תוכן עניינים
מה פתאום זה הטרדה מינית? אין לי שום כוונה מינית כלפיה
הטרדות מיניות הן לא רק כוונה מינית. גם התייחסות מינית ללא רצון לקשר מיני יכולה להיחשב הטרדה מילולית בעבודה. בפוסט זה דוגמאות של הטרדה מינית מילולית ומה קבעו פסקי דין. כשאני כותבת מכתב למעסיק או מנהל בתלונה על הטרדה מילולית מצד מנהל כלפי עובדת, משום שבישיבה של עובדים אמר לה שהיא מזכירה לו את המקצוע העתיק בעולם, אני נתקלת בהפתעה גמורה, שלא לומר תימהון.
זה אולי ניבול פה, דיבור לא במקום, אבל מה פתאום הטרדה מינית, הם אומרים. מניסיוני ההטרדות המיניות ה"פופולריות" הן אלו שיש בהן רק מילים, שהן לא הצעה מינית בהכרח, ללא כוונה מינית. הטרדות מיניות מילוליות הן לא רק רצון לקשר מיני, כשצד אחד מעוניין והאחר לא. ישנן אמירות שהן הטרדה מינית גם ללא כוונה מינית כלפי האחר.
הטרדה מינית הגדרה: התנהגויות הנחשבות להטרדה מינית
סוגי הטרדה מינית ומה אפשרויות הפעולה במקרה של הטרדה מינית
דיבור מיני בוטה האם זו הטרדה מינית
ביטוי מיני שפוגע אובייקטיבית בכבודן של נשים ייכנס להגדרה של
הטרדה המינית המילולית לא בהכרח פנייה ישירה למוטרד
למונח "התייחסות" הגדרה רחבה, למשל: תמונות פורנו התלויות על הקיר, או עובד המראה לעובדת סרטי פורנו. התייחסות המתמקדת במיניות יכולה להיות גם פיסית, לא רק מילולית. למשל: חיבוק, תפיסת ידיים, כריכת יד מסביב לצוואר, ניסיון לנשיקה. גם אם האמירה המטרידה (בדיחות, הערות) לא מופנית ישירות למוטרד – זו הטרדה מילולית.
דוגמאות: עובד מספר בדיחות גסות במקום העבודה. עובד רואה להנאתו סרטי פורנו ועובדת עוברת ליד המחשב שלו ורואה את הסרטים הללו. העובד לא כיוון את הבדיחות או הסרט ישירות אליה. צחקוקים בין העובדים על מיניותה של עובדת אחרת, בנוכחות המוטרדת אך לא ישירות כלפיה.
הטרדה מינית מילולית: למה צריך אמירות חוזרות?
"אלמנט ה"חזרה" שבהגדרה של הטרדה מינית נועד להתגבר על מצב של פליטת פה חד פעמית אשר יכולה להיאמר בהיסח הדעת או אפילו מתוך כוונה. אמירה חד-פעמית בעלת אופי מיני נחשבת בעיני החוק כאירוע מקרי שיש ממנו חזרה, ולכן היא נסלחת ולא נחשבת להטרדה מינית.
- הצעות מיניות חוזרות. קיראו »
- התייחסויות מיניות חוזרות
- אמירה מבזה. קיראו »
- קרה לפחות פעמיים
- סירוב, התנגדות לאמירה
- (ביחסי מרות גם בלי סירוב)
- אמירה אחת.
- התנגדות אינה תנאי
- (יחסי מרות לא רלוונטי)
דוגמאות להטרדה מינית מילולית
הדוגמאות להטרדה מילולית או ליתר דיוק להתייחסות המתמקדת במיניות, כלשון החוק, לקוחות מפסקי דין או מתיקים שניהלתי.
אני יכול לחמם אותך בלילה? בית הדין קבע שזו הטרדה מינית גם אם העובדת אמרה לפני כן שקר לה.
