כל האינפורמציה בהרחבה על הטרדה מינית במקום עבודה, מאמרים והסברים מהניסיון, כתבתי בדף הראשי הטרדה מינית בעבודה. כאן ריכזתי שאלות נפוצות על הטרדה מינית בעבודה וגם שאלות על הטרדה מינית שאני מקבלת מדי פעם.
יש לי רומן במקום העבודה עם הבוס שלי. הוא נשוי ואני לא, הוא לא עוזב את הבית, אבל קשה לומר שהוא מטריד אותי, אני הרי מסכימה. יש מה לעשות עם זה? זו בכלל הטרדה מינית?
במקרה של קשר זוגי עם הממונה במקום העבודה, ההנחה של בתי הדין היא שמדובר בקשר שבו יש ניצול יחסי מרות.

החזקה היא שהעובדת הכפופה אין לה יכולת להביע באופן חופשי את רצונה, שכן היא הכפופה. אם מדובר בקשר מיני בלבד, ולא במערכת יחסים שלמה, בתי הדין יטו לראות בכך הטרדה מינית מסוג ניצול מרות בעבודה, למרות ההסכמה שלך.
על הממונה להפריד את המרות, כלומר לא להיות יותר בוס שלך, וגם לדווח על הקשר במקום העבודה – וזאת כדי לסתור טענה אפשרית לניצול יחסי מרות והטרדה מינית בעבודה. עוד על יחסי מרות בעבודה ורומן כתבתי מאמר ששמו רומן בעבודה או ניצול מרות?
התלוננתי על הטרדה מינית במקום העבודה ואמרו לי לשבת במקום אחר עד לתום בירור התלונה. האם חוקי?
לפי החוק למניעת הטרדה מינית והתקנות למניעת הטרדה מינית, על המעסיק להרחיק את הנילון (מי שנגדו הוגשה תלונה) מהמתלוננת בזמן בירור התלונה על ההטרדה המינית כפי שנראה לו נכון בנסיבות העניין.
בית הדין פסק כי במקרה שבו המעביד בחר להעביר ממקומה דווקא את המתלוננת, בזמן בירור תלונתה על הטרדה מינית, הדבר מנוגד לתקנות למניעת הטרדה מינית ולתקנות למניעת הטרדה מינית. באותו מקרה, במקום להרחיק את הנילון בזמן בירור התלונה בדבר הטרדה מינית, בחרה הנתבעת להעביר ממקומה דווקא את המתלוננת – התובעת, לשם הרחקתה מהנילון.
בית הדין קבע כי מעשה זה של החברה המעסיקה מעבר להיותו מנוגד לתקנות למניעת הטרדה מינית, גם היווה מסר לא ראוי לפיו התובעת “נענשת” על כך שהגישה תלונה בגין הטרדה מינית. קיראו כאן על התנכלות בשל תלונה על הטרדה מינית.
כותבת האתר, עו”ד מיה צחור, יותר מ-25 שנות ניסיון בדיני עבודה, הטרדות מיניות בעבודה, ייעוץ משפטי וייצוג, גישור, בירור הטרדה מינית במקומות עבודה.
לפניות
עמית לעבודה כל הזמן מספר לידי בדיחות גסות ומעיר לי על העברית שלי כשהוא משתמש בביטויים מיניים. בחברה אומרים שאני צריכה לקחת את זה בהומור ושאני רגישה מדי. זו הטרדה מינית?
לפי הפסיקה, עובד יוצר אוירה עוינת גם כאשר הוא נוהג להתבטא בביטויים שיש בהם רמזים מיניים, לרבות בדיחות ומחמאות, בתדירות אשר יוצרת אוירה לא נעימה במקום העבודה. הדבר יכול להיחשב להטרדה מינית. גם אם הדברים לא כוונו ישירות אלייך. הטרדה מינית אינה מקבלת הכשר נורמטיבי משום שהדברים נאמרו לכאורה בצחוק. תוכלו לקרוא על זה עוד כאן: הנה מאמר בעניין הטרדות מיניות מילוליות.
הוטרדתי במקום העבודה ואני רוצה להגיש תביעה כספית על הטרדה מינית גם נגד המטריד וגם נגד מקום העבודה. יש לי עילת תביעה נגד מקום העבודה?
