עד ליום 1 בינואר 2012 היתה ההתיישנות על תביעות מכוח למניעת הטרדה מינית – שלוש שנים בלבד. הגבלת ההתיישנות בתביעות הטרדה מינית לשלוש שנים היקשתה על נפגעות הטרדה מינית להגיש תביעה. רבות מהפונות לייעוץ על הטרדה מינית עושות זאת זמן רב לאחר האירועים. בעמוד זה אסביר מה המשמעות של שינוי תקופת ההתיישנות למתלוננות או תובעות על הטרדה מינית בעבודה – לשבע שנים.
כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, הטרדות מיניות בעבודה, ייעוץ משפטי וייצוג, גישור, בירור הטרדה מינית במקומות עבודה.
לפניות
ממתי “סופרים” התיישנות על מעשי ההטרדה המינית או ההתנכלות
תקופת ההתיישנות על מעשי ההטרדה המינית או ההתנכלות נמדדת לא מיום סיום יחסי העבודה או ממועד אחר, אלא “מיום שנוצרה העילה” ועד ליום הגשת התביעה האזרחית לבית הדין האזורי לעבודה.
הטרדה מינית או התנכלות שקרו שלוש שנים לפני 31.12.11
אירועים אלה של הטרדה מינית התיישנו ביום 31.12.11, לפי תקופת ההתיישנות הקודמת שהיתה שלוש שנים. כלומר, שינוי תקופת ההתיישנות בחוק למניעת הטרדה מינית לשבע שנים אינו מקים לתחייה אירועים של הטרדה מינית שלפי החוק התיישנו לפני התיקון. זאת לנוכח ההלכה הפסוקה שלפיה אין להחיל הארכת תקופת התיישנות באופן רטרואקטיבי: כאשר תקופת ההתיישנות לפי החוק טרם התיקון היתה קצרה יותר מאשר בעקבות התיקון, אין להחיל את תקופת ההתיישנות המוארכת באופן רטרואקטיבי.
הטרדה מינית או התנכלות במשך השלוש שנים לפני 31.12.11 (31.12.08-31.12.11)
בעקבות התיקון לחוק למניעת הטרדה מינית תקופת ההתיישנות לגביהם הוארכה לשבע שנים.
אירועי הטרדה מינית והתנכלות שחלקם התיישנו וחלקם לא
כלומר, חלקם קרו שלוש שנים לפני 31.12.11 וחלקם לאחר מכן. לדוגמא: הצעה מינית שהוצעה לפני ההתיישנות, ובעקבותיה התנכלות (למשל פיטורים) שעדיין לא התיישנה. או: הצעות חוזרות המהוות הטרדה מינית אחת: הצעה אחת התיישנה וההצעה שאחריה, המקימה למעשה את עילת ההטרדה המינית, לא התיישנה.
לפי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, אם מדובר בפגיעה מצטברת ונמשכת בתנאי העבודה, בקידום בעבודה, ייתכן שהאירועים יהוו אירוע אחד של הטרדה מינית והתנכלות, לצורך בחינת ההתיישנות לפי החוק למניעת הטרדה מינית. או למשל כאשר מדובר בהתייחסויות מיניות חוזרות היוצרות מסכת אחת של הטרדה מינית, או הטרדה מינית והתנכלות. צריך לבדוק כל לפי נסיבותיו.