זכאות לדמי אבטלה בעקבות התפטרות לצורך טיפול בילד
ככלל, עובדת המתפטרת לצורך טיפול בילד זכאית לפיצויי פיטורים – אך לא לדמי אבטלה. ואולם, אם העובדת עבדה בטרם הלידה עד שעות הערב ועכשיו היא מבקשת לקצר את יום עבודתה לשעות עבודה רגילות ומקום העבודה לא מאפשר זאת – התפטרותה תיחשב לפיטורים גם לצורך קבלת דמי אבטלה מן המוסד לביטוח לאומי. רצוי להצטייד במכתב המאשר שלא היתה אפשרות לעבוד בשעות נוחות.
זכותה של אם לדמי אבטלה, כשהיא מעוניינת לעבוד בשעות הנוחות לאם
פסיקת בית הדין לעבודה קובעת כי לא כל תשובה שלילית מצד מחפש עבודה להצעת עבודה היא בגדר סירוב. הדבר תלוי בנסיבות, כשהשאלה היא האם נהג האדם כמחפש עבודה ולא כמי שסומך על כך שבאין עבודה יקבל דמי אבטלה. בשני פסקי דין שייצגתי באחרונה התחשב בית הדין לעבודה בנסיבותיה המיוחדות של אם, לעניין סירובה לעבוד בשעות עבודה שאינן מתאימות לאם. כלומר, בית הדין קבע כי אי הסכמה מצד אם לעבוד בשעות לא שגרתיות, לא ייחשב "סירוב", והמובטלת תוכל לקבל דמי אבטלה.
אם שמסרבת לצאת מהבית ב–5 וחצי בבוקר
שירות התעסוקה הציע לאם לשתי בנות קטנות, אחות במקצועה, עבודה המתחילה בשעה 6 וחצי בבוקר. אותה מובטלת אמרה שלצורך התייצבות בשעה זו היא צריכה לעזוב את הבית בשעה 5 וחצי בבוקר. שירות התעסוקה רשם לה "סירוב" והיא לא קיבלה דמי אבטלה. המובטלת עירערה באמצעותי לבית הדין. בפסק הדין נקבע כי המערערת לא נענתה להצעת העבודה לא בשל חוסר רצונה לעבוד אלא בגין אי יכולתה לצאת בשעה כה מוקדמת לעבודה כשהיא מטופלת בשתי בנות שהקטנה בהן היא בת ארבע. שירות התעסוקה הגיש ערעור לבית הדין הארצי לעבודה והערעור נדחה.
(תיק עב' 4937/01 דליה שוקרון – שירות התעסוקה)
אשה אחרי לידה שרוצה לעבוד לפי שעות המעון
שירות התעסוקה היפנה את דבורה ברויטמן, אם לתינוקת, לעבודה בשעות 8 – 17. ברויטמן טענה שהיא אינה יכולה לעבוד אחרי השעה 4 משום שהיא צריכה לאסוף את בתה מהמעון עד השעה 16:30 לכל היותר. שירות התעסוקה רשם לה סירוב. בערעור שהיגשתי קבע בית הדין אין לראות באי הסכמתה לעבוד עד השעה 5 "סירוב" והיא זכאית לדמי אבטלה.
(תיק עב' 910014/99 דבורה ברויטמן יהב – שירות התעסוקה).