נגד מקום העבודה אפשר להגיש תביעה על הטרדה מינית אם המעסיק הפר את חובותיו לפי החוק למניעת הטרדה מינית ובתוך כך לא תלה למשל תקנון למניעת הטרדה מינית, לא מינה אחראית/ ממונה לבירור תלונות על הטרדה מינית או שלא מילא את חובותיו לאחר שהוגשה תלונה על הטרדה מינית. למשל, הגיע למסקנות שלא היתה הטרדה מינית ללא בירור, הגן על המטריד, לא נקט נגד המטריד בצעדים משמעתיים בשל ההטרדה המינית. כאן תוכלו לקרוא על חובות המעסיק בבירור תלונה על הטרדה מינית.
קיראו עוד באתר של עו"ד מיה צחור:
- התנהגויות הנחשבות להטרדה מינית בעבודה
- עזיבת מקום העבודה בשל הטרדה מינית
- התנכלות בשל תלונה על הטרדה מינית
- מה עושים במקרה של הטרדה מינית?
עברתי הטרדה מינית במקום העבודה ואני לא מסוגלת להמשיך לעבוד שם. האם אני יכולה להגיש תביעה כספית נגד המטריד בלבד, או שאני צריכה לתבוע גם את מקום העבודה על ההטרדה המינית?
אפשר להגיש תביעה כספית על הטרדה מינית רק נגד המטריד, אם זה רצונך. בייעוץ משפטי בודקים אם יש עילת תביעה על הטרדה מינית והתנכלות גם נגד מקום העבודה, אם המעביד מילא את כל חובותיו לפי החוק למניעת הטרדה מינית, ואז להחליט אם להגיש תביעה על הטרדה מינית והתנכלות גם נגד מקום העבודה. קיראו כאן מתי אפשר לתבוע את המעסיק על הטרדה מינית.
היגשתי תלונה על הטרדה מינית במקום העבודה, ואמרו לי שהם לא יכולים לטפל בזה, כי זה מקרה חמור, ועלי להגיש תלונה במשטרה. האם זה נכון? אני חייבת להגיש תלונה במשטרה על הטרדה מינית?
לא. החוק למניעת הטרדה מינית נותן לך שלוש אפשרויות לפעולה בקשר להטרדה מינית: תביעה כספית על הטרדה מינית, תלונה במקום העבודה על הטרדה מינית ותלונה במשטרה. את יכולה לבחור מהו אפיק הפעולה המתאים לך והנכון לך בנסיבות. מוטב ללכת לייעוץ משפטי לפני שנוקטים פעולה בקשר עם תלונה או תביעה על הטרדה מינית בעבודה. מקומות עבודה לפעמים לא יודעים מה לעשות עם תלונתך, ושולחים אותך למשטרה כי נראה להם שזה המקום הנכון לטפל בתלונה על הטרדה מינית. אבל עקרונית לפי החוק למניעת הטרדה מינית, זה לא נכון.
יש בידי הקלטות המוכיחות את ההטרדה המינית, הקלטתי את הממונה מציע לי הצעות מיניות. האם הקלטה זו ראיה קבילה בבית המשפט?
בהחלט. אם אחד הצדדים לשיחה המוקלטת הזאת ידע על ההקלטה, במקרה זה זו את, זו לא האזנת סתר ואפשר להשתמש בהקלטה כראיה לכל דבר ועניין בתביעות הטרדה מינית ובכלל. קיראו כאן על על ראיות בתביעות הטרדה מינית.
לפני שבוע המנהל שלי הזמין אותי לשיחה לאחר שקיבל תלונה מאחת המזכירות שהתלוננה שהטרדתי אותה מינית. למיטב זכרוני רק החמאתי לה על הלבוש ולא מעבר לזה. האם אני צריך להגיע עם עו"ד?
לא חייב. אבל מומלץ לפני שאתה הולך לבירור על הטרדה מינית, להגיע לייעוץ משפטי אצל עורך דין, להבין מה זכויותיך, מה החוק הרלוונטי, אולי תבין מה היה בהתנהגותך שגרם לתלונה על הטרדה מינית. כאן תוכלו לקרוא על ייעוץ משפטי בענייני הטרדה מינית.
