עובדת צריכה להודיע למעבידה על הריונה בחודש החמישי להריונה. כמובן שאפשר להודיע גם קודם. מרגע ההודעה אסור למעביד להעסיק את העובדת בשעות נוספות, בשעות המנוחה השבועית ובעבודת לילה, אלא אם נתנה את הסכמתה (לעניין שעות נוספות עליה לצרף אישור רפואי).
לספר מיד או לחכות?
לעתים שואלים, האם כדאי לספר למעביד מיד בהתחלה, על מנת לנסות למנוע את הפיטורים, או לחכות לחודש החמישי. התשובה תלויה בנסיבותיו של כל מקרה, כי הריון לא נותן חסינות מוחלטת מפני פיטורים. ישנם מעבידים שהריון יכול להאיץ את החלטתם לפטר. אז אולי כדאי לשמור בשקט. אבל אם ההריון הוא סוד גלוי במקום העבודה, ולא נמסרה הודעה למנהל, כדאי לשקול להודיע. אז המנהל לא יוכל לטעון שהוא לא ידע.
עניין ידיעת המעביד הוא אחד השיקולים בהחלטת משרד העבודה והרווחה.
בית הדין הארצי: אין חובה על מועמדת לעבודה להודיע על הריון בראיון עבודה
בית הדין הארצי לעבודה פסק מעל ל-100,000 ₪ פיצויים לעובדת שפוטרה עקב ההריון. העובדת, שלא סיפרה בראיון העבודה כי היא בהריון, פוטרה כחודש לאחר שהחלה לעבוד כאשר המעביד גילה שהיא בהריון והסתירה זאת ממנו.

בית הדין אימץ את שנקבע בעבר בבית הדין האזורי וקבע כי אין חובה ליידע את המעביד על ההריון בראיון עבודה, אלא אם כן מדובר בנסיבות חריגות ויוצאות דופן. בית הדין קבע כי הנזקים שנגרמים למעביד כתוצאה מההריון של העובדת אינם מצדיקים לחייב את העובדת להודיע על דבר ההריון מבעוד מועד. החוק מחייב כי אם מתברר שהעובדת בהריון, על המעביד “לספוג” את הנזקים הכרוכים בכך: ההעדרויות העתידיות של העובדת, הצורך במציאת מחליף לתקופת חופשת הלידה וכיוצא בזה.
מתי בכל זאת צריך להודיע למעביד על ההריון בראיון העבודה?
הנסיבות שבהן קובע בית הדין כי בכל זאת יש להודיע על ההריון למעסיק כבר בראיון העבודה הן כאלה שבהן ההריון הוא עובדה רלוונטית למשרה המוצעת: כאשר מדובר בעבודה שבאופן מיוחד אינה יכולה להתבצע ע”י אישה בהריון. כך, לדוגמא, כאשר מדובר בעבודה הכרוכה בחשיפה לקרינה האסורה על אישה בהריון או בעבודה לתקופה קצובה קצרה, כך שלהיעדרות העובדת במהלך ההריון או חופשת הלידה השלכה החורגת מההשלכות הרגילות של היעדרות עקב הריון או לידה.
כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, אפליה בעבודה, פיטורים בהריון ואחרי חופשת לידה, הטרדה מינית בעבודה. ייעוץ משפטי וייצוג, גישור.
לפניות
עם זאת בית הדין מבהיר כי אין די בכך שההיעדרות תיצור קושי או תטיל נטל כלכלי על המעביד, שכן כאמור הנטל לשאת באלה מוטל על המעביד; מדובר במצבים בהם היעדרות יוצרת קושי חריג שמצדיק הפליית נשים בהריון.