תשלחי לי תמונות, תגידי בוקר טוב, בואי לארוחת בוקר ביום ששי. בית הדין קבע שמנהל מבקש מעובדת לשלוח לו תמונות מהחופשה ומילותיו "יפהפייה" "מדהימות" ו"נסיכה יפה מאוד", הן הטרדה מינית. בפסק הדין נקבע שהצעות המנהל לעובדת ללכת איתו לארוחת בוקר ביום ששי, שבו אינה עובדת, "או למקום אחר שנוח לה בו" – הן הטרדה מינית מסג הצעות מיניות חוזרות. טענות הנתבע כי זה סגנון הדיבור הרגיל שלו ושהמילים אינן חורגות מיחסי עבודה תקינים, נדחו.
מנהל תולה תמונות פורנו במשרד. בית הדין קבע כי מנהל שגולש באתרי פורנו באינטרנט, במחשב הנמצא בעמדת העבודה של העובדת ובעצם מאלץ אותה להתבונן בתמונות שאינה רוצה לראותן, מבצע הטרדה מינית. גלישה באינטרנט לאתרי סקס נכללת בתוך המונח "התייחסות". לא חייבים פניה ישירה, זו יצירת סביבת עבודה עוינת.
מרצה משתמש באמירות גסות בעלות אופי מיני שיכולות להשפיל נשים. בית הדין קבע כי שימוש באמירות מיניות משפילות כלפי נשים שפוגעות בכבודן, יש לראותן כמופנות כלפי כל אדם שלמינו או למיניותו התייחס הביטוי והוא נוכח בעת השמעתו.
"אני בגיל העמידה עומד כל הזמן"
שיחות על מין בין שוטרים במקום העבודה בנוכחות התובעת.
הנתבע סיפר כל הזמן בדיחות גסות כולל על ויאגרה.
נצמד לתובעת מאחור, תוך שהוא כאילו חונק אותה ומצמיד את פניו לצוואר להריחה.
בשעת נסיעה הנתבע החזיק את ידה של העובדת תוך תנועות מעל איבר מינו, תוך שהוא משמיע קולות כאילו הוא בא על סיפוקו (וצוחק).
בית הדין קבע על הדברים הנ"ל: כדי לבחון את משמעות האמירות האם הן הטרדה מינית, יש לשים לב לנסיבות וההקשר, מבחינת הזמן, המקום ויתר הנסיבות. הדברים לא נאמרו לעובדת כדבר שטות באמצע מסיבת חברים, או כשעשוע תמים בין בני זוג. הדברים נאמרו בסביבת העבודה, במהלך העבודה ובמסגרת פגישת עבודה שגרתית. זהו הקשר המנותק כליל מהזמן, המקום והנסיבות שבהם נאמרו.
"כדאי לך לנסות כלי של אסיאתי…את לא יודעת מה את מפסידה…להם יש הכי גדול". בית הדין קבע שזו הצעה משפילה שהופכת את העובדת לאובייקט מיני. גם המעשים הפיזיים הנ"ל עולים כדי הטרדה מינית בהתאם לסעיף ההגדרות של התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניות.
"איזה יפה את היום; את יפהפייה; איזה מנוצנצת את היום", עם מבטים שגרמו לעובדת מבוכה, "איך לבחורה צעירה כמוך קר".. "תסתובבי – תראי את השמלה"
בית הדין קבע שאלו אמירות לא ראויות במישור המשמעתי במקום העבודה, אך אינן מהוות הטרדה מינית.
הטרדה מינית מילולית זה רק מילים?
התייחסויות מיניות חוזרות הנחשבות להטרדה מילולית כוללות גם מעשים פיזיים. למשל חיבוק, תפיסת ידיים, כריכת יד מסביב לצוואר, ניסיון לנשק, אולי נשיקה בלחי. למרות שמדובר בהתנהגויות פיזיות, הן עשויות להיחשב בהקשרים מסוימים הטרדה מינית של "התייחסויות חוזרות" או "הצעות חוזרות" המתמקדות במיניות, הנקראות הטרדות מילוליות.
מחמאות על המראה הן הטרדה מינית?
300,000 שקל פיצוי לעובדת על סביבת עבודה של הטרדה מינית מילולית
מזכירה רפואית בבית חולים עבדה תחת מנהל במשך כ-8 שנים. המנהל שיתף את העובדת בחייו האישיים, יחסיו עם אשתו, סיפר שלוקח ויאגרה, שיתף בחוויות מיניות, שאל את העובדת על יחסי המין שלה ובאופן קבוע היו על מסך המחשב שלו תמונות פורנו. המזכירה התפטרה והגישה תביעה לפיצוי כספי נגד המנהל ונגד בית החולים.
