לפניות

מאמרי באתר סלונה בעקבות דבריה של ורדה רזיאל ז’קונט לבחורה שסיפרה על מין ללא הסכמה.

אני קוראת על דבריה של ורדה רזיאל ז’קונט לאותה פונה שסיפרה לה כי גבר קיים איתה יחסי מין למרות שלא הסכימה. קראתי את כל הציטוטים, בדקתי אם דברים הוצאו מהקשרם, אולי הפסיכולוגית הביאה נקודת מבט שפשוט נשמעת פחות טוב לאוזניים רגישות. אבל לא. הפסיכולוגית לא רק שלא הראתה אמפתיה, אלא היא באמת לא חושבת שזה כזה ביג דיל שאיש כופה על עצמו על אשה.

ואז מחשבתי התגלגלה לאותם סיפורים שאני שומעת בעבודתי על הטרדה מינית בעבודה. מה ורדה היתה אומרת לו שמעה סיפור של אשה שהבוס רוצה, רק רוצה, לשכב איתה, ומאז היא מרגישה שאין לה מה לחפש במקום העבודה הזה, שהיא לא שווה.
קראו עוד:

או אותה עובדת שמנהלת קשר מיני עם הבוס בשעות העבודה, בצידי הדרכים שבהם הם עוברים בדרך ללקוחות, וכשהיא מתרוממת ואומרת לא עוד, אין לה מקום עבודה. לא כי פיטרו אותה, אלא פשוט לא מדברים איתה, לא מזמינים אותה לישיבות, פתאום היא לא נחוצה. כדי למרר חיים של עובדת לא צריך בהכרח פיטורים, גם לא יותר מדי מילים. עדיף לעשות מה שהוא רוצה, היא אומרת, ולא להגיע לקונפליקט הזה שבו אם היא לא מוכנה לשתף פעולה, הוא לא אומר לה אפילו בוקר טוב, היא אויר.

אבל לא ורדה היא זו שמטרידה אותי. ורדה היא מבחינתי הארזים. אזובי הקיר הם השופטים והשופטות, שהם אלה שצריכים לשבת על המדוכה ולהחליט אם מדובר בהטרדה מינית, אם לפסוק פיצוי כספי. וגם שם, בבית המשפט, נופלת לעיתים השלהבת.

האם עובדת שמעדיפה לשתף פעולה עם הבוס, מפלרטוטים ועד קיום יחסי מין, מאשר לא לאבד את מקום העבודה, תוכל לצלוח את בית המשפט? או אשה שלא עובדת כבר שנה וחצי כי מאז שהבוס הצמיד את שפתיו לשפתיה בחדר צדדי, היא עם בוסים גברים גמרה? האם עובדת שנפגעת עד עמקי נשמתה מהתייחסויות מיניות כלפיה מצד ממונה עד שהיא מחליטה לקום וללכת, תוכל לשכנע את בית המשפט כי מגיע לה פיצוי כספי?

מה הבעיה, תאמר לה ורדה, כולה דיבורים. ומה יאמרו השופטים?

החוק ברור, הפסיקה ברורה, כל הדוגמאות שהבאתי הן הטרדה מינית לפי החוק: אסור להציע הצעות מיניות, העובדת לא צריכה להראות סירוב לממונה על מנת שהצעותיו ייחשבו להטרדה מינית, יחסים שהם בין ממונה לעובדת, חזקה עליהם שנעשו תוך ניצול יחסי מרות. פסיקת בית הדין הארצי גם מודעת לקושי של עובדת לבטא את רצונה האמיתי בפני בעל סמכות, ומבהירה כי גם במקרה שבו העובדת היא זו שיזמה את הקשר עם מי שממונה עליה, זה לא מוריד מאחריותו.

אבל אז מגיעה עובדת לבית המשפט והשופט אומר: “לא לנו לחפש בנבכי נפשה של התובעת, בקרבה שאותה היא מבקשת מצד בעלי סמכות שבסביבתה” (השופט טוינה בבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע שדחה תביעה על ניצול יחסי מרות). אז יש חוק, יש פסיקה, אבל בשורה התחתונה מי שקובע הוא אותו שופט.

הטרדה מינית אינה שחור ולבן, מעטות הן כאלה. היא בדרך כלל מארג של קשר, ניואנסים, וכן, היא תוקפת בעיקר את אלה שיש להן בעיה עם סמכות, לפעמים בעיה פשוטה למדי: הן תלויות בממונה לפרנסתן.

אז כאשר קראתי את ורדה התחדדה בי התובנה למה לעיתים מוטב לסיים תביעות על הטרדה מינית בפשרה, בגישור, מחוץ לכותלי בית המשפט, ובלבד שהתובעות לא ייאלצו לתת את הסיפור האישי, הכל כך כואב שלהן, למי שאין לו עניין לשמוע את נבכי נפשן.

Ynet | הגנת יתר

מאמר מעניין שבחן את ההשפעה של חוקי העבודה, תחת הכותרת האם הלכנו רחוק מדי. הבעתי את דעתי שאם מותחים חבל   המשך קריאה »

Ynet | הארכת חופשת הלידה: לא ברור מה האריכו

במאמר שפורסם באתר ynet הגבתי להצעת החוק להארכת חופשת הלידה וטענתי שלא צריך להסתנוור מהמילים הארכת חופשת לידה, זו בסך   המשך קריאה »

Ynet | הטרדה מינית בעבודה מדריך לתביעה כספית

במאמר ב-Ynet היצגתי את התיקון לחוק למניעת הטרדה מינית, שהעלה את סכום הפיצוי ללא הוכחת נזק בתביעותך הטרדה מינית מ-50,000   המשך קריאה »

