6 הגדרות בחוק מהי התנהגות הנחשבת להטרדה מינית:
סחיטה באיומים
מעשים מגונים
הצעות חוזרות בעלות אופי מיני
התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניות
התייחסות מבזה או משפילה
פרסום תצלום
כשעובדת במקום העבודה מרגישה הטרדה, השאלה הראשונה היא האם זו בכלל הטרדה מינית לפי החוק למניעת הטרדה מינית. אם למשל התעלמה מהצעה מינית או שתקה, מדובר בהטרדה מינית? ואם בכלל הסכימה? ואחרי זה אמרה לא?

בית המשפט: בדרך כלל ברור מהנסיבות אם יש להתנהגות אופי מיני. לעתים לא. עם זאת, כפי שנאמר לגבי פיל, אף שקשה להגדיר אותו, כשרואים אותו, אין קושי לזהות אותו.
להטרדה מינית יש שש הגדרות בחוק למניעת הטרדה מינית. לפי הפסיקה, התשובה לשאלה אם התנהגות נחשבת להטרדה מינית תלויה בהקשר של המעשים, בטיב היחסים ומכלול נסיבות העניין, כל מקרה לגופו.
הנה ההגדרות להטרדה מינית וההסברים.
[ סחיטה באיומים
כמשמעותה בחוק העונשין, כאשר המעשה שהאדם נדרש לעשותו הוא בעל אופי מיני.
סחיטה מוגדרת בחוק העונשין כך: המאיים על אדם בכתב, בעל פה או בהתנהגות, בפגיעה שלא כדין בגופו או בגוף אדם אחר, בחירותם, ברכושם, בפרנסתם, בשמם הטוב או בצנעת הפרט שלהם, או מאיים על אדם לפרסם או להימנע מפרסם דבר הנוגע לו או לאדם אחר, או מטיל אימה על אדם בדרך אחרת, הכל כדי להניע את האדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה שהוא רשאי לעשותו, דינו – מאסר שבע שנים; נעשו המעשה או המחדל מפני איום או הטלת אימה כאמור או במהלכם, דינו – מאסר תשע שנים.
דוגמא: יחסי מין תמורת קידום כספי, איום לפרסם תמונות מביכות אם לא מסכימים ליחסי מין.
מעשים מגונים
כמשמעותם בחוק העונשין.
מעשה מגונה לפי ההגדרה הוא “מעשה שמטרתו גירוי, סיפוק, או ביזוי מיני”. החוק למניעת הטרדה מינית מפנה להגדרת מעשה מגונה בחוק העונשין, ששם העבירה היא מעשה מגונה בלא הסכמה. למשל: עובד או ממונה הנוגע בעובדת לשם גירוי מיני או החושף את עצמו בפניה, בלא הסכמתה. אופיו ה”מגונה” של המעשה נובע מהמטרה – “לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים”. זו שאיפה סובייקטיבית בעלת אופי מיני ולא צריך להוכיח תוצאה, אין הכרח להוכיח כי המטרה של “גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים” התממשה.
נשיקה בלחי זה מעשה מגונה?
גירוד איברים מוצנעים? המבחן אם מעשה נחשב ל”מעשה מגונה” לפי החוק למניעת הטרדה מינית, הוא האם מדובר במעשה, “שמטרתו גירוי, סיפוק, או ביזוי מיני”, לשון חוק העונשין. כך שתלונה על גירוד איברים או אפילו נגיעה שאינה מינית (למשל נשיקה בלחי ליום ההולדת) זה לאו דווקא הטרדה מינית. ראו פסק דין שלפיו באדי שוט בפאב זה מעשה מגונה.
שלושה יסודות למעשה מגונה:
מטרה
אי הסכמה
מודעות
גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים.
גם פסיבית, לא במילים.
לסירוב, או עצימת עיניים.
בנסיבות מסוימות גם מעשה הנראה לכאורה תמים, כמו מחמאה, חיבוק או נשיקה, כשהוא לעצמו, יקיים את היסוד ההתנהגותי בהגדרה, אם ההקשר שבו הוא בוצע ומכלול נסיבות העניין שוללים את אופיו התמים.
