוחד

הפגיעה מתחילה בתהליך של חיזור כאשר התוקף בעל המרות בוחר את הקורבן ונותן לה יחס מיוחד ומגלה עניין רב ומעניק לה זכויות יתר. התוקף יהווה דמות אבהית או מורה דרך ומבטיח לממש את הקידום. על רקע הקשר של אמון מתחילה הפגיעה. לאחר מכן מגיע השלב של פריצת הגבולות באמצעות מגע או כל דרישה שלא תואמת את מערכת היחסים.

כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, הטרדות מיניות בעבודה, ייעוץ משפטי וייצוג, גישור, בירור הטרדה מינית במקומות עבודה.
לפניות

חדירה לפרטיות והכנסה הדרגתית של אלמנטים פרטיים באופן שלרוב אינו צפוי, ויוצר טשטוש ששולל מהנפגעת תחושה של שליטה על חייה, הבנה של המתרחש בסביבתה ומונע ממנה יכולת להתנגד.

יחס משפיל, שליטה מוחלטת

בעל המרות מבקש הכרת טובה אם היא מנסה לסרב ליחסים הוא מאיים שייקח את מה שנתן לה וגם את מה שהשיגה בעצמה. בהמשך הפוגע חוזר שוב על ההתנהגות הקודמת המיטיבה שאיתה יוכל לאיים עליה שוב. כך הוא מוכיח את שליטתו עליה באופן מוחלט. שיש לו כוח להשפיע על חייה גם ביחס לדברים שלא קשורים בו. יחס משפיל ומבזה המביא לשינויים במצב הרוח באים לשכנע את הנפגעת שאין טעם להתנגד ושחייה תלויים ברצונו המוחלט. היא מאבדת את אמונה בעצמה וביכולתה לפעול ולשנות את גורלה.


“הייתי לגמרי תלויה במשכורת ולא היה לי לאן ללכת. ..הוא ידע את זה.. ניסיתי להסתיר את גופי, להימנע מלהישאר איתו במשרד..זה לא עזר”…”

התוקף מבקש הכרת טובה על כל הדברים הטובים שהעניק לה כדי לקבל אישור מהקורבן על פגיעתו. הוא מבקש הכרת תודה, אהבה, הצהרת כבוד. שתעמיד פנים שהיא אוהבת וזקוקה לו. התוקף מבודד את הנפגעת מסביבתה שיכולה לספק לה מזור.

הפרדוקס – הופך להיות חבל ההצלה שלה

הפרדוקס האכזרי הוא שהוא הופך להיות חבל ההצלה של הקורבן והיא נעשית תלויה בו. הוא נעשה האדם הקרוב אליה ביותר. היחיד שיודע מה קרה לה והיחיד שיכול לתקן את העוול. היא כל כך מאוכזבת מעצמה ופגועה מיחסו אליה. “אם רק אצליח לאהוב אותו באמת זה יבייש ויכאב פחות. פחות אשנא את עצמי”.

למרות שליחסי מרות מלאים אין סורגים שלא מאפשרים לברוח, עדיין אין לקורבן דרך מילוט אמיתית. התוקף ממשיך לשלוט בה אפילו מחוץ לשליטתו. כדי להיחלץ ממנו היא צריכה להאמין שתוכל לשקם את חייה ולהשתחרר ממנו.

הדימוי שלה נפגע מאוד והאיום הוא כל כך מוחשי שהיא מתפתה שוב ושוב להאמין לו כי רק הוא יגאל אותה מייסוריה. היא תלויה בו גם נפשית ומבקשת ממנו הכרה. שיכיר במה שקרה לה ואז היא תרגיש ששוב חזרה אליה השליטה.


“למרות כל מה שעברתי אני עדיין מחכה שהוא יבוא ויגיד לי שהצטער שפגע בי, שלא התכוון. לא משנה מה בית המשפט קבע, צריכה שהוא יגיד לי שהוא השתמש בי גם אם לא יגיד שהוא מצטער”.