בפסק הדין נקבע:
הטרדה מינית היא גם יצירת סביבת עבודה עוינת החושפת את העובדת בניגוד לרצונה להערות ולהתייחסויות מילוליות באופן שפוגע בכבודה. העובדת הייתה בבחינת "קהל שבוי" לדיבור המיני של המנהל והיא לא יכלה להימנע מהאזנה להן, ובכך יש ניצול של יחסי מרות. המנהל ניצל את העובדת לטובת הנאתו האישית, כאשר כפה עליה דימוי מיני כאובייקט שנועד לשרתו. לעיתים הפוגע פועל מחוסר ביטחון וכדי להקשות על הנפגעת להתקדם מקצועית. בהטרדה מינית מילולית המנהל פועל להקטין אותה ולפגוע בתחושת הביטחון שלה במקום העבודה.
זו הטרדה מינית גם בלי כוונה מינית
המנהל טען שבית הדין הושפע מהשיח הציבורי משום שהתנהגותו לא נחשבת להטרדה מינית לפי החוק למניעת הטרדה מינית. זה לא ניצול מרות כי לא היתה לו כוונה מינית כלפיה. בית הדין דחה את טענתו כי מאחר שדבריו לא הופנו ישירות לעובדת זו לא הטרדה מינית.
הטרדה מינית מילולית תוך ניצול מרות בעבודה
בית הדין דחה את הטענה כי אין מדובר בניצול יחסי מרות, כי לא היתה מצידו דרישה מינית והוא לא ניסה להשפיל אותה. אמנם המנהל לא דרש טובת הנאה מינית אבל זו אינה הדרך היחידה ללמוד על ניצול מרות. המסקנה שהמנהל ניצל מרות נשענה על התפקיד המרכזי שמילא ובהיעדר הדדיות מצד העובדת: היא לא הגיבה לאמירותיו בדבור משלה בנושא מיני, לא סיפרה לו על חוויותיה המיניות, לא החזירה בדיחות גסות, לא הראתה לו תמונות עירום.
הדומיננטיות של המנהל באותם אירועים אל מול הפסיביות של העובדת הושגה בעיקר משום תפקידו הרם והשפעתו על העובדת. למעשה, העובדת הייתה בבחינת "קהל שבוי" לאמירות המיניות של המנהל והיא לא יכלה להימנע מהאזנה להן, ובכך יש ניצול של יחסי מרות.
נדחתה טענת המנהל שהדברים נאמרו במסגרת 'יחסי החברות' שלו עם העובדת. אם זה היה נכון היינו מצפים להדדיות או לפחות לתגובות חיוביות. אדרבא, העובדת הביעה לא פעם סלידה וגועל מהתבטאויותיו של המנהל וניסתה לחמוק משיחות עמו שעשויות לגלוש לתכנים מיניים שהפריעו לה.
האמירות מהוות הטרדה מינית גם אם לא עסקו במישרין במיניותה של העובדת.
התבטאויותיו הרבות של המנהל אשר נפרשו על פני שנות עבודה רבות הטרידו את העובדת ופגעו בכבודה כאדם, כאשה וכעובדת ולכן מצדיקות חיוב בפיצוי משמעותי.
אכן דרך המלך במקרה של אירועי הטרדה מינית היא פסיקת פיצוי עצמאי בגין כל עוולה עצמאית של הטרדה מינית. עם זאת בנסיבות חריגות בבוא בית הדין לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק בגין אירועים נפרדים המהווים מסכת נמשכת של הטרדה מינית, כמו במקרה שלפנינו, לצבר האירועים כשלעצמו יש משקל בקביעת שיעור הפיצוי.
איך מביעים חוסר עניין או סירוב להטרדה מינית מילולית
חוסר עניין לא רק באופן מילולי אלא בשפת גוף, לדוגמא תימהון או עזיבה פיסית של המשרד. ומה אם העובדת שתקה? קפאה? חשה אי נוחות? חייכה ממבוכה?
