בעמוד זה אבהיר מה אומר החוק על פיטורים אחרי חופשת לידה וחופשה ללא תשלום. אסור לפטר בחופשת הלידה ו-60 יום אחרי. חוק עבודת נשים אוסר פיטורי עובדת בחופשת הלידה ובמשך 60 יום לאחר חופשת הלידה.
אם המעביד מפטר עובדת במהלך 60 יום לאחר חופשת הלידה, עליו לשלם לה, בנוסף, 30 יום דמי הודעה מוקדמת. כלומר, תקופת ההודעה המוקדמת אינה נכללת באותם 60 יום. גם כשמפטרים אחרי חופשה ללא תשלום צריך לתת הודעה מוקדמת בת 30 יום בנוסף לאותם 60 יום.
הוראת החוק מחייבת את המעביד לקבל את העובדת חזרה לעבודה לתקופה מסוימת, זאת על מנת לאפשר לעובדת להשתלב בחזרה במקום העבודה, ולתת לה הזדמנות להוכיח את יכולותיה גם לאחר הלידה.
בתביעה שבה ייצגתי את התובעת
בית הדין פסק סכום חסר תקדים של 187,000 שקל לעובדת דלק שהועברה מתפקידה לאחר חופשת הלידה.פסק הדין בעניין הדס זקן - דלק
הודיעו לך על פיטורים בחופשת הלידה? יש רמז בחופשת הלידה שאין לאן לחזור? או שהמחליף ממשיך לעשות את עבודתך? כאן תקראי מה לא לעשות בכל מקרה. המעסיק יכול להגיש בקשה להיתר לפיטורי עובדת אחרי חופשת לידה. למשרד הכלכלה שיקול דעת מצומצם. משרד הכלכלה יכול להתיר פיטורי עובדת אחרי חופשת לידה רק אם מתקיימים כל אלה:
קיראו עוד באתר של עו"ד מיה צחור:
בתביעה שבה ייצגתי את העובדת
בית הדין פסק 102,000 שקל פיצוי ליועצת חינוכית שפוטרה ממשרד החינוך, כי המנהלת הביעה אכזבה מהריונה ואמרה לה שזה"חוסר אחריות להיכנס להריון בשנה הראשונה לעבודה"
. חוץ מזה שהעדיפה את המחליפה. המנהלת מתחה ביקורת אופן הלבוש ה"חונק" של היועצת בהריון ששידר לדעתה מצוקה.
לפסק הדין
- הפיטורים אינם בקשר לחופשת הלידה, ללידה או להיעדרות;
- עסקו של המעביד חדל לפעול (הפסקת פעילות שאינה זמנית);
- המעביד הוכרז פושט רגל לפי פקודת פשיטת הרגל, ואם המעביד הוא תאגיד – ניתן צו פירוק לפי פקודת החברות.
בקשה להתיר פיטורים אחרי חופשה ללא תשלום
המעביד יכול לבקש ממשרד הכלכלה היתר לפטר עובדת לאחר חופשה ללא תשלום. במקרה כזה שיקול הדעת של משרד הכלכלה פחות מצומצם מאשר פיטורים לאחר חופשת הלידה. למשרד הכלכלה אסור לתת היתר אם הפיטורים קשורים בלידה או בהיעדרות בגלל הלידה והחופשה ללא תשלום. שיקול הדעת שלו רחב יותר.
המעסיק אומר תחזרי ל-60 יום, אחר כך אני מפטר אותך
תופעה נפוצה לאחר חופשת לידה: מעבידים מנסים להפוך את הקערה על פיה ולטעון שהעובדת התפטרה. זאת משום שמוטל עליהם נטל כבד לשלם שכר עבודה של 60 יום ועוד 30 יום הודעה מוקדמת. עדיף להם שהעובדת תתפטר. אז מעביד יכול, למשל, לומר לעובדת: תחזרי ל-60 יום כי כך מחייב החוק, אחר כך אני אפטר אותך. אם העובדת לא תתייצב בעבודה, היא לכאורה מתפטרת. בית הדין הארצי מצא לכך פתרון, לא חייבים לחזור לעבודה אם המעסיק אומר שזה רק ל-60 יום.
בית הדין הארצי קבע כי אסור להודיע לעובדת על פיטוריה באמצע התקופה או להגיד לה שהיא חוזרת לתקופה מוגבלת. הדבר סותר את חובת המעביד לסייע לה להשתלב בעבודה לאחר חופשת הלידה ולתת לה הזדמנות אמיתית להוכיח את יכולותיה.
למעביד אסור לפדות את תקופת ה-60 יום בכסף אלא עליו להשיב את העובדת לעבודה בפועל
בית הדין הארצי קבע כי כך תוכל העובדת להוציא לפועל את זכותה לעסוק בעבודה ממנה תפיק סיפוק והערכה, להתקדם ולממש את יכולותיה ומיומנותה במקום העבודה בו עבדה עובר ללידה, בלי שתהא חשופה לאפשרות להיות מפוטרת בשל הלידה ויציאה לחופשת לידה, תקופות המנתקות אותה לזמן לא מועט ממקום העבודה.