האשה מספרת לעצמה סיפור שקל לחיות איתו, לא סיפור של ניצול. האישה שנפגעה מתקשה להאמין שהיא הנפגעת ביחסים. היא מתנתקת מהתפיסה של הפגיעה וההשפלה והיא מתייחסת לפן המיטיב של היחסים. מספרת לעצמה סיפור שתוכל לחיות איתו, קל יותר לשאת. היא מתארת זאת כמשהו שרצתה בו. רומן, אהבה. הנפגעת מתארת את הקשר כמיטיב ולא רומס. מייצרת נרטיב שנועד להרחיקה מהכרה מועדת המהווה מנגנון הגנה נפשי שנועד להדחיק…הכחשה.

נוצרת אשליה של רגיעה

המאפשרת לנפגעת תפקוד יום יומי. נרטיב זה מאפשר לה להימנע מהתבוננות בחלקה בפגיעה, בקשר. מתוך הקושי להאמין בעצמה ומתוך החשש שלא יאמינו לה וכדי להתנתק מהחלקים הטראומטיים, היא ממשיכה להדגיש בעיניה ובעיני אחרים את החלקים המיטיבים.
“היה בזה משהו מנחם. זה פחות משפיל”.
אימוץ נרטיב זה שמציג את ניצול כרומן אינו מרחיק את ההשפעות הנפשיות של הניצול כמו את חוסר השקט, חרדה, ניצול, כעס. זה מאפשר לנו להבין את היסוד הכוחני ולא רק המיני של מעשיו.

לא מדובר באדם שלא שולט ביצריו

נהפוך הוא – הוא מבסס זאת על קשר אמפתי עמוק תוך התעלמות מוחלטת מרצונותיה. הבנת חווייתה של הנפגעת מאפשרת לנו להבין ששיתוף הפעולה עם השותף הוא סוג של הישרדות תחת חיים של שעבוד. נקודת המבט של הקורבן משחררת אותנו משבלונה – זה מעשה אלימות ואונס.

ניצול מיני ויחסי מרות זו חוויה טראומטית שפוגעת בזכותה של האישה לשמור עם גופה ועל פרטיותה, שפוגעת בכבוד האדם שלה. היא טראומה שיוצרת שבר בחוויית העצמי, עולם היחסים וגורמת להתמוטטות בכל המערכות שנותנות לאדם שליטה בחייו וגורמות לשינוי עמוק באישה הנפגעת. אחרי שהיא נפגעה היא אינה כפי שהייתה קודם לכן והיא זרה אף לעצמה. החוויה הטראומטית מאפשרת להבין מדוע קשה לנפגעות לספר את סיפורן ולתת עדות על מה שעבר עליהן.

קושי לתת עדות

אחד הקשיים הבולטים מתגלה כשהנפגעות נדרשות לתת עדות. הנפגעות מתקשות לספר את האירוע כפי שהיה. מספרות באופן מקוטע, רצוף פערים, מתקשות להסביר מדוע לא התנגדו, התלוננו, התעכבו. כאילו אין היגיון. לעתים קרובות זה מעורר אי הבנות, ספקות וחוסר אמון. גם מערכת המשפט מתקשה להבינן ולכן חשוב להבין את המאפיינים של נפגעות טראומה מינית. מחקר קליני שעסק בתחום מגלה שהחוויות הטראומטית אינן נשמרות בזיכרון בדומה לחוויות אחרות.
נוצר מצב לפיו האירוע הטראומטי נשמר בצורה בלתי מנוסחת בזיכרון וכתוצאה מכך הקורבן אינה יכולה לספר את מה שקרה לה כעלילה קוהרנטית ורציפה. זו מהותה של הטראומה.

אי היכולת לספר את הסיפור

מנגנון נוסף הוא הניתוק – דיסוציאציה. המנגנון מסייע לקורבן לשרוד את החוויות בעזרת הניתוק. נחסמת התודעה. נוח לקורבן להאמין שזה לא קרה או לא היה משמעותי. לנתק תחושות של כאב, פחד, חוסר אונים והשפלה.

איחור בהגשת תלונה

בגלל בושה, פחד שלא יאמינו, אשמה, יחשבו שביקשה את זה. מצד שני זה מונע מהקורבן לעבד את הסיפור ולספר באופן קוהרנטי ואחיד כמו גם תואם מבחינה רגשית. זה עלול להובילה לספר את הסיפור כאילו זה קרה למישהו אחר. תופעה נוספת היא האיחור בהגשת התלונה. מרבית נפגעות הטראומה אינן מדווחות במהלך חייהן על הפגיעה שעברו. עיכוב התלונה לא נובע מאי אמינותה. עדות כבושה אופיינית למקרה של פגיעה מינית.