יסוד נוסף בהגדרה של הטרדה מינית מסוג של מעשה מגונה שלא בהסכמה הוא כי המוטרדת לא הסכימה לעשיית המעשה המגונה. חוסר ההסכמה יכול לבוא לידי ביטוי במילים או בהתנהגות, לאו דווקא בהתנגדות פיזית, בצעקות או בבכי, גם שלילה מילולית של המעשים מלמדת על היעדר הסכמה. בנסיבות מסוימות התנהגותה הפסיבית של האישה אף היא מעידה על היעדר הסכמתה, והכול כאמור בהתחשב במכלול נסיבות האירוע.
היסוד האחרון שיש להוכיחו הוא כי המטריד היה מודע בפועל לכך שהמוטרדת אינה מסכימה למעשיו, או לפחות עצם את עיניו מפני אי הסכמתה.
כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, הטרדות מיניות בעבודה, ייעוץ משפטי וייצוג, גישור, בירור הטרדה מינית במקומות עבודה.
לפניות
הצעות חוזרות בעלות אופי מיני
המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות.
שני תנאים: מדובר בהצעות חוזרות, כלומר לפחות שתי הצעות. התנאי השני שעל האדם המוטרד להראות למטריד, שאינו מעוניין באותן הצעות. הדרך להראות את חוסר העניין צריכה להיעשות, בהתאם לסעיף ההגדרות, במילים או בדרך של התנהגות, ובלבד שלא היה ספק סביר לגבי משמעות ההתנהגות.
שני תנאים שהצעות חוזרות הן הטרדה מינית:
שתי הצעות
אי הסכמה
הפסיקה הדגישה כי חלק מההתנהגויות הנ”ל עשויות להיחשב לחיזור לגיטימי ולכן מותרות ואף לרצויות, אך רק כאשר הן נעשות בהסכמה ובהקשרים המתאימים. משום כך, לעתים, ישנו קושי למתוח את הגבול בין התנהגות בעלת אופי מיני מותרת לאסורה. לכן נקבע כי:
“השאלה אם מעשים מסוימים הם הטרדה מינית פסולה ..או שמא מדובר בהתנהגות לגיטימית שאינה עולה כדי הטרדה מינית, חייבת תמיד להיבחן על פי ההקשר שבו בוצעו המעשים, טיב היחסים בין הצדדים ומכלול נסיבות העניין בכל מקרה לגופו“.
האם הצעה לצאת לבירה זאת הטרדה מינית?
מתי צריך להראות סירוב חד משמעי כדי שההתנהגות של המציע תיחשב להטרדה מינית?
ומה כאשר העובדת לא מגיבה להצעה, מחייכת במבוכה, משתפת פעולה ואפילו יוזמת?
זו עדיין הטרדה מינית?
פוסטים נוספים על הצעות מיניות חוזרות:
חריג: ביחסי מרות
כשמדובר ביחסי מרות במסגרת יחסי העבודה, לא צריך להראות סירוב, כדי שההצעה השנייה תיחשב להטרדה מינית.
אם ממונה מציע הצעה לקיום יחסי מין, זה ייחשב להטרדה מינית רק אם היתה הצעה נוספת. כלומר, צריכות להיות שתי הצעות מיניות לפחות (ולא הצעה מינית בודדת) על מנת שהצעתו תיחשב להטרדה מינית.
פוסטים נוספים על ניצול יחסי מרות בעבודה:
ניצול מרות בעבודה
- רומן אמיתי או ניצול מרות, דיווח והפרדה
- לא בוס ישיר, אבל ניצול מרות מכוח השפעה
- מרות צד פסיכולוגי
- גישור בתיקי מרות
בית המשפט העליון: בעילה אסורה בהסכמה, אונס ומעשי סדום אינם הטרדה מינית
בית המשפט העליון הפך את פסיקת בית הדין הארצי וקבע כי הפגיעות המיניות החמורות יותר – מעשי האונס, מעשי הסדום והבעילה האסורה – אינם מוגדרים כהטרדות מיניות, שכן הם אינם נכנסים בגדרי הרשימה הסגורה של ההתנהגויות שמהוות הטרדה מינית, הנמצאת בקצה התחתון של המעשים המיניים האסורים – הטרדות מילוליות עד מעשים מגונים.
