דיני עבודה · הטרדה מינית · אפליה · יותר מ־25 שנות ניסיון
דיני עבודה · הטרדה מינית · אפליה · יותר מ־25 שנות ניסיון
עו"ד מיה צצחור
עמוד הבית >> פיטורים אחרי חופשת לידה >> אפליה בעבודה? חכו לפני שאתם מראים למעסיק את החוק
הטרדה מינית תביעה

אפליה בעבודה? חכו לפני שאתם מראים למעסיק את החוק

וגם: אפליה בעבודה עורך דין, מתי לשקול ייעוץ משפטי

בתמצית: פגעו בזכויותיכן? פיטרו אתכן בניגוד לחוקי עבודת נשים? האוטומט זה להראות למעסיק שהוא הפר את החוק. בפוסט זה אני מסבירה שזו טעות: מצבה המשפטי של העובדת לא ישתפר אם תראה למעסיק את ההפרות. אם הייעוץ חינם הזה היה מביא לתיקון, נניח להחזרה לעבודה כרגיל, ניחא. הדבר היחיד שיתוקן זה התנהלות המעסיק, עכשיו הוא ינהג לפי הספר, לפי החוק.

אתחיל עם שתי דוגמאות שכיחות בעולם העבודה של נשים, הראשונה בהריון והשניה בחופשת לידה. העיקרון בשתי הדוגמאות דומה: המעסיק עושה מה שבא לו, לפעמים יודע את החוקים אבל מחליט שהם המלצה בלבד. עכשיו מה עושים.

אבל אני בהריון, אסור לך לפטר

מעסיקה או מעסיקה קוראים לעובדת לשיחה ומודיעים לה על פיטוריה מהעבודה, או נותנים לעובדת זימון לשימוע לפיטורים. בתגובה העובדת אומרת שהיא בהריון. המעסיק אומר שהוא לא מתכוון לבקש היתר ממשרד העבודה, אז מה אם היא בהריון, משום שהחליט על הפיטורים לפני שהודיעה לו על ההריון. גם שימוע לא נראה לו שצריך לעשות, אבל הוא יבדוק. 

אין בעיה תחזרי, אבל זה ל-60 יום

מעסיק מודיע לאשה בזמן חופשת לידה שאין לה מה לחפש במקום העבודה, שהמחליפה מתקתקת עניינים וגם יותר זולה, מה שנקרא הסתדרנו בלעדייך. אבל אם את מתעקשת לחזור, חוקים וכל הבלגאן, את מגיעה לחודשיים, כבר נראה מה נעשה איתך, אולי תעשי לי כמה פרויקטים. רק שתדעי שזה לחודשיים, כי 60 יום אני חייב, אחרי זה שימוע, כי אלו הכללים, והביתה.

שני המקרים האלו הם הפרות לכאורה של חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. אסור לפטר אחרי חופשת הלידה, או להגיד לעובדת תחזרי ל-60 יום ואחרי זה הביתה. גם אסור לשנות לה את התפקיד.

הטעות שהופכת את הקערה המשפטית על פיה

והעובדת? 

מי רוצה לעבוד במקום שלא רוצים אותה, בטח אחרי חופשת הלידה.

בהריון לעיתים אין ברירה. הפיטורים האלה, בפרט אחרי הלידה, כל כך מקוממים שהיא מתרעמת ואז עושה את הטעות שהופכת את הקערה המשפטית על פיה:

אפליה בין עובדים ייעוץ משפטי העובדת מוחה בפני המעסיק על ההחלטה לפטר אותה, או לא להחזיר אותה לעבודה, או לפטר בלי היתר, או לפטר ללא שימוע. אבל אמרת לי שאני חוזרת רק לחודשיים, זה לא חוקי.

המעסיק: אז אמרתי, תחזרי וזהו. רצית שימוע? בבקשה שימוע. אין בעיה, את לא מפוטרת, תמשיכי לעבוד. הנה הכסא החדש שלך.

וכך היא הולכת לאינטרנט, מוציאה חוקים ופסיקות, לפעמים מהאתר שלי, ומראה לו: אתה רואה? אסור! אתה מפר את החוק. והמעסיקה מסתכלת, בוחנת, ואומרת אוקיי, את לא מפוטרת. תחזרי לעבוד, אני לא מפטרת אותך.