תחושת בושה, לקיחת אחריות המשרתת את העצמי בכך שמאפשרת לנפגעת לשמור על שליטה בחייה, אשמה קשורה למציאות החברתית בה חיה הנפגעת. תפיסה לפיה הקורבן ביקשה את זה.

מפחדות שלא יאמינו להן ושומרות את הסוד. שמירת הסוד לצד הפחתה בערך העצמי מביאה את הנפגעת לבודד עצמה מאחרים. נפגעות רבות חוות את ההליך הפלילי והמשפטי כחזרה על הטראומה שלהן. מרגישות מבוישות ואשמות מחדש. רבות מהן נסוגות כבר בתחילתו. רק אחרי שנוכל להבין מה קורה לנפגעת במערכת היחסים הזאת נוכל לעבור מעמדה מרחיקה ומכחישה של המנוצלת לעמדה מאמינה ולוקחת אחריות וזו עמדה הכרחית.

150,000 שקל לעובדת שייצגתי על ניצול יחסי מרות

בית הדין לעבודה בתל אביב פסק 150,000 שקל פיצוי לעובדת ניקיון במפעל, שהמנהל נהג לקרוא לה לשכב איתו במחסן ולהחזיר אותה למשמרת. בדרך חזרה למשמרתה הוא גם נתן לה כסף מזומן בכיס. המנהלת ליגלגה על תלונתה ושאלה אותה במהלך הבירור: יש עלייך פינצטה? אולי תעשי לי גבות?

מה ההגדרה של הטרדה מינית בעבודה

מהן התנהגויות הנחשבות להטרדה מינית? מהאתר של עו"ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בתביעות הטרדה מינית בעבודה   המשך קריאה »

ייעוץ משפטי הטרדה מינית בעבודה

בעמוד זה הסבר על מטרת הייעוץ המשפטי גם למתלוננים/ות וגם למי שנגדם מוגשת תלונה על הטרדה מינית בעבודה.  יש לי   המשך קריאה »

מעסיק זה לא בית משפט (אבל אין לו ברירה)

ראשי פרקים לפוסט: תקופה ארוכה ניסחתי בליבי את המאמר שעליי לכתוב על חוסר צדק משווע ממעלה ראשונה, ששמו בירור הטרדה מינית   המשך קריאה »

הטרדה מינית מסוג התייחסויות חוזרות

בפוסט זה תקראו: כשאני כותבת מכתב למעסיק או ממונה ובו אני מפנה את תשומת ליבו לכך שהטריד עובדת שלו מינית,   המשך קריאה »

הצעות חוזרות בעלות אופי מיני: מתי זו הטרדה מינית

בעמוד זה תקראו: למה הכוונה “הצעה בעלת אופי מיני”? בעמוד זה אני כותבת על ההגדרה בחוק למניעת הטרדה מינית, סעיף   המשך קריאה »

ניצול יחסי מרות

אין לשלול את החזקה בדבר ניצול יחסי מרות גם אם המתלוננת החליטה להתפטר מעבודתה לפני אירועי ההטרדה המינית. הזכות לסביבת עבודה בטוחה ומוגנת מתקיימת   המשך קריאה »

ניצול יחסי מרות האם צריך להוכיח פחד

מתן אפשרות לשלילה קטגורית של יחסי מרות מרגע שבו נודע לצדדים כי יחסי העבודה עומדים להסתיים בטווח זמן קרוב, עלול   המשך קריאה »

ניצול מרות: יחסי השפעה במקום העבודה

בית הדין הארצי טבע בפסק דין מסוף 2022 מונח חדש המתאר יחסי כוחות בהקשר של הטרדה מינית וניצול יחסי מרות.   המשך קריאה »

רומן בעבודה או ניצול מרות?