ההתנגדות להטרדות מילוליות לא חייבת להיות אקטיבית. החריג לכלל שצריך להראות סירוב: ביחסי מרות בעבודה. אותו סירוב יכול להיות גם דרך צד גימל, בכתב או בעל פה. ואם העובדת חוששת שההצעות יחזרו, כדאי שתהיה לה הוכחה לסירוב.
מתי "הצעה בעלת אופי מיני" היא הטרדה מינית?
כאשר בוחנים מהי הטרדה מינית אסורה, צריך לבדוק את ההקשר והנסיבות, ויכול להיות שגם הצעות שנשמעות תמימות, ההקשר שלהן מיני. באה לקפה? רוצה בירה? נרד היום יחד לארוחת צהריים? אלו למשל הצעות שאינן בעלות תוכן מיני.
הצעה "מנומסת", לא בוטה, לקשר מיני, למשל: "אני רוצה שתהיי חברה שלי" ומה עם "בואי נתחתן"? האם זו אמירה מינית?
טענת הגנה נפוצה בתביעות הטרדה מינית: התובעת פלרטטנית, פרובוקטיבית, אוהבת לדבר על מין
עובדת תבעה רופא על הטרדה מינית והרופא טען להגנתו שהעובדת יש לה היסטוריה של נגיעות, שהיא פלרטטנית, פתיינית, נדבקת ומתחככת. גם עובדים אחרים העידו כך. בית הדין: התנהגות העובדת אינה קובעת בשאלה האם הרופא ביצע הטרדה מינית כלפיה. התנהגות "מתירנית" או "משוחררת" אינה יכולה להוות צידוק או הגנה לטענה של הטרדה מינית.
בתביעה אחרת של מלצרית נגד מנהל מסעדה, שהציע לעובדת לגור בדירתו ולקיים עימה יחסי מין, טען המנהל כי העובדת היתה מינית מאד, פרובוקטיבית בענייני מין ומדברת גסויות. בית הדין קבע שגם אם שהמתלוננת אהבה לדבר על ענייני מין, אין בדיבורים האלה כדי לאותת לנאשם שהיא מסכימה להתנהגות מטרידה כלפיה או להצעה מינית מגונה.
לבוש חושפני של העובדת האם רלוונטי בשאלה האם היתה הטרדה מינית?
העובדת נהגה ללבוש חצאיות קצרות ולשים ליפסטיק אדום. בית הדין קבע כי צורת לבוש או סגנון התנהגות אינם מהווים הסכמה להטרדה מינית ואינם גורעים מחובת המעסיק למנוע הטרדה מינית ולספק סביבת עבודה מוגנת.
לא כל אמירה בוטה ושובניסטית היא הטרדה מינית
פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (אוגוסט 2016) עסק באמירות של מנהל כלפי עובדת וקבע כי הן אמירות לא הולמות שראוי שלא ייאמרו במערכת יחסי עבודה אבל אינן עולות כדי הטרדה מינית. התובעת, מזכירה במשרד ממשלתי, טענה כי המנהל אמר לה את האמירות הבאות: תעשי סיבוב שנראה את היופי שלך. איזה יפה את היום, את יפהפיה, איזה מנוצנצת את היום; את בחורה פשוט יפה. את כמו חמצן בשבילי. אני מחכה כל יום להגיע לעבודה כדי לראות אותך. "לא ברור לי איך לאשה כמוך קר".
בית הדין קבע כי אלו אמירות לא הולמות, ראוי שלא ייאמרו במערכת יחסי העבודה, אבל הן אינן עולות כדי הטרדה מינית וראוי שיטופלו במישור משמעתי בלבד. לא הוכחה קונוטציה מינית. ביחס לאמירה שבה הנתבע הודה כאילו הוא חנוק בלעדיה, או כדברי התובעת – "את כמו חמצן בשבילי", נקבע שהדברים נאמרו בקשר להיעדרויותיה הרבות ולנזק שהן מביאות, ולא הוצגה ראיה כי מדובר בקונוטציה מינית.