אני אחראית על הטרדות מיניות במקום העבודה. יש שמועות בעבודה שאחד המנהלים יש לו רומן עם המזכירה. שאלתי אותה והיא אמרה שלא, וגם הוא אמר שלא. אבל זה שקוף שיש ביניהם משהו. מה אני צריכה לעשות?
את צריכה לבדוק עם כל אחד מהם, בנפרד, בעיקר לבדוק אם יש פגיעה או הטרדה. אם הם מכחישים, ייתכן שמילאת חובתך ועשית את שלך כמעסיק מבחינת החוק למניעת הטרדה מינית. התקנות למניעת הטרדה מינית מפרטות את חובותייך בעניין בירור תלונה על הטרדה מינית. על חובות המעסיק בקשר לבירור תלונה על הטרדה מינית כשאין תלונה.
התלוננתי בעבודה על הטרדה מינית מצד המנהל שלי. מאז שהיגשתי תלונה על הטרדה מינית לא עשו עם זה כלום. פעם אחת דיברו איתי וזהו. זה היה לפני חודשיים. אין לי מושג גם מה דיברו איתו, רק שמאז הוא פחות נחמד אליי ובא לי ללכת משם. לא טוב לי. אני זכאית לפיצויי פיטורים?
מאחר שהיגשת תלונה על הטרדה מינית בעבודה, ממונה מטעם המעביד אמור לדבר איתך, לדבר עם המנהל, לשמוע את טענות שני הצדדים, וגם עדים, בקשר לתלונה על הטרדה מינית, לחבר דוח עם נימוקים והמלצות. אם המעסיק לא עשה את זה ייתכן שהפר את החובות המוטלים עליו בחוק למניעת הטרדה מינית ובתקנות למניעת הטרדה מינית. פה כתוב מה על המעסיק לעשות כאשר יש תלונה על הטרדה מינית בעבודה.
נניח מעסיק קבע שעובד הטריד מינית. הרי לא כל ההטרדות המיניות הן באותה דרגת חומרה. מעשה מגונה אינו דומה לבדיחה שאינה במקומה, למשל. לאחרונה אנו רואים יותר ויותר מקרים שבהם אין מידתיות. אם המעסיק מחליט שזו הטרדה מינית, התוצאה היא פיטורים. לא כי זה הדבר הנכון לעשות מבחינת סבירות ומידתיות, אלא מאינטרס של המעסיק להיות בסדר עם החוק ולהקטין חשיפה לתביעה על הפרת חובותיו מכוח החוק למניעת הטרדה מינית.

אם את רוצה לעזוב, ייתכן שיש לך אפשרות לקבל יותר מפיצויי פיטורים, גם פיצוי על הפרת החוק למניעת הטרדה מינית ואולי גם פיצוי על כך שאת נאלצת לעזוב מקום עבודה בגלל ההטרדה המינית ובשל העדר בירור על הטרדה מינית, או בירור לא תקין שלא בהתאם לתקנות למניעת הטרדה מינית. לפני שאת עושה מעשה מוטב לגשת לייעוץ משפטי, כדי לראות מה האפשרויות ואיך לעשות את זה נכון.
את יכולה בינתיים לקרוא פה על מה קורה כאשר עוזבים עבודה בגלל הטרדה מינית.
המעביד זימן אותי לבירור על הטרדה מינית בגלל וואטסאפ ששלחתי לעובדת והיו בו דברים מיניים. זה היה בכלל בצחוק, חשבתי שזה יצחיק אותה. אפשר לפטר אותי בגלל זה?
ממונה מטעם המעביד אמור לזמן אותך לבירור התלונה בדבר ההטרדה המינית, לברר ולגבש מסקנות והמלצות. יש מגוון של צעדים שהמעביד יכול לנקוט אם מצא שאכן היתה הטרדה מינית, פיטורים זה הצעד החמור ביותר. אז תאורטית אפשר לפטר בגלל זה, האם זה נכון וסביר בנסיבות העניין – את זה אפשר לבדוק בייעוץ משפטי. לקריאה נוספת על הטרדות מיניות מסוג התייחסות מיניות מילוליות. כאן תוכלו לקרוא על פסק דין שבו ייצגתי את העובד ושבו בית הדין לעבודה התערב בהחלטת המעסיק ופסל אותה כאשר המעסיק לא החזיר את העובד לתפקידו אחרי בירור הטרדה מינית.