בעמוד זה תקראו: כלל הוא שמתלוננת הטוענת להטרדה מינית במקום העבודה תידרש להוכיח קיומן של התנהגויות חוזרות בעלות אופי מיני,   המשך קריאה »

בתי המשפט על טענת ההגנה הנפוצה: העובדת יזמה, פיתתה

זאת טענת ההגנה הנפוצה של ממונים שמוגשת נגדם תלונה על הטרדה מינית. פסקי דין קבעו כי אין מקום לקבוע כלל   המשך קריאה »

ומה אם זו רק הצעה מינית אחת ויחידה?

בחוק למניעת הטרדה מינית כתוב שרק הצעות חוזרות בעלות אופי מיני ייחשבו להטרדה מינית. הגדרה נוספת של החוק למניעת הטרדה מינית היא:   המשך קריאה »

פסק דין בתביעה שייצגתי: מעסיק ישלם פיצוי חסר תקדים על פגיעה בכבודו של עובד וגם יחזיר אותו לתפקידו

בית הדין פסל את החלטת מנכ"ל החינוכית להעביר עובד מתפקידו, בשל אות הקלון שדבק בו כאילו ביצע הטרדה מינית והפגיעה   המשך קריאה »

התייחסות מבזה או משפילה ביחס למיניות או לנטייה מינית: הסבר ופסקי דין

קיראו בעמוד זה: שש הגדרות מהי הטרדה מינית בחוק למניעת הטרדה מינית. עמוד זה מוקדש להסבר על ההגדרה החמישית והיא:   המשך קריאה »

פסק דין: אמירה גסה אחת אינה סיבה לפיטורים

עובדות פסק הדין בקצרה: התובע שימש מאמן שחיה של קבוצת הבוגרים של הנתבעת, במשך 14 שנה.  במקביל להליכים לחידוש חוזה   המשך קריאה »

פסק דין: לא כל אמירה גסת רוח ושוביניסטית היא הטרדה מינית

פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (אוגוסט 2016) עסק באמירות של מנהל כלפי עובדת וקבע כי הן   המשך קריאה »

300,000 שקל לעובדת על סביבת עבודה רוויית תכנים מיניים

ראשי פרקים לפסק הדין בפוסט זה: העובדת, מזכירה רפואית בבית חולים שבבעלות המדינה, עבדה בכפיפות למנהל במשך כ-8 שנים. כשנה   המשך קריאה »

בעילה אסורה בהסכמה, אונס ומעשי סדום – האם נכללים בהגדרות ההטרדה המינית?

נניח יחסי מין מלאים למשל בין בוס למי שכפופה לו. האם התנהגותו של הממונה תיחשב להטרדה מינית לפי החוק למניעת   המשך קריאה »

300,000 שקל פיצוי לעובדת סיעודית שנאנסה על ידי מעסיקה

בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע קיבל במלואה תביעה כספית של עובדת סיעודית, אזרחית מולדבה, שטענה להטרדה מינית בעבודה, מעשים   המשך קריאה »

פסק דין: פיצוי של 40,000 שקל לעובדת סיעודית על הטרדה מינית

“גרסה מתפתחת אופיינת לנפגעי עבירות מין. יש לשרש את השיח על ‘דרך נכונה’, ‘רצויה’ או ‘מקובלת’ להתמודד עם פגיעה מינית.   המשך קריאה »

פסק דין: גידופים מיניים אינם “מעשה קונדס”

בפסק הדין (27.8.18, השופט אורן שגב) נדונו השאלות הבאות: האם התובע נחשף להטרדות מיניות מצד עובד הנתבעת? האם הנתבעת פעלה בעניין בהתאם   המשך קריאה »

פסק דין: האם מתירנות מינית מצד תובעת רלוונטית בשאלה אם היתה הטרדה מינית

המנהל: מה היה קורה אם מישהו היה רוצה לעזור לך לתת כסף כל הזמן… את יודעת יש לי בניין דירות   המשך קריאה »

לא כל התייחסות לנטייה מינית היא הטרדה מינית מסוג התייחסות מבזה ומשפילה

בעניין שנדון בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב התובע טען כי הממונה השמיע לעברו אמירות המייחסות לו נטיות הומוסקסואליות, בהתייחסויות   המשך קריאה »

קרא לעובדת זנזונת וישלם 50,000 שקל פיצוי

נפסק פיצוי של 50 אלף שקל על הטרדה מינית לעובדת במועצה מקומית, שטענה כי גזבר המועצה כינה אותה בכמה הזדמנויות   המשך קריאה »