האמירה "איך לבחורה צעירה כמוך קר" – שוביניסטית ולא ראויה
בהתייחס לאמירתו הנוספת של הנתבע – "איך לבחורה צעירה כמוך קר". בית הדין קבע כי במערכת יחסי עבודה בכלל, ובפרט במערכת יחסים שבה יש כפיפות, אין מקום לאמירה מסוג זה. זו אמירה שוביניסטית בלתי ראויה, אלא שבנסיבות העניין (סביב הדלקת מזגן) יש לסווגה כאמירה בלתי הולמת ולא כהטרדה מינית.
הגם שניתן לחלוק על הסגנון בו המשתמש הנתבע ולהבין מדוע כל אחד משני המשפטים עשויים להביך את השומעת הסבירה.
פסק דין: גידופים מיניים אינם "מעשה קונדס"
עובד חברת לובלינסקי הוכיח שעובד אחר בשם שי הטריד אותו באמירות וההתנהגויות הבאות:
"בוא תמצוץ לי – אני אשפוך לך על הפנים". הוציא את איבר מינו ואמר לתובע: "בוא אני אשפוך לך על הפנים"; במקרה אחר שי שפך שמן על גזר ואמר לתובע: "קח, תן לאשתך"; שי השאיר לתובע פתק עם גזר ובפתק כתב: "תדחוף לאשתך שתיהנה מזה מתנה ליום הולדת שלי".
שי שם זרע שלו בתוך כוס וכתב לתובע פתק שמדובר ב"משקה אלים מגופו של שי – תבלע אותו".
באחת מהתקריות, לקח שי את הכובע של התובע והרטיב אותו בכדי שהתובע לא יוכל לחבוש אותו. שי גם צייר על תמונות השייכות לתובע אשר תלו בחדר העבודה שלו. שי כתב לתובע פתקים רבים הכוללים ניסוחים בעלי אופי מיני מטריד, בוטים אלימים, אך הבעלים של הנתבעת קרע אותם, למרות שלטענת התובע, הוא ביקש ממנו לשמור אותם.
עקב תלונת התובע, הוא הועבר לחנות אחרת ופוטר בשל סירובו לעבוד במחיצת המטריד.
כשהמעסיק ביקש להעביר גם את המטריד לשם, התובע התקשה לטענתו לשאת את מסכת ההטרדות ושיתף בכך את רעייתו, אשר פנתה להנהלה. התובע הועבר לעבוד בחנות אחרת של הנתבעת. הריחוק הפיסי עשה את שלו עד שהנתבעת הודיעה לתובע שבכוונתה להעביר את שי לעבוד באותה חנות אליה הוא עצמו הועבר קודם לכן.
טענת הגנה: המטריד הוא איש משפחה למופת, בכלל לא הומו
הנתבעת הכחישה את ההטרדה המינית בטענה שהמטריד הוא "איש משפחה למופת, אב לילדים, ללא נטיות מיניות כלשהן כלפי גברים, וביצע את מעשה הקונדס האמור בתגובה להטרדות מצד התובע ובשעת כעס, מתוך מטרה לגרום לתובע להפסיק את הטרדותיו".
טענות המעסיק נגד הטרדה מינית חסרות בסיס, מקוממות, "לא פחות מאנכרוניסטיות"
הנחותיה ותובנותיה של הנתבעת ביחס לאופן שבו אדם שהותקף מינית אמור להתנהג, נדחו בהיותן חסרות כל בסיס ובהיותן לא פחות מאנכרוניסטיות. להלן מספר דוגמאות נבחרות מסיכומיה של הנתבעת:
עובדה שלא זכר אם היו אנשים בסביבה, מי שהותקף יזכור אם היו חילופי דברים.
לא הביא ראיה והיה ידוע כמקליט.
עובדה שלא התלונן במשטרה.
לו היה דובר אמת כל העובדים היו יודעים.
צופה שיצעק ויגיב בסערת רגשות, לא ייתכן שאיש לא שמע או ראה, לא ייתכן שמצלמות האבטחה לא קלטו.
והטענה המקוממת ביותר: הואיל ושי אינו בעל נטיות מיניות הומוסקסואליות, הרי שגם אם ל"מעשה הקונדס" יש לכאורה אופי מיני, הדבר אינו מתאים להטרדה מינית בהקשר ליחסים שבין שני גברים בעלי אותה נטייה מינית, אלא לחילופי דברים בין שני גברים הנמצאים בעימות.
