לפניות

ההטרדות המיניות המילוליות, שיש בהן “רק” דיבורים, שאין בהן כוונה להצעה מינית, מתקבלות כמו האחות החורגת של ההטרדה המינית ה”קלאסית”, שבה יש נגיעה ללא הסכמה. הנה מאמר שפירסמתי בנושא. 

קיראו עוד באתר עו"ד מיה צחור:

האם להגיד לעובדת אני חרמן עלייך, התחת שלך תמיד עשה לי את זה, זו הטרדה מינית? ואם הם חברים וניהלו פעם מערכת יחסים, ועכשיו הם עובדים באותו מקום עבודה, האם גם אז דברים כאלה ייחשבו לעבירה פלילית? ומה אם הוא רק עמית לעבודה, לא בוס ולא בעל מרות, האם נראה זאת אחרת?
ההטרדות המיניות המילוליות, אלה שיש בהן “רק” מילים ולא נגיעות, מתקבלות כמו האחות החורגת של ההטרדה המינית ה”קלאסית”, זו שיש בה נגיעות מיניות ללא הסכמה. 17 שנה תלוי החוק למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה, ועדיין לא ברור שגם התייחסויות מיניות, אפילו כאלה שאין בהן רצון למין – מהוות הטרדה מינית.
אז מה אלו אותן הטרדות מיניות של מילים: הצעות מיניות חוזרות וכן התייחסויות מיניות חוזרות (בלי הצעות) – כמו לדבר על מין עם עובדת? בשני המקרים האלה לא צריך להראות סירוב כאשר מדובר בבוס.
ההגדרה האחרונה היא התייחסות מבזה ומשפילה הנוגעת למינו או מיניותו של אדם, לרבות נטייתו המינית. למשל, להגיד לעובד שהוא הומו. כאן לא צריך מרות וגם לא התייחסויות חוזרות. מספיקה התייחסות אחת מבזה ומשפילה על מנת שהדבר ייחשב להטרדה מינית. מניסיון, מספיקה התייחסות אחת כזו כדי שעובדת תרגיש שאין לה מה לחפש במקום העבודה.
לבתי הדין לעבודה מגיעים מקרים רבים יחסית של תביעות הטרדה מינית על התייחסויות מיניות מבזות ומשפילות. מה שקובע בסופו של דבר בפסיקות זה ההקשר של הדברים. אם בן זוג לשעבר יתבטא באופן חופשי כלפי עובדת שעמו יש או היה לו קשר אינטימי, ייתכן שזה יהיה קטנוני לטעון להטרדה מינית כשהוא מציע הצעות מיניות או מרשה לעצמו לדבר בחופשיות בענייני מין.
על הטרדה מינית אפשר לתבוע מאז אוגוסט 2013 120,000 שקל פיצוי ללא הוכחת נזק. לפני כן עמד הפיצוי על 50,000 שקל. למרבה ההפתעה בתי הדין פוסקים בתביעות אלה סכומים משמעותיים, לעתים מקסימלי. הנה כמה דוגמאות:
ממונה אמר למתלוננת שהיא סקסית, דיבר על המראה המלבב הנשקף מכפתור חולצתה ובמהלך עבודה אמר לה שהוא אינו זקוק לעזרתה, למשל לחברתה הנעימה המפיחה יופי במקום. הוכח שהוא נהג לספר בדיחות מיניות במקום העבודה. בית המשפט העליון קבע כי בהתנהגותו יצר אווירה עוינת במקום עבודתו ולכן התנהגותו מהווה הטרדה מינית, גם אם הדברים נאמרו בצחוק או שחלק מהעובדים לא עשו מזה עניין.
עובד קרא לעובדת “ילדונת” ו”ברבי”, סיפר בדיחות גסות והתבדח עם אחרים על מיניותה לא בנוכחותה. להגנתו טען שעשה זאת מנחמדות ושהוא נוהג לדבר חופשי. בית הדין לעבודה קבע שכאשר עובדים גברים מתבדחים על מיניותה של אחת העובדות אבל לא בנוכחותה ולא ישירות כלפיה –-זו גם הטרדה מינית. במקרה זה נפסקו לעובדת 30,000 שקל.
סכום פיצוי מקסימלי של 50,000 שקל הוטל על מעביד שגלש להנאתו באתרי מין במחשב, הנמצא בעמדת העבודה של העובדת. נקבע שהמעביד בעצם אילץ את העובדת לצפות בתכנים שהיא לא רצתה.
מנהל אמר לעובדת – “גם אם אני אאנוס אותך ואמרוט את שערותייך את לא תדברי עם אף אחד” – האם זו הטרדה מינית מסוג התייחסות מבזה ומשפילה, שכן לכאורה אין פה שום רצון למין. בית הדין קבע כי ההתבטאות באה על רקע רצון הנתבע להבהיר לתובעת את “מיקומה” בסביבה ההיררכית של העבודה ולכן מהווה הטרדה מינית. השימוש במילה אונס הינו שימוש באלימות מילולית, אך אין לקרוא לתוך ההתבטאות איום או כוונה כלשהי לאנוס.
פיצוי של 30,000 שקל נפסק לעובדת שטענה כי יו”ר ועד העובדים אמרה לה – “איזו אשה יפה, כמו יין משובח”, “אתמול הייתי עם אשתי ואני מפנטז עלייך כל הלילה”, “איך בא לי לזיין אותך… האם את במחזור חודשי?”. בית הדין ראה בחומרה את טענת ההגנה של הנתבע כי מדובר באשה שהתנהגה חופשי בענייני מין. בפסיקת גובה הפיצוי התייחס בית הדין לכבודן של הנשים בכלל ולא רק לכבודה של המתלוננת הספציפית.