הטרדה מקבעת והטרדה מדירה

התייחסות מבזה ומשפילה, ההגדרה החמישית בחוק למניעת הטרדה מינית, מוגדרת כך: “התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או   המשך קריאה »

בוטל בערעור פסק דין שקבע פיצוי של מיליון שקל על ניצול יחסי מרות

בית הדין קבע פיצוי חריג על הטרדה מינית לעובדת בחברת הסעות שנוצלה מינית על ידי סדרן רציפים. הנתבע בחושיו זיהה   המשך קריאה »

הטרדה מינית: מהי התנכלות

מה תקראו בעמוד זה: החוק למניעת הטרדה מינית אוסר התנכלות. התנכלות מוגדרת כפגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או   המשך קריאה »

שתיית אלכוהול מגופה של מלצרית (באדי שוט) – הטרדה מינית

מנהל בר בתל אביב קרא למלצרית בסיומה של המשמרת והזמין אותה, מול לקוחות הבר שאיתם התיידד באותו הערב, לעשות עמם   המשך קריאה »

הטרדה מינית מהי מסגרת יחסי עבודה?

כשמדובר בהצעות מיניות חוזרות או בהתייחסויות מיניות חוזרות, התנהגות המציע תיחשב להטרדה מינית גם אם העובד לא הראה כי אינו   המשך קריאה »

הטרדה מינית בעבודה – שאלות ותשובות

כל האינפורמציה בהרחבה על הטרדה מינית במקום עבודה, מאמרים והסברים מהניסיון, כתבתי בדף הראשי הטרדה מינית בעבודה. כאן ריכזתי שאלות נפוצות   המשך קריאה »

הטרדה מינית בעבודה מה אפשר לעשות

חמש אפשרויות עומדות בפני נפגעי הטרדה מינית במקום העבודה וזכותם לממש את כל האפשרויות, כלומר אפשר גם וגם: תלונה על   המשך קריאה »

תביעה כספית על הטרדה מינית בעבודה – הפיצוי

בעמוד זה תקראו: 120,000 שקל זהו סכום הפיצוי המירבי ללא הוכחת נזק שאפשר לתבוע בבית הדין לעבודה בתביעה על הטרדה   המשך קריאה »

הטרדה מינית: למה תביעה כספית ולא משטרה

מאמר זה כתבתי בדצמבר 2013, בעקבות סגירת תיק החקירה נגד העיתונאי עמנואל רוזןקול דממה דקה זה אנדרסטייטמנט לאוושת סיומה של פרשת   המשך קריאה »

מדוע הגשת תביעה כספית עדיפה לעיתים על תלונה במשטרה

כאשר מתלוננת באה אליי עם סיפור של הטרדה מינית, ואני פורשת לפניה את האפשרויות העומדות בפניה במקרה של הטרדה מינית   המשך קריאה »

הליכי הדיון בתביעות נזיקיות על הטרדה מינית

החוק למניעת הטרדה מינית מאפשר לתבוע, בנוסף לפיצוי ללא הוכחת נזק על הטרדה מינית בסכום של 120,000 שקל, פיצוי נזיקי    המשך קריאה »

הטרדה מינית: מה בין דרישה כספית לסחיטה

במאמר שפורסם ב”הארץ” (25.10.06), שכותרתו “לא כולן שוות 50,000” (הכותרת של עורכי הארץ), הסברתי שדרישה לפיצוי כספי בגין הטרדה מינית,   המשך קריאה »

פשרה כספית עם מקום העבודה והמטריד

בדרך כלל לפני שמגישים תביעה אזרחית יש פנייה מוקדמת לצד השני, שלאחריה מוחלט אם לגשת לערכאות. הפנייה המוקדמת יכולה להניב   המשך קריאה »

פיצוי כספי, לא דמי שתיקה

מה זה בעצם משא ומתן לפשרה כספית על הטרדה מינית, מה היתרונות לנפגע/ת ההטרדה המינית. אין ממש בביקורת הציבורית כאילו   המשך קריאה »

גישור בעניין הטרדה מינית הזדמנות לתיקון

במסגרת עיסוקי בתחום אני מגישה תביעות על הטרדה מינית בבתי הדין לעבודה, לפיצוי כספי או לצווים מבית הדין נגד התנכלות   המשך קריאה »