מה האלטרנטיבה שאני מציעה? לקחת את הנסיבות, לבדוק, להתייעץ, לראות מה עושים הכי טוב. קודם כל הפסיקה קובעת שעובדת שאומרים לה תוך 60 יום את בחוץ לא חייבת לחזור לעבודה לחודשיים. אז יש אלטרנטיבות חוץ מלתקן את התנהלותו של המעסיק. תביעה כספית, אולי לדרוש שישלם על התקופה שבה אסור לפטר בלי שתעבוד. כי כך קובעת הפסיקה.

או מעסיקים שמפטרים בלי היתר, כך שהעובדת יכולה לתבוע פיצויים עונשיים ושכר עד הלידה. במקרים מסוימים היא בכלל לא צריכה לדרוש לחזור לעבוד כשמפטרים אותה בהריון ללא היתר

אז עכשיו העובדת אמרה למעסיק שמה שהוא עושה לא חוקי. ואחרי ה"ייעוץ" שהמעסיק מקבל מהעובדת הוא מבקש בקשה להיתר של פיטורי אשה בהריון ממשרד העבודה. הכול חוקי. 

וכשבאים אליי לשיחת ייעוץ אני תמיד אומרת, אבל לאחר מעשה, למה אתן יועצות משפטיות של המעסיק? הוא שילם לכן על זה? מה יצא לכן? 

לסיכום: לספור עד עשר לפני שמטיחים במעסיק שמה שהוא עשה לא חוקי. הצעד הזה בדרך כלל לא משפר את מצבה של העובדת, להיפך.

אין קייס ואין עבודה

נניח העובדת מחליטה שהיא לא רוצה לחזור לעבודה אחרי חופשת לידה, גם כי היא כבר נפגעה מהמהלך וגם כי הקריאה שלו לחזור אחרי חופשת הלידה היא מס שפתיים. לכי תוכיחי שהמעסיק אמר לך שזה לחודשיים. המעסיק כבר חכם יותר והוא יכתוב לה שחור על גבי לבן לחזור לעבוד. 

נכון שהדבר הכי טבעי זה להראות למעסיק שהוא הפר את חוקי העבודה, שמה שעשה לא חוקי. ואני אומרת, בטרם מעשה: להתאפק, זו טעות! אם הנפנוף הזה בחוק היה מביא להחזרת דברים לקדמותם, לכך שהגלגל יחזור לאחור ועכשיו העובדת תחזור לעבודתה אחרי חופשת הלידה באותו תפקיד, המחליפה תשוב אל מקומה, הייתי יכולה להבין את הייעוץ-חינם הזה. אבל בדרך כלל זה לא כך. המעסיק פשוט מתקן את דרכיו, נוהג לפי הספר, והעובדת תמצא את עצמה, במוקדם או במאוחר, מפוטרת, או במצב משפטי הרבה יותר מסובך, כלומר יותר נוח למעסיק.

אז אין קייס, ואין עבודה, אבל יש ייעוץ משפטי למעסיק, שלא הועיל במאום לעובדת. 

עדיף ללכת לייעוץ משפטי שבו העובדת תראה איך היא מיטיבה את זכויותיה היא ולא של המעסיק.

אפליה בעבודה עורך דין ייעוץ משפטי

הייעוץ המשפטי נועד בראש ובראשונה לבחון מהי העילה המשפטית הרלוונטית בנסיבות העובדתיות האישיות. חשוב לקרוא ולהבין, אינפורמציה ברשת לא חסר. אבל מומלץ להתייעץ לפני שעושים מעשה, בעיקר כדי להבין את הסיטואציה בנסיבות האישיות. בודקים את הראיות, את נתיב הפעולה הנכון בנסיבות העניין לפי המטרות והצרכים של האדם שפונה.

ייעוץ משפטי פיטורים בהריון אחרי חצי שנה, בהליך היתר לפיטורים במשרד העבודה

במקרה של פיטורים בהריון. אם המעסיק הגיש בקשה למשרד העבודה לפיטורי עובדת בהריון אחרי 6 חודשים בעבודה, אפשר ללכת לייעוץ משפטי כדי לבחון מהן הטענות שיכולות להשפיע על החלטת משרד העבודה ולהשאיר את העובדת במקום העבודה. בייעוץ המשפטי אצל עו"ד פיטורים בהריון בודקים אילו טענות רלוונטיות בהליך קבלת היתר לפיטורים בהריון ומה להדגיש בשימוע במשרד העבודה. 