Ynet | הגנת יתר

מאמר מעניין שבחן את ההשפעה של חוקי העבודה, תחת הכותרת האם הלכנו רחוק מדי. הבעתי את דעתי שאם מותחים חבל   המשך קריאה »

Ynet | הארכת חופשת הלידה: לא ברור מה האריכו

במאמר שפורסם באתר ynet הגבתי להצעת החוק להארכת חופשת הלידה וטענתי שלא צריך להסתנוור מהמילים הארכת חופשת לידה, זו בסך   המשך קריאה »

Ynet | הטרדה מינית בעבודה מדריך לתביעה כספית

במאמר ב-Ynet היצגתי את התיקון לחוק למניעת הטרדה מינית, שהעלה את סכום הפיצוי ללא הוכחת נזק בתביעותך הטרדה מינית מ-50,000   המשך קריאה »

Ynet | מה על ממונה לעשות כדי שהרומן עם העובדת לא ייחשב הטרדה מינית

על מנת להפריך את החזקה, כי קשר בהסכמה בין בעל מרות לבין עובדת הוא הטרדה מינית, על הממונה להראות שמתקיים   המשך קריאה »

גלובס | אז למה תביעה אם אפשר שיימינג

מאמר שכתבתי לגלובס (30.11.15) לאחר התפטרותו של ינון מגל מהכנסת, עקב הפרסומים ברשתות החברתיות.  למאמרים נוספים על הטרדה מינית בעבודה >>   המשך קריאה »

גלובס | מגמות בפסקי דין על הטרדה מינית

למאמר המלא בגלובס מיום 31.1.15>> למאמרים נוספים של עו”ד מיה צחור בעניין הטרדה מינית בעבודה, החוק, פרשנות ופסקי דין>>   המשך קריאה »

דה מארקר | הטרדות מיניות בהייטק

העיתון דה מארקר פירסם כתבת עומק בנושא הטרדות מיניות בהייטק הישראלי. בדף זה אביא ציטוטים עיקריים שלי מתוך תשובות לשאלות   המשך קריאה »

הארץ | אין תועלת באיסור לפטר אחרי חופשת הלידה

באחרונה שינה המחוקק את חוק עבודת נשים והאריך את התקופה שבה אסור לפטר אחרי חופשת הלידה מ-45 יום ל-60 יום.   המשך קריאה »

הארץ | האם אפשר להטיל על חיסיון על שם של תובעים?