Ynet | מה על ממונה לעשות כדי שהרומן עם העובדת לא ייחשב הטרדה מינית

על מנת להפריך את החזקה, כי קשר בהסכמה בין בעל מרות לבין עובדת הוא הטרדה מינית, על הממונה להראות שמתקיים   המשך קריאה »

Ynet | מילים שלא מנסות לגעת

ההטרדות המיניות המילוליות, שיש בהן “רק” דיבורים, שאין בהן כוונה להצעה מינית, מתקבלות כמו האחות החורגת של ההטרדה המינית ה”קלאסית”, שבה   המשך קריאה »

גלובס | אז למה תביעה אם אפשר שיימינג

מאמר שכתבתי לגלובס (30.11.15) לאחר התפטרותו של ינון מגל מהכנסת, עקב הפרסומים ברשתות החברתיות.  למאמרים נוספים על הטרדה מינית בעבודה >>   המשך קריאה »

גלובס | מגמות בפסקי דין על הטרדה מינית

למאמר המלא בגלובס מיום 31.1.15>> למאמרים נוספים של עו”ד מיה צחור בעניין הטרדה מינית בעבודה, החוק, פרשנות ופסקי דין>>   המשך קריאה »

דה מארקר | הטרדות מיניות בהייטק

העיתון דה מארקר פירסם כתבת עומק בנושא הטרדות מיניות בהייטק הישראלי. בדף זה אביא ציטוטים עיקריים שלי מתוך תשובות לשאלות   המשך קריאה »

הארץ | אין תועלת באיסור לפטר אחרי חופשת הלידה

באחרונה שינה המחוקק את חוק עבודת נשים והאריך את התקופה שבה אסור לפטר אחרי חופשת הלידה מ-45 יום ל-60 יום.   המשך קריאה »

הארץ | האם אפשר להטיל על חיסיון על שם של תובעים?

מאמר שכתבתי בעקבות פרסום שם התובעת בבית ראש הממשלה חבר הכנסת דוד אמסלם (ליכוד) פירסם ברדיו את שמה של התובעת החרדית מהקומה   המשך קריאה »

הארץ | הממונה, המטריד ודין הפייסבוק

במאמר ב”הארץ” (5.5.13) אני מחדדת את התובנות מפרשת עמנואל רוזן: מקום העבודה לא מתאים לבירור תלונות על הטרדה מינית ועדת   המשך קריאה »

הארץ | התקשורת בפרשת בועז ארד

כמי שעוסקת בתחום יותר מ–20 שנה, אני מודעת היטב לכוח שנמצא בידי מי שעומד מול אדם שמגלה לראשונה, כי מעשים   המשך קריאה »

הארץ | לא כך נאבקים בהטרדה מינית

במאמר ב”הארץ” (1.7.13) אני כותבת על הצעות החוק לתיקון החוק למניעת הטרדה מינית  מאת מיה צחור שטף של הצעות חוק   המשך קריאה »

הארץ | מה אתם רוצים מהשופטת אגסי? בעקבות בירור ההטרדה המינית בחברת פוקס

מאמר ב”הארץ” מיום 28.10.18 בעקבות פרשת בירור ההטרדה המינית בחברה הציבורית פוקס. ההצעה לפרסם דוחות הטרדה מינית בחברות ציבוריות תשתיק   המשך קריאה »

הארץ | מחסום שלוש השנים

מאמר שכתבתי ל”הארץ” (24.5.10) אני מסבירה למה חשוב להאריך את תקופת ההתיישנות בתביעות הטרדה מינית בעבודה מאת מיה צחורהכותבת מנהלת   המשך קריאה »

הארץ | מעדיפות כותרות

מאמר שכתבתי ושפורסם בעמוד הדעות של עיתון הארץ (11.12.11). מאת מיה צחור משה קצב לא אנס, אמרה לי מכרה, מקסימום   המשך קריאה »

הארץ | פיצוי כספי, לא דמי שתיקה

הטרדה מינית היא הנושא היחיד שדבר מקובל ורצוי – הסדר כספי שלא בבית המשפט, בלי תביעות, מקבל כותרת גנאי שאינה במקומה:   המשך קריאה »

הארץ | פרשת ארי שביט: לפני שאתם הופכים אדם לעבריין מין

הארץ, 12.7.18. בכל מקרה שבו נטען להטרדה מינית, התייחסות מורכבת, רגישה ולא נטולת חמלה, שיש בה כבוד לשני הצדדים, אינה   המשך קריאה »

הארץ | שר בלי דין

לעובדת אין כתובת במקום העבודה להתלונן על הטרדה מינית כאשר הבוס הוא שר. ההליך הפלילי לא תמיד מתאים. נניח שבמקום   המשך קריאה »

הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה

עדכון חקיקה יוני 2015כאשר באים עובד או עובד ומתלוננים על יחס משפיל ומתעמר מצד הממונים, צעקות, גידופים, השפלות, אם אין ביטוי   המשך קריאה »

לאשה | הרעת תנאים לאחר חופשת הלידה

כתבה שפורסמה בעיתון לאשה בפברואר 2008 מאת אורית ראובני גפן השנה ימלאו עשר שנים לחקיקתו של החוק שאוסר על פיטורים   המשך קריאה »

תקרת הטריאתלון

פוסט אישי, מאי 2014אחרי שעברתי את הגל השלישי, כשמאחוריי ההתנפצויות ומלפניי הים ה”שקט”, זרוע בעשרות נשים המפלסות דרכן בשחיית חזה, מקצתן   המשך קריאה »

הטרדה מינית: מה בין דרישה כספית לסחיטה

במאמר שפורסם ב”הארץ” (25.10.06), שכותרתו “לא כולן שוות 50,000” (הכותרת של עורכי הארץ), הסברתי שדרישה לפיצוי כספי בגין הטרדה מינית,   המשך קריאה »