למה הכוונה “הצעות חוזרות”? ומה אם יש רק הצעה אחת לקיום יחסי מין שבעקבותיה העובדת נסה ממקום העבודה?
התייחסויות חוזרות המופנות לאדם המתמקדות במיניותו
כאשר אותו אדם הראה למטריד כי אינו מעוניין בהתייחסויות האמורות.
בדומה לסעיף ההצעות, גם בהתייחסויות חוזרות שני תנאים: מדובר בהצעות חוזרות, כלומר לפחות שתי התייחסויות. התנאי השני שעל האדם המוטרד להראות למטריד, שאינו מעוניין באותן התייחסויות. גם כאן צריכה להביע את חוסר העניין במילים או בדרך של התנהגות, ובלבד שלא היה ספק סביר לגבי משמעות ההתנהגות.
פוסטים נוספים על התייחסויות חוזרות
:
למשל, את מאחרת לעבודה, בטח היה לך לילה סוער. גם כאן כאשר מדובר הממונה, אלו צריכות להיות התייחסויות חוזרות, לפחות שתיים, ואין צורך בתגובה כדי שההתייחסות השנייה תהיה הטרדה מינית. עם עמית לעבודה זה אחרת. צריך להעמיד אותו במפורש על חוסר ההסכמה או אי שביעות הרצון מהתייחסותו המינית.
בדיחות גסות זה הטרדה מינית? ומה בדבר הערות על מיניות? מתי צריך להגיד שזה לא מוצא חן? ומה כאשר הבוס נוהג להסתכל בפורנו בזמן העבודה ומזמין את העובד/ת להציץ במסך?
חריג: ביחסי מרות. לא צריך להראות סירוב
כשמדובר ביחסי מרות במסגרת יחסי העבודה, לא צריך להראות סירוב, כדי שההתייחסות השנייה ייחשבו להטרדה מינית.
התייחסות מבזה או משפילה
המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו לרבות נטייתו המינית.
די בהתייחסות אחת שהיא מבזה או משפילה, כדי לבסס עילה של הטרדה מינית. דוגמא מפסיקת בית הדין לעבודה בתל אביב. ממונה אמר לעובדת בהקשר של עבודה “תקשיבי טוב, גם אני יאנוס אותך ואמרוט את שערותייך את לא תדברי עם אף אחד”. בית הדין האזורי קבע כי אמירה זו מהווה הטרדה מינית.
קיראו עוד על התייחסות מבזה או משפילה
:
התייחסות מבזה או משפילה הסבר
לא כל אמירה גסה ושובניסטית הטרדה מינית
- גסות אחת לא סיבה לפטר
- גידופים מיניים אינם מעשה קונדס
- לא כל התייחסות לנטייה מינית היא הטרדה מינית
- קרא לעובדת זנזונת ישלם 50,000 שקל
פרסום תצלום, סרט או הקלטה
המתמקד במיניותו של אדם, ללא הסכמתו לכך.
תיקון מס’ 10 לחוק למניעת הטרדה מינית (דצמבר 2013) קובע , כי הגדרת “הטרדה מינית והתנכלות” תחול גם על פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם (לרבות עריכה או שילוב של כל אחד מהם, ובלבד שבנסיבות העניין ניתן לזהות את האדם), המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום.
נניח הטרדה מינית, מה עושים? תביעה? תלונה?
מגוון האפשרויות שבחוק לנפגעי הטרדה המינית, תלונה למקום עבודה, משטרה ותביעה כספית, נגד המטריד ונגד מקום העבודה, נועדה לעודד לעמוד על שלהם. וכך לבחור את ערוץ הפעולה שאינו מרתיע ומאיים ומתאים לרצון ולצרכים […]
המשך קריאה על אפשרויות הפעולה במקרה של הטרדה מינית.