עזיבת מקום העבודה בגלל תלונה על הטרדה מינית

החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר מהי הטרדה מינית וגם נותן אפשרויות לפעולה: תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה, תביעה כספית   המשך קריאה »

ראיות בתביעת הטרדה מינית

קיראו בעמוד זה: כשאני מבררת בפגישת הייעוץ אם יש ראיות להטרדה המינית הנטענת, התשובה היא בדרך כלל מחקתי הכול. מוחקים כי הממונה   המשך קריאה »

כבישת תלונה על הטרדה מינית, גרסה מתפתחת

התופעה של כבישת התלונה בעבירות מין, ובכלל זה מעשי הטרדה מינית במסגרת העבודה, אינה נדירה, ולעניין זה הסברים אפשריים מסוגים שונים.   המשך קריאה »

בג”ץ: עובדת שהוטרדה והתפטרה זכאית לזכויות כאילו פוטרה

בצעד נדיר ביטל בית המשפט העליון (פברואר 2019) פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה, שקבע כי עובדת שהתפטרה בשל   המשך קריאה »

בירור תלונה על הטרדה מינית שלב אחר שלב

היגשת תלונה על הטרדה מינית?הוגשה נגדך תלונה על הטרדה מינית?איך זה אמור להתנהל, מה חובות המעסיק. בעמוד הזה הבאתי את   המשך קריאה »

בירור הטרדה מינית בלי תלונה, בשל שמועה

בפוסט זה תקראו: נניח שמועה נניח יש שמועה במקום העבודה שממונה מנהל מערכת יחסים אישית עם עובדת הכפופה לו. אם   המשך קריאה »

האם יש חיסיון על מידע שנמסר לאחראית בבירור הטרדה מינית

מי יכולה לשמש במקום העבודה יש בירור על הטרדה מינית בעבודה, נניח יש שמועה שהמנהל שלך מנהל יחסים עם עובדת   המשך קריאה »

20,000 שקל פיצוי על אי בירור תלונה על הטרדה מינית

עורכת דין במשרד עורכי דין הגישה תביעה כספית נגד שותף במשרד עורך דין ששם עבדה. התביעה הוגשה על כך שהמשרד   המשך קריאה »

על מעסיק נטל מוגבר למניעה הטרדה מינית במקומות עבודה שבהם סיכון להטרדות מיניות

חובות המעסיק בשלב הראשון הוא לנקוט אמצעי מנע סבירים על מנת למנוע הטרדה מינית או התנכלות במסגרת יחסי עבודה. היקף   המשך קריאה »

מתי אפשר לתבוע את מקום העבודה המעסיק על הטרדה מינית

עובדים ועובדות המתלוננים על הטרדה מינית בעבודה מבקשים לתבוע פיצוי כספי על ההטרדה המינית עצמה ועל הנזק שנגרם להם. למשל: נזק נפשי,   המשך קריאה »

אחראית חיצונית לבירור תלונות על הטרדה מינית

בעמוד זה תקראו: במסגרת עבודתי והתמחותי בנושא הטרדה מינית בעבודה אני מציעה את עצמי לתפקיד אחראית (ממונה) במקומות עבודה לבירור   המשך קריאה »

הטרדה מינית: כשמעסיק לא ממלא חובותיו

שורה של חובות מוטלות על המעסיק – מקום העבודה מכוח החוק למניעת הטרדה מינית והתקנות למניעת הטרדה מינית. קיראו כאן   המשך קריאה »

הטרדה מינית הפרת חובות מעסיק: בית הדין חייב תובע להגיש תביעה גם נגד המטרידה

החוק למניעת הטרדה מינית נותן לנפגע/ת הטרדה מינית אפשרות לנקוט בהליכים משפטיים שונים לפי בחירתו/ה: נקיטת הליך פלילי; תלונה במקום   המשך קריאה »

תפקיד בית הדין בהנחלת נורמות למניעת הטרדה מינית

בכנס שאירגנתי במסגרת תפקידי כמנהלת הקליניקה לזכויות נשים בעבודה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, הזמנתי את נשיאת בית הדין הארצי   המשך קריאה »