בית הדין: לכל נפגע מבנה אישיות ודרך התמודדות אחרת עם הטרדה מינית
בית הדין: הגיעה העת לשרש את השיח על "דרך נכונה", "רצויה", או "מקובלת" להתמודדות של נפגעי הטרדה מינית. לכל נפגע מבנה אישיות ודרך התמודדות משלו והשיח אינו צריך לעסוק בשאלה מהו הפרופיל הרצוי של נפגע.
החלטתו של התובע להתלונן רק בפני מעסיקו ולא להגיש תלונה למשטרת ישראל, כמו גם העובדה שלא צעק ולא שיתף את כל הסובבים אותו בחוויה שעבר, אינם סותרים את גרסתו. העובדה שהגיב כפי שהגיב לסיטואציה אליה נקלע, לא צריכה לעלות בקנה אחד עם ציפיותיה של הנתבעת ביחס למהי התגובה הראויה של אדם שחווה הטרדה מינית במקום העבודה.
גידופים, קללות, הצקות והתעמרות אינם מעשה קונדס אלא הטרדה מינית מסוג התנהגות מבזה ומשפילה
למעשה קונדס הקשר חיובי ובוודאי שאינו הולם סיטואציה עימותית כה קשה. הוכחה מערכת יחסים שקללה גידופים, קללות, הצקות, התעמרות והטרדה מינית. מעשיו של חרגו באופן מובהק גם ממתחם של גסות רוח גרידא. אין צורך להוכיח כי למטריד היתה כוונה מינית, אין רלוונטיות לנטיותיו המיניות. גם לא לעובדה שהוא איש משפחה למופת, או לא.
פסק דין על עונש על הטרדה מינית: אמירה גסה אחת אינה סיבה מוצדקת לפטר עובד מטריד
עובדות פסק הדין בקצרה: התובע שימש מאמן שחיה של קבוצת הבוגרים של הנתבעת, במשך 14 שנה. במקביל להליכים לחידוש חוזה ההעסקה וללא קשר, אמר התובע אמירות פוגעניות לשתי שחייניות בקבוצת השחייה שלו. האמירות שהתובע אמר הן:
חתולות מיוחמות, אני לא שם זין!
התובע פוטר מהעבודה לאחר שימוע שבו הועלתה נגדו בין היתר הטענה על האמירות הנ"ל.
דיבור מיני בוטה ביזוי מיני
האמירות הנ"ל עשויות להיחשב הטרדה מינית של דיבור מיני בוטה, הנקראת בחוק למניעת הטרדה מינית התנהגות מבזה או משפילה בקשר למיניות, לרבות לגבי נטייה מינית. בהטרדה מינית מסוג דיבור מיני בוטה לא צריך סירוב של המוטרדת, ומספיק שתהיה אמירה אחת כזו כדי שהיא תיחשב הטרדה מינית.
בית הדין: האמירות המשפילות לא היו הסיבה האמיתית לפיטורים
בית הדין האזורי בחיפה קבע כי הסיבה האמיתית לפיטורי התובע היתה תחושת חוסר שביעות כללית מתפקודו. הנתבעת חיפשה אמתלות לפטר את התובע זמן מה לפני פיטוריו, וכאשר התגלה עניין ההתבטאויותיו לשחייניות – קפצה הנתבעת על ענין זה כעל מוצאת שלל רב. שכן היא סברה שההתבטאויות נותנות לה לגיטימציה לפיטורי התובע להם ייחלו מנהליה כבר זמן מה, ועל כן התובע הוזמן לשימוע לפני פיטורים.
בית הדין: אמירות פוגעניות ולא ראויות, אך לא סיבה מספקת לפיטורים
כאשר שמים על כף מאזניים את 14 שנות עבודתו של התובע ואת הישגיו המקצועיים לעומת סיטואציה אחת של אמירות פוגעניות, ללא מכתבי התראה קודמים – זו לא סיבה מספקת לפיטורים.
בנסיבות שכאלה תגובה מידתית יכלה ללבוש צורת מכתב התראה או שיחת נזיפה.