לעיתים עובדת חושבת שאין לה בכלל קייס, ובייעוץ המשפטי מתברר שיש לה טענות לא רעות לטעון כדי לשמור על מקום העבודה בהריון.

בייעוץ המשפטי מחליטים האם צריך גם סיוע בניסוח מכתב למשרד העבודה או שהייעוץ המשפטי וההכוונה מספיקים.

ייעוץ משפטי פיטורים בהריון לפני 6 חודשים בעבודה

במקרה של פיטורים בהריון לפני חצי שנה בעבודה. לפעמים מדובר בפיטורים שהם אפליה פסולה, שההריון הוא הסיבה לפיטורים.
האם יש קייס?
יש הוכחות לאפליה בעבודה?
מה סיכויי התביעה?
למה אפשר לצפות בנסיבות של המקרה?
את זה מבררים בייעוץ משפטי. אחרי הייעוץ המשפטי אפשר להחליט אם ממשיכים לתביעה. או לפחות למכתב למעסיק.

פיטורים בהריון

בעניין פיטורים בהריון ובכלל, לעיתים מכתב של עורכי דין הוא שיעשה את העבודה, ולפעמים צריך רק ליווי שקט מהצד, הכול לפי הנסיבות.

וגם אם נניח יש קייס משפטי, סיכויי התביעה גבוהים, לא לכולם זה מתאים. צריך לבחון מהי הדרך המתאימה ביותר להשיג את המטרה.

בדרך כלל אני מציעה להתייעץ לפני שנוקטים בפעולה על מנת שלא לעשות טעויות בדרך. למשל, עובדת המסבירה למעסיק שלה למה הוא הפר את החוק כאשר פיטר אותה בהריון, תתקשה אחר כך להשיג ראיות להוכחת טענותיה.

ייעוץ משפטי עו"ד פיטורים אחרי חופשת לידה

פיטורין אחרי חופשת לידה

אותו דבר גם בפיטורים או הרעת תנאים לאחר הלידה. 

המעסיק מפטר או לא מחזיר לעבודה או אומר תחזרי ל-60 יום ואחרי זה את מפוטרת, או מחזיר לעבודה בתפקיד אחר, או מעדיף את המחליפה – בכל הסיטואציות האלה כדאי ללכת לייעוץ משפטי לפני שאומרים למעסיק שמה שהוא עושה לא חוקי. 

לסיכום, אם נעשה עוול, המעסיק פעל בניגוד לחוק, אם אתם מתלבטים, אם יש תחושה של אפליה, הטרדה מינית וכיו"ב, אתם יכולים לכתוב לי כמה מילים במייל. אני אראה אם בכלל יש מקום לייעוץ ואז נוכל לקבוע.

לפונים ולפונות לתיאום פגישה אני מבהירה: הייעוץ המשפטי, הנכון לנסיבותיו של המקרה הספציפי, ניתן בתשלום בפגישה במשרדי בקיבוץ גליל ים בהרצליה. התיאום נעשה ישירות איתי. מובהר כי השימוש באתר, כמו גם הפנייה אליי, בכתב או בשיחה טלפונית, לצורך בירור כללי, בדיקת אפשרות להגיע לפגישת ייעוץ או תיאום פגישה, אינם מהווים ייעוץ משפטי ואינם יוצרים יחסי עורך דין–לקוח. אינני נותנת ייעוץ "ראשוני", לא במייל ולא בטלפון.

פוסטים נוספים בנושא

עוד פוסטים על אפליה בעבודה

תמונה של כותבת האתר עו"ד מיה צחור

כותבת האתר עו"ד מיה צחור

ניסיון של יותר מ-25 שנה בתביעות אפליה בעבודה, הטרדות מיניות בעבודה. ייצוג משפטי בבתי הדין לעבודה, ייעוץ משפטי .

אודות

יצירת קשר

לתיאום ייעוץ משפטי השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם. אפשר במקביל להשאיר פרטים בוואטסאפ.

 

פוסטים נוספים בנושא