מאמר שכתבתי בעקבות פרסום שם התובעת בבית ראש הממשלה חבר הכנסת דוד אמסלם (ליכוד) פירסם ברדיו את שמה של התובעת החרדית מהקומה   המשך קריאה »

הארץ | הממונה, המטריד ודין הפייסבוק

במאמר ב”הארץ” (5.5.13) אני מחדדת את התובנות מפרשת עמנואל רוזן: מקום העבודה לא מתאים לבירור תלונות על הטרדה מינית ועדת   המשך קריאה »

הארץ | התקשורת בפרשת בועז ארד

כמי שעוסקת בתחום יותר מ–20 שנה, אני מודעת היטב לכוח שנמצא בידי מי שעומד מול אדם שמגלה לראשונה, כי מעשים   המשך קריאה »

הארץ | לא כך נאבקים בהטרדה מינית

במאמר ב”הארץ” (1.7.13) אני כותבת על הצעות החוק לתיקון החוק למניעת הטרדה מינית  מאת מיה צחור שטף של הצעות חוק   המשך קריאה »

הארץ | מה אתם רוצים מהשופטת אגסי? בעקבות בירור ההטרדה המינית בחברת פוקס

מאמר ב”הארץ” מיום 28.10.18 בעקבות פרשת בירור ההטרדה המינית בחברה הציבורית פוקס. ההצעה לפרסם דוחות הטרדה מינית בחברות ציבוריות תשתיק   המשך קריאה »

הארץ | מחסום שלוש השנים

מאמר שכתבתי ל”הארץ” (24.5.10) אני מסבירה למה חשוב להאריך את תקופת ההתיישנות בתביעות הטרדה מינית בעבודה מאת מיה צחורהכותבת מנהלת   המשך קריאה »

הארץ | מעדיפות כותרות

מאמר שכתבתי ושפורסם בעמוד הדעות של עיתון הארץ (11.12.11). מאת מיה צחור משה קצב לא אנס, אמרה לי מכרה, מקסימום   המשך קריאה »

הארץ | פיצוי כספי, לא דמי שתיקה

הטרדה מינית היא הנושא היחיד שדבר מקובל ורצוי – הסדר כספי שלא בבית המשפט, בלי תביעות, מקבל כותרת גנאי שאינה במקומה:   המשך קריאה »

הארץ | פרשת ארי שביט: לפני שאתם הופכים אדם לעבריין מין

הארץ, 12.7.18. בכל מקרה שבו נטען להטרדה מינית, התייחסות מורכבת, רגישה ולא נטולת חמלה, שיש בה כבוד לשני הצדדים, אינה   המשך קריאה »

הארץ | שר בלי דין

לעובדת אין כתובת במקום העבודה להתלונן על הטרדה מינית כאשר הבוס הוא שר. ההליך הפלילי לא תמיד מתאים. נניח שבמקום   המשך קריאה »

הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה

עדכון חקיקה יוני 2015כאשר באים עובד או עובד ומתלוננים על יחס משפיל ומתעמר מצד הממונים, צעקות, גידופים, השפלות, אם אין ביטוי   המשך קריאה »

לאשה | הרעת תנאים לאחר חופשת הלידה

כתבה שפורסמה בעיתון לאשה בפברואר 2008 מאת אורית ראובני גפן השנה ימלאו עשר שנים לחקיקתו של החוק שאוסר על פיטורים   המשך קריאה »

סלונה | מילא ורדה בית המשפט לא יותר טוב

מאמרי באתר סלונה בעקבות דבריה של ורדה רזיאל ז’קונט לבחורה שסיפרה על מין ללא הסכמה. אני קוראת על דבריה של ורדה רזיאל ז’קונט לאותה   המשך קריאה »

תקרת הטריאתלון

פוסט אישי, מאי 2014אחרי שעברתי את הגל השלישי, כשמאחוריי ההתנפצויות ומלפניי הים ה”שקט”, זרוע בעשרות נשים המפלסות דרכן בשחיית חזה, מקצתן   המשך קריאה »

הטרדה מינית: מה בין דרישה כספית לסחיטה

במאמר שפורסם ב”הארץ” (25.10.06), שכותרתו “לא כולן שוות 50,000” (הכותרת של עורכי הארץ), הסברתי שדרישה לפיצוי כספי בגין הטרדה מינית,   המשך קריאה »