התיישנות בתביעות על הטרדה מינית

עד ליום 1 בינואר 2012 היתה ההתיישנות על תביעות מכוח למניעת הטרדה מינית – שלוש שנים בלבד. הגבלת ההתיישנות בתביעות   המשך קריאה »

פיצוי לעובדת שהועברה מתפקידה כי המנהל נמשך אליה

פיצוי של 100 אלף שקל נפסק לסגנית מנהל בבית ספר חרדי שהועברה מתפקידה בשל משיכה של המנהל אליה ולחציה של   המשך קריאה »

הטרדה מינית בהייטק

העיתון דה מארקר פירסם כתבת עומק בנושא הטרדות מיניות בהייטק הישראלי. בדף זה אביא ציטוטים עיקריים שלי מתוך תשובות לשאלות   המשך קריאה »

החוק והתקנות למניעת הטרדה מינית

בקישורים הבאים תוכלו לעיין בחוקים ובתקנות למניעת הטרדה מינית בעבודה, התשנ”ח – 1998. החוק למניעת הטרדה מינית התשנ”ח – 1998 חוק   המשך קריאה »

החוק למניעת הטרדה מינית – נוסח החוק

החוק למניעת הטרדה מינית, נוסח החוק באדיבות אתר נבו.   המשך קריאה »

תקנות למניעת הטרדה מינית ותקנון הטרדה מינית

תקנות למניעת הטרדה מינית תשנ”ח 1998 והתקנון לדוגמה, באדיבות אתר נבו.   המשך קריאה »

מיולי 2022: אסור לשאול עובד או מועמד על עבר פלילי

ביום 12.7.2022 נכנס לתוקף חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, שנועד להגדיר מחדש את נקודת האיזון הראויה בין: הצורך לקיים מאגר   המשך קריאה »

האם אפשר לתבוע אישית ממונה על הטרדה מינית

 עובדת חברה שמונתה מטעם המעסיק לשמש ממונה על מניעה של הטרדה מינית ובירור תלונות על הטרדה מינית, עתרה לבית הדין   המשך קריאה »

למי הסמכות לדון בתביעה נזיקית לאחר הרשעה במעשה מגונה

לפי החוק למניעת הטרדה מינית לבית הדין לעבודה סמכות עניינית ייחודית לדון בתביעות בגין הטרדות מיניות, אשר נמנו בסעיף 3 לחוק למניעת   המשך קריאה »

30,000 שקל פיצוי ממנהל שהטריד מילולית, החברה תשלם רק 10,000

התובעת טענה לשלושה מקרים של הטרדה מינית, וכי בגלל סירוביה החוזרים ונשנים להצעות הנתבע, הוא להתנכל אליה עד שפוטרה מהעבודה.   המשך קריאה »

שיחה עם המנכ”ל שזילזל וגיחך בעניין הטרדה מינית הוכרה כתאונת עבודה

התובעת השתתפה בחתונה של אחד מעובדי החברה, ונפגעה מאחד העובדים שניסה לגעת בה בצורה מינית ובלתי הולמת ורדף אחריה לחנייה   המשך קריאה »

עובדת שהתלוננה על הטרדה מינית חויבה בפיצוי על לשון הרע

מנהל חברה טען שעובדת הוציאה את דיבתו רעה כאשר טענה כי הטריד אותה מינית במהלך עבודתה בחברה. לטענתו של התובע,   המשך קריאה »

פיטורי מרצה בגלל קשר מיני עם סטודנטית

פסק דין בעניין בפיטוריו של התובע מעבודתו כחבר סגל במכללה האקדמית תל חי בעקבות קשר מיני שניהל עם סטודנטית שלימד   המשך קריאה »

התעמרות בעבודה לעומת התנכלות על רקע הטרדה מינית

המונח “התנכלות” מתייחס לתופעה של “פגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או בתלונה או בתביעה, שהוגשו על הטרדה מינית”.   המשך קריאה »

פסד: חברה תשלם 185,000 שקל על הפרת חובות כמעסיקה והתנכלות

כך התנהל בירור תלונה על הטרדה מינית, שנעשה במהלך ישיבת השימוע לפיטורים. אלו הדברים שאמרה המנהלת למתלוננת: בית הדין קבע